Mercedes Benz CLK GTR

meraklı genç

Çaylak üye
Katılım
31 Ocak 2023
Mesajlar
2
Tepki Puanı
2
Puanları
3
Konum
İzmir
İsim
Serhan Talha Yaşar
Araç
Yok
CLK GTR hakkında bilgisi olanlar cevap verirse memnun olurum bildiğim kadarıyla araçta m297 kodlu motor kullanılıyor
 

delicavus

Emektar üye
Katılım
20 Kas 2016
Mesajlar
695
Tepki Puanı
807
Puanları
93
Konum
İstanbul
İsim
Bayram KAR
Araç
Mercedes W204 FL C250 AMG Plus
Kasa Kodu : C297
Aluminyum + Karbon Kompozit malzemeden monokok bir şasi geliştirildi. Yaklaşık kendisinden 10 yıl önce üretilen Ferrari F40 ile şasileri teknolojik anlamda benzerlik taşısa da CLK da tasarlanan aluminyum sarmallı karbon malzeme F40 gibi araçlara göre çok daha teknolojik olarak tasarlandı. Bu şasiler tamamen araçların nevi şahsına münhasır bir şekilde tasarlanır ve başka hiç bir arabada kullanılamaz. Yani günümüz teknolojisinde üretilen şasiler bir çok araca uyarlanabilir modüler yapıdadır, fakat F40, CLK GTR, Mclaren F1, Pagani gibi araçların şasileri sadece tasarlanan araca yöneliktir. Şasi tasarımı öylesine kusursuz ve detaylıdır ki aracın dış tasarımında sonradan yapılabilecek değişiklikleri ciddi derecede kısıtlar bu sebeple dış tasarımda yapılacak köklü değişiklikler için şasinin tekrardan elden geçmesi gerekir. Günümüz bir çok yarış aracında bu denli maliyetli tasarımlara şahit olmak çok zordur, bir araca yönelik bu kadar benzersiz tasarım artık üreticilerin maliyet açısından tercih etmeme sebepleri oldu. Bu yıllarda artık tasarımlar mümkün mertebe çok daha fazla araca uyarlanabilir yapıda kullanılmaya çalışılıyor, bunun sebebi tahmin edebileceğiniz gibi tamamen (duygusal) daha fazla para kazanmaya yönelik. Güncel yarış araçlarında tanıtılırken bir sürü teknik ıvır zıvır duyabilirsiniz, bunların bir çoğu doğru olsada bir çoğu özelliği de reklam dolayısıyla şişirilmiş durumdadır. Hali hazırda kullanılan güç ünitelerini CLK GTR üzerine uygularsak korkunç düzeyde kuvvetli bir yarış atı ortaya çıkar fakat Mercedes bunu istemez, çünkü yeni araç satmak zorunda ve piyasa buna hazır değil çünkü üretilen hemen hemen her aracın sanki firmalar anlaşmış gibi artık birbirinden ciddi derece farkı kalmadı.
Sadece şasi tasarımı için sayfalarca açıklama yazılabilir, fakat konumuz dağılmasın =)


Motor : M120 ailesine ait, M297 ve bir çok varyasyonu kullanıldı.
M120 motor ailesi 6 litre 60° V12 atmosferik üstten çift eksantrikli, silindir başına dört sübaplı olarak 1990'lı yıllarda piyasaya çıktı, dünya da ilk silikon aluminyum döküm blok motor kullanıldı, bu namussuz motor bir çok varyasyona uğradı ki özellikle yol otomobillerinde emisyon durumundan dolayı M137 motor kodu ile 5.8L silindir başına 3 sübap ve tek eksantrikli olarak da değişime uğratıldı.
Çeşitli varyasyonlarından hacimsel olarak;
6.0L , 6,9L , 7.0L , 7,1L ve 7,3L olarak düzenlendi, özellikle 7,3L olan varyasyonu Pagani tarafından 802ps güce ulaştırılmış hala aktif olarak yeni araçlarında kullanılıyor. CLK GTR tasarlandığı yıllarda güç ünitesi olarak 7.0L versiyon kullanılmıştı fakat FIA'nın motor hacmi kuralları gereği güç ünitesi hacimi 7.0 litrenin altında olması gerekiyordu Mercedes de bu durum için 6.9L ilk varyasyonu düzenledi ve yarışa katılabilmesi için 25 yol aracında bu motoru kullanmış olması gerekiyordu yanlış hatırlamıyorsam R129 kasa kodlu SL de ilk serilerde kullanılan motorlar 6.9 L hacimindedir. 6.9L hacimli motora sahip SL'leri piyasa da bulmak neredeyse imkansızdır, çünkü araç sadece 25 adet üretildi ve üretildiği ilk andan beri nadir durumuna geçtiler, koleksiyonerler bunu asla kaçırmaz. Çünkü 26. SL 7.0L olarak üretilecekti.
Hatta bu motorla alakalı olarak Malezya yakınlarında bulunan muhtemelen hiç birimizin daha önce adını dahi duymadığı Brunei ülkesinin sultanı özel olarak 7,3 L W140 AMG S73 Station Wagon 10 adet bu araçtan sipariş verdi ve toplamda bu araçtan da 18 adet üretildi. Bırakın dünya gözü ile bu araçları görebilmeyi bir çoğunun videosuna bile rastlayamayız o derece nadir oldular.
Genel olarak bu üniteler S, SL, CL AMG araçlarında kullanıldı. Düz M120 versiyonu S600 ve CL 600 de kullanıldı.

Bu motor hala geliştirilmektedir, Motor kodu aileden bağımsız her varyasyonda değişse de teknik olarak birbirine çok yakın durumdalar.
2002 yıllarında M275 de hacim 5,5 litrelere kadar düşürülmüş silindir başına 3 sübaplı ünite aşırı besleme üniteleri eklenmeye başlamış, daha sonra 2012 yılında M279 motor koduyla en güncel versiyonu karşımıza çıktı. Güncel M279 versiyonu hala silindir başına 3 sübaplı üstten sıraya göre tek eksantrikli aşırı beslemeli 6.0 litrelik ilk versiyonudur. Mercedes ilk olarak bu motorda elektronik turbo kullanmıştır. Çok enteresandır hala M279 da emme manifoldu üzerinden yakıt beslemesi kullanılıyor, bu motorun direkt enjeksiyonlu silindir başına dört sübaplı üstten çift eksantrikli ve aşırı beslemeli halinin ulaşacağı gücü hayal etmek bile çok keyif verici =) Yakıt enjeksiyon sistemi o yıllarda bir çok benzer araçlarda emme manifold üzerinde tek enjeksiyon olarak kullanılıyordu, Mercedes bu motor için yine emme manifoldu üzerine fakat sübapların neredeyse tam üzerine ve her silindir için ayrı enjektör olarak tasarladı. Bu tasarım bir miktar güç artışı ve homojen yakıt hava karşımı için oldukça etkili oldu, aynı zaman da daha etkili yakıt hava karışımı sağlandığı için emsallerine göre bir miktar daha ekonomik oldu.
 

delicavus

Emektar üye
Katılım
20 Kas 2016
Mesajlar
695
Tepki Puanı
807
Puanları
93
Konum
İstanbul
İsim
Bayram KAR
Araç
Mercedes W204 FL C250 AMG Plus
Neyse konumuza dönelim =)

Güç aktarımında 6 vitesli sıralı manuel şanzıman kullanıldı, bu şanzımanı bilmeyenler motorsikletlerde kullanılan şanzıman olarak düşünebilir.
Yani 1 den 3 e, 3 den 5 e gibi bir seçenek mevcut değil, ralli araçlarındaki gibi sürekli sıralı olarak kullanmak mümkündür. Bu şanzımanın tercih edilmesi bu aracın tamamen yarış şartlarında kullanılacak olmasından dolayıdır, günümüz yol araçlarında bir çok kullanıcının tercih etmeyeceği, etsede yol şartlarında sürekli sorun yaşacağı bir şanzıman türü olurdu, fakat gel gelelim bu şanzıman pist koşullarında hala mükemmel çalışıyor.
Bize itilip kakılan manuelden bozma çift kavramalı otomatikleştirilmiş saçma sapan bir şanzımanı hala birçok pahalı otomobilde görebilmek lanet olsun ki bu piyasa da mümkün. Manuel vites sever kardeşlerim bizim kullandığımız manuel ameleliktir, gerçek manuel vites sıralıdır. Araç bu şanzımanla birlikte 1999'lu yıllarda 0-100 km/s hızlanmasını 3,8 saniyede gerçekleştiriyordu ve bu ciddi bir başarıdır. Ferrari F50 nin 4,2 saniyede, Mclaren bundan çok hafif fakat yol aracı olması sebebiyle 3,2 saniyede ulaşan versiyonları da vardır.

Tabi bu mükemmel araç yol versiyonu için homologasyona uğrayınca maalesef yasalar gereği bir çok özelliğini kaybetmek durumunda kaldı.
Formula 1 tipi ön süspansiyon sistemi, Karbon monokok şasisi, ve sıralı şanzımanı gibi bir çok kendine has özelliği kaldırıldı. Yaklaşık 28 araç üretildi. Bu kesin bilgi değildir yalnız, çünkü hiç bir arabada üretim numarası yer almıyordu Mercedes bu bilgiyi gizli tutarak daha fazla araç sattığını düşünenler var, çünkü araca numara koyarsanız 28 adet den fazla üretseniz bunu açıklayamazsınız. Bu aracın yol versiyonu üretilmeden önce kaç adet üretileceği, kaç adedi bu versiyon kaç adedi şu versiyon şeklinde tanıtılır ve alıcılar aracın değerinden çok daha fazla para öder çünkü bu araç üretimi itibari ile nadir ünvanını alacak bir satış aracıdır. Güncel sınırlı sayıda üretilen otomobillerde de bu yalan vardır. Dikkat ederseniz Ferrari'nin F serilerinde 500/1 yazar, yani üretilen 500 araçtan bir tanesi demekdir ve hepsinde bu etiket görülür, aslında bu büyük bir yalandır. hiç birisinde 500/238'inci gibi bir numaralandırmaya rastlayamazsınız. Yanlış hatırlamıyorsam Ferrari bu sınırlı üretim etiket durumunu F40 dan sonra yaptı.
Neyse konumuza dönelim =)
bu 28 araçtan 6 tanesi Roadster (Cabrio) (bu araca hiç yakıştıramadığım), 20 tanesi standart coupe formunda, 2 tanesi de Mercedes müzesinde prototip olarak duruyor. Çok enteresan bir bilgi de vereyim Mercedes 28 adet üreteceğini söyleyip (büyük yalan) ona göre paraları topladıktan sonra yine bizim ismini hatırlamakta zorlanacağımız Brunei ülkemizin sultanı kendisi için özel iki adet sipariş ile sağdan direksiyonlu ilk ve tek coupe ve cabrio versiyonu için Mercedes Beyciğimize sipariş veriyor, artık ne kadar para teklif ettilerse Mercedes bunu kabul edip üretiyor. Yalnız ne kadar para verirse versin günümüz dünyasında sağdan direksiyonlu CLK GTR aracı müzayede ye çıkarsanız dilinizin telaffuz edemeyeceği rakamların teklif edileceğine şahit olabilirsiniz.

Bu araba yol versiyonunda bile kullanması oldukça güç bir arabadır, inip binmesi başka hiç bir arabada olmayacak kadar zordur. Bir yerinizi sakatlamadan veya ayaklarınızı aracın sağına soluna sürtmeden binebilmek imkansıza yakındır. Şanzımanı aşırı derecede dişli sesi çıkarır, ve motor bölmesinde yalıtım bulunmaz, özellikle yol versiyonları için motor kısmında ses izolasyonu kullanılmasına rağmen aracı deneyimleyen bir çok yarış pilotu aracın çok sesli ama verdiği hazdan dolayı bunu unuttuğunu sadece sürüş bittikten sonra araçtan inerken kulaklarına gelen rahatlamadan dolayı sesli olduğunu anlamışlardır.

Bu araç başlı başına üretiminden itibaren kesinlikle türünün tek örneği olmak için tasarlandı, pistlerdeki sanat eseri demek yanlış olmaz.
Araç hakkında daha fazla teknik detaya girmek istemiyorum, çünkü üretimi itibari ile her donanımında ayrı bir eşsiz sanat ölçütü barındırır.
Frenleri bile 1990'lı yıllarda karbon kompozit dir. Mercedes'ciler bilir ilk koltuk altı yangın söndürme tüpü bu aracın prototipinde kullanıldı.
2015 yılına kadar yaklaşık 1.5 milyon dolar ile dünyanın en pahalı otomobili olarak Guinness rekorlar kitabında rekorunu korudu, 2015 yılında Ferrari FXX-K bu ünvanı 2.5 milyon dolar ile aldı. Ferrariye bok atmayalım, aracın fiyatını belirlemek zor değil yani Mercedes hemen peşinden bir araç yapıp bu araç 5 milyon dolar diyebilir di, fakat aracı satabilmek önemli.

Aracın hala farklı varyasyon ve güncel halleri bazı özel yarışlarda kullanılmaktadır.
2010 yılında eski V12 yerine artık yarış kuralları gereği daha düşük hacimli M119 ailesine mensup 90° V8 5.0L Üstten çift eksantrikli, silindir başına 4 sübaplı, değişken sübap zamanlamalı atmosferik 600ps güç üretebilen ünite kullanıldı.

Bu otomobil benim unutamayacağım bir sanat eseri belki çocukluk yıllarımızın aracı olmasından dolayıdır bilemiyorum, oynadığımız bilgisayar oyunlarında bulunduğu için de olabilir fakat her zaman Ferrari ve Mercedes benim için hep farklı olmuştur. Need For Speed Hot Pursuit oyununun ilk versiyonunda onlarca başka araç olmasına rağmen oyunda bulunan Mercedes SL ve CLK GTR1 beni hep büyülemiştir. Oyunda bulunan CLK GTR1 adında normal CLK GTR'lerden bir miktar daha yarış homologasyonlu versiyonuydu. Turuncu renkli aynalarını unutamıyorum. Aracın tasarımı o kadar farklı ki bir çok emsaline göre hem uzun hem geniş hem basık ve bu tasarıma eklenen dev kanallı stop lambaları, jantları, ütopik açılı kapıları, GTR1 harici olanlarında aynaların neredeyse kaputun en önünde olması yani bu tasarım farklılıklarını biz farklı bir araç yapacağız ama içine etmeyeceğiz argümanı ile tasarlayarak bu denli tasarımsal olarak eksiklik barındırmayan bir aletin ortaya çıkması çok etkileyici.

CLK GTR den sonra Mercedes tarafından bu araç kadar nevi şahsına münhasır bir araç bence göremedik, 2004 lü yıllarda tamamen yol versiyonu için tasarlanın SLR Mclaren tasarım olarak harika olsa da pist ve sportiflik durumundan CLK GTR ile alakası olmayan ve daha da kötüsü bence Mercedes tarihinin kara lekesi olarak pist koşullarında neredeyse bir Amerikan araçları kadar kötü performans sergileyen bir araç oldu.

İlerleyen yıllarda SLS gördük, bu araba da kimilerine göre yakışıklı olsa da pist koşullarından oldukça uzak bir ekmek tuzağı oldu.
Yeşil canavar olarak piyasaya çıkan AMG GTR da beklenen ilgiyi veremedi, Mercedes Süpersport otomobil dünyasından uzaklaşırken bir ümit olarak Project AMG ONE tanıtıldı, tabi aracın ne kadar etkili olduğu hakkında yeterli veri yok, çünkü aracın hali hazırda prototipten çok ileri gitmiş bir versiyonu mevcut değil. Bazı meraklılar ve koleksiyonerler tarafından ödemesi bile yapılmış olmasına rağmen fakat araç henüz tam anlamıyla üretime bile başlanmadı. Teknik verilerine göre bambaşka bir makine geleceği görülüyor bunu ilerleyen yıllarda göreceğiz. Bu aracın ve AMG GTR'ın Nurburgring gibi artık sadece Alman otomotivlerine çalışan pistte tur rekorları mevcut fakat bu piste artık Almanya harici otomobil üreticilerine örneğin Pagani, Ferrari, Koenigsegg gibi firmalara bahanesi güvenlik sebebiyle olduğundan müsade edilmiyor =)

Mercedes kesinlikle 2000'li yıllara kadar Mercedes ti, artık hayali olunan bir Mercedes değil. Bunu bir Mercedes sevdalısı söylüyor.
 
Son düzenleme:
Üst