Sol şeridin gereksiz ihlal edilmesi ve çıkan kavga

coldbreath

Tecrübeli Üye
Katılım
2 Ara 2015
Mesajlar
837
Tepki Puanı
1,221
Puanları
93
Konum
istanbul
Araç
Mercedes W203 C200 Komp. W204 C300 4matic-AMG W212 E350 4-matic-AMG
Selamlar dostlar,

Yine bir uzunyol macerası ile karşınızdayım. Olayda kim haklı ya da haksız bir şey demiyecegim ama bu sol şeritte yavaş gidenlerden bende defalarca dertli olduğum için, yorumlarım biraz taraf tutarak yazılmış olabilir , üzgünüm.
Malumunuz yılbaşı üstü herkeste bir telaş gidiyor. Bizim işlerde de aynı yoğunluk kat ve kat yaşanıyor. Neyse dün sabah acil olarak Ankara'ya gittim. Yola W212 E350 ile çıktım. Sabah 08'de Ankara'da ilgili toplantıya katılıp sonrasında Istanbul için tekrar dönüş yoluna girdim. Olay Bolu'dan sonra oldu. Tünelden çıktık, bir kaç araç peş peşe tatlı tatlı birbirimizi takip ediyorduk. Bende fazla sıkıştırmadım V6 'yı yerine göre 160 yerine göre 180-200. Bir ara benim önümde giden aracın önüne orta şeritten bir araç cıktı ama inanın adam dikiz aynasına bakmadan çıktı , çünkü aynaya baksa sola çıkmayıp beklemesi gerektiğini görürdü. Neyse, ben bunun sola fırladığını görünce hemen frene bastım. Benim önümde giden araç sanırım milimlerle kurtardı vurmamak için , araba bir sağ bir sol yaptı aha dedim, şimdi bandlara girecek neyse toparladı aracı şöför. Bende mümkün olduğunca uzak durmaya çalıştım , olurda bandlara girip dönmeye başlarsa , birde biz patlatmayalım diye... Ve olay başladı. Önümdeki aracın şöförü tabiiki bu olay sonucunda sinirlendi, başladı aracı sıkıştırmaya, sağına gidiyor, geçecek, tam o sırada ortadaki kamyona denk geliyor, hadi yine olaya sebep olan aracın arkasına giriyor, sellektor atıyor ...vs... Bu arada orta şerit epey uzun bir mesafe boşaldı ama o bir anda sola çıkan aracın sahibi orta şeride geri dönmedi, bilerek inadına 140 ile gitmek icin milleti arkasına boncuk gibi dizdi. Orta şeridin boşalmasıyla, önümdeki arac bir anda sağa fırladı ve soldaki inatçı soförü sıkıştırmaya başladı, ama bende arkadan bakıyorum, otobanda arac kullanılmasından bir haber olan söförde o yanına gelen araca el kol hareketleri yapıyordu. Bir şekilde yolu yavaşlattılar, 80 'e kadar düştük. Bunlar camdan cama birbirlerine bir şeyler söyleyip duruyor. Paylaşamadılar kozlarını , ikiside sağ sinyal vermeye başladılar... Olay çıkacak bariz belli. Neyse bende sağ sinyal verdim, zira bende 140 ile gitmekte inat eden şöföre kızdım. Tamam hata yaptın kendini sol'a attın. Dikiz aynasından elini kaldır özür dile, sol şeritte işini bitirince tekrar çekil orta şeride yok arkadaş.
Cekildik arıza şeridine. Araclardan indik, lan ne oluyor demeye kalmadı, az kalsın kaza yapacak olan aracın şöförü, hatalı araç kullanan adama koşup bir tane patlattı. Hop hop hop , hemen koştum, dedim arkadasım dur ne yapıyorsun ?. Kavgayı görünce 2 araba daha durup, geri geri gelmeye başladılar. Neyse, beyler adamlar çam yarması gibiler bu arada, ben aralarında yapmayın etmeyin demek ile yetiniyorum. Diğer duran araçların söförleride gelince her iki tarafıda ayrı ayrı tutacak insan sayısı arttı, hah dedim şimdi oldu. Onlar bir tarafta biz bir tarafta ikisini ayırmayı başardık.Az kalsın kazaya sebebiyet veren söför demez mi, bu yolda hız limiti 140. Sen kim oldugunu sanıyorsunda 160-180 ile gidiyorsun ?. Lan ben sana ehliyet veren hocanında senin kullanacagın arabanında... O sırada kavgayı başlatan söför demezmi , kızım bugun evleniyor, nikahına yetişmeye çalışıyorum diye... o zaman ucak kullan diye karşı taraftan birde akıl veren laf geldi. Artık bende dayanamadım girdim lafa " Ya dedim arkadasım, sen kurallara uy, tamamda, sanane milletin kurallara uymasından uymamasından. Kazamı yaptım, mal benim malım. Cezamı yedim, para benim param... sen kimsin ulan hırt.... hadi bir daha ortalık karıştı. Bir ara ortalık tekrar sakinleştiğinde dedim ki , bak sen hic yurtdışında araba kullandın mı ?, ne alakası var diyor... bak dedim dinle, yurtdışında, insanlar sol seridi sadece önündeki aracı sollamak için kullanır. Geçtikten sonra en boş olan şeride geri döner, hatta yol bomboşsa en sağ seritten giderler. Adamın cevabı " burası Türkiye" ... Dedik haklısın burası Türkiye...
Sonuç ; Ortalık sakinleşti, herkes arabasına bindi. O kavga sırasında kaybettiğimiz zamanı telafi etmek için bu sefer daha hızlı gitmek zorunda kaldık.
Bazılarınız, inatla 140 ile giden sürücüyü haklı bulabilirsiniz, ama şunu unutmayın lütfen, herkes sizin kadar o yolda rahat olmaya biliyor. Heleki Ankara-Istanbul otobanı. Çoğunluk iş için gidip gelir. Lütfen çok rica ediyorum, değerli sürücüler, arkadaşlarım, dostlarım, sol şeridi gereksiz yere meşgul etmeyin. 220-230 ile giden bir aracın önüne 140-150 ile çıkmayın. Tamam anlıyorum burası Türkiye, ama arkadan gelen sana o hızla vurduğunda emin olun Türkiye haritasını tersten görürsünüz.

Saygılar,

Kursat.
 

viperking

Forum Sponsoru
Katılım
6 Şub 2018
Mesajlar
933
Tepki Puanı
101
Puanları
43
Konum
Çanakkale
Araç
W205 C180 AMG
Ben de ayni seyden cok cekiyorum. Otoban hizim genelde 140-150 arasi oluyor. Bu durumda arkadan gelen hizli araclari riske atmamak icin orta seritten hatta bos ise en sagdan gidiyorum. Ama cogunlula orta seritte 90 la tingir mingir gidenler yuzunden surekli serit degistirmek durumunda kaliyorum. Ya madem yavassin gec saga.

Maalesef suruculerin cogu, gittikleri seridi kendi ozel tapulu mallari saniyor. Sag sol yapip gecince de arkadan korna sellektor.
 

tayfurm

Üye
Katılım
12 Eyl 2023
Mesajlar
47
Tepki Puanı
84
Puanları
18
Konum
Istanbul
Araç
W206 C200 AMG
Hız meraklısı birisi değilim fakat otoyollarda hız limitini gereksiz buluyorum. Modern araçlar yüksek hızlarda kontrol ve yavaşlama konularında bu hiz limitlerinden çok ilerde... Belli kriterleri sağlayan otoyollarda hız limiti diye bir şey olmamalı. EDS takip mesafesi ihlali, makas girişimlerini, direksiyonda telefon ile oynayanları takip etmeli.

Bu makas atan kendini çok iyi şoför sanan, sinyal kolunun yerini bilmeyen geniş kertenkele popülasyonu zaten her makas girişiminfe cinayete teşebbüs ile yargılanmalı. Idam da edeceğiz deseler sesimi çıkarmam.

Kavga konusuna gelince de, trafikte erkeğim diye takılanların büyük kısmı boş gezmiyor. Araçlarında sağa sola istifledikleri nesnelerden alıyorlar bu büyük özgüveni. Cusselerinin vs benim için önemi yok, büyük kısmının tek yumrukluk canı var (uzun boks geçmişim var, ve devam ediyor) fakat ne sataşırım, ne araya girerim. Hatta daha yeni minibüs şoförü bir kertenkeleden Şişli ortasında küfürlü bir trafik dersi aldım. Haklısın diyip devam ettim.
 

halefly

Tecrübeli Üye
Katılım
28 Ocak 2015
Mesajlar
155
Tepki Puanı
63
Puanları
28
Konum
İstanbul
İsim
hıdır
Araç
W123 240D, W220 S350
3 senedir her haftasonu cuma 17:10 Ankara-ist, Pazar 21:100 İst. Ankara gidiyorum, aracım s350 ve 2009 yılından beri aynı araç. Yolu delik delik ezbere bilmekle beraber sürücü davranışları konusunda da gözlemlerimi paylaşmak isterim.
Otobanda hangi araçların hangi şeritten ve hangi hızlarla gidebileceği konusundaki kurallar nettir. Alt ve üst hız limiti kuralları da nettir, çok uzatacak bir konu değil. Bu kuralların dışına çıkmaya kurar ihlali denir, suçtur. Özellikle hız limitini aşmaya başladığında;
1- Olaylar hızlı akar, diğer araçlara ve tehlikelere daha hızlı yaklaşırsın
2- Takip mesafeni artırman gerekir
3- Trafiğin akış temposunun üzerine çıktığın için sürekli sollama yapmak durumunda kalırsın, her sollama bir risktir.
4- Öndeki araçların %80 ı, dikiz aynasından benim geliş hızımı kestiremez, bu sebeple sollamaya çıkabilir. Evet çoğu bunu kasten yapmaz.
5- Aracım güçlü, ben de ham, çiğ yada tecrübesiz biriysem, öndekinin bunu bilerek yaptığını düşünürüm, herkesin benimle beraber aynı hızda gitmesini, kural ihlali yapmasını falan beklerim, ben geçeyim de sen sonra sollama yap derim ve gereksiz eylemlere girişirim(selektör taciz küfür el hareketi vs), bu işleri daha da zora sokar. Sabır ve kurallara uymak lazım, ustalar böyle yapar.
6- Araçtaki diğer yolcular uyuyamaz, tedirgin olur.
7- Daha çok dikkat sarfetmek gerekir, daha çok yorulursun, araç daha çok yıpranır, daha çok yakıt harcarsın...
8- Hız demek, aracın üzerine biriken kinetik ve potensiyel enerji demektir, kaza demek bu enerjinin çok kısa sürede harcanması demektir. Bu enerji, metallerin, plastiklerin camların ve kemiklerin kırılması ve yamulması ile harcanır. Hız ne kadar fazla, enerji o kadar fazladır ve kaza tabiri caizse etrafa saçılır. Bundan sadece ben değil, diğer sürücüler de zarar görür. Bu zararların tıbbi, adli ve vicdani sonuçları olur. Hayatın akışı bir günde 180 derece değişir ama gideceğin yere ulaşma süren değişmez :)
O zaman neden kuralları ihlal edeyim? O zaman neden hızlı gideyim?
Biri açıklar hızlı gitmemin ve kural çiğnemenin faydası nedir? Kendimi tatmin etmekten başka? Ustalık bu mu?

- 3 senedir tüm hız kurallarına uyarak, 17:10 Ankara akıncıdan çıkarım, 20:15 Mecidiyeköy varırım, ben de yanımdakiler de rahat, 3:05 daha ne olsun :)
 

kemo5553

Aktif üye
Katılım
29 Ağu 2022
Mesajlar
147
Tepki Puanı
108
Puanları
43
Konum
samsun
İsim
kemal
Araç
W 203 2005 c180 Komp.
Konu bana ilgi çekici geldi.90 larda oto dergisi okuyormuşum gibi hissettim.Ülkemizde eskiden direksyon sınavına komserler girermiş ve çoğunluğu liyakatlı insanlarmış.Sürücülerin büyük çoğunluğu öngörüsüz araç kullanıyor bilerek veya bilmeyerek.82 hız sınır tespiti yapılan bölgelerde 68-70km/h ile tüm şeritleri ihlal eden sürücülerin çoğunlukta olduğu bir ülkede yaşadığımızı unutmamalıyız.
 

Mükremin Demir

Çaylak üye
Katılım
5 Eki 2023
Mesajlar
7
Tepki Puanı
3
Puanları
3
Konum
Konya
İsim
Mükremin
Araç
Yok
Konu bana ilgi çekici geldi.90 larda oto dergisi okuyormuşum gibi hissettim.Ülkemizde eskiden direksyon sınavına komserler girermiş ve çoğunluğu liyakatlı insanlarmış.Sürücülerin büyük çoğunluğu öngörüsüz araç kullanıyor bilerek veya bilmeyerek.82 hız sınır tespiti yapılan bölgelerde 68-70km/h ile tüm şeritleri ihlal eden sürücülerin çoğunlukta olduğu bir ülkede yaşadığımızı unutmamalıyız.
Şehiriçinde 82 hız sınırı olduğu yerde 70 ile gitmeyi çok normak buluyorum, zira her an sağda yolcu indiren minibüs dikkatsiz şekilde yola atlayabilir ve şehiriçi takip mesafemiz yok denecek kadar az olduğu için kazaya sebebiyet verebilir. Trafikteki herkes usta şöför olmayabilir, tüm dikkatini yola vermiyor olabilir, trafiği okuyamıyor olabilir, her aracın freni sağlıklı bir şekilde tutmuyor olabilir bunun gibi bir sürü sebepten dolayı trafiğin akışına uygun hızlarda gitmeyi daha doğru buluyorum.
 

Kavanca

Hümanist
Katılım
3 Mar 2013
Mesajlar
4,705
Tepki Puanı
795
Puanları
113
Konum
İstanbul
Araç
98 E 320/2000 E 320/2003 E 320/2006 CLS 350/2005 S 350/2001 E 320
Hız meraklısı birisi değilim fakat otoyollarda hız limitini gereksiz buluyorum. Modern araçlar yüksek hızlarda kontrol ve yavaşlama konularında bu hiz limitlerinden çok ilerde... Belli kriterleri sağlayan otoyollarda hız limiti diye bir şey olmamalı. EDS takip mesafesi ihlali, makas girişimlerini, direksiyonda telefon ile oynayanları takip etmeli.

Bu makas atan kendini çok iyi şoför sanan, sinyal kolunun yerini bilmeyen geniş kertenkele popülasyonu zaten her makas girişiminfe cinayete teşebbüs ile yargılanmalı. Idam da edeceğiz deseler sesimi çıkarmam.

Kavga konusuna gelince de, trafikte erkeğim diye takılanların büyük kısmı boş gezmiyor. Araçlarında sağa sola istifledikleri nesnelerden alıyorlar bu büyük özgüveni. Cusselerinin vs benim için önemi yok, büyük kısmının tek yumrukluk canı var (uzun boks geçmişim var, ve devam ediyor) fakat ne sataşırım, ne araya girerim. Hatta daha yeni minibüs şoförü bir kertenkeleden Şişli ortasında küfürlü bir trafik dersi aldım. Haklısın diyip devam ettim.
🤭👍👏
 

eemir

Emektar üye
Katılım
22 Ağu 2023
Mesajlar
629
Tepki Puanı
510
Puanları
93
Konum
İstanbul
İsim
Emir
Araç
W177 A200 FL AMG W206 C200 AMG
allah uzun yol şoforlerine sabır versin, yolda her tip insan var. Haklıyken haksız konumuna düşersin cahille münakaşa etmek ayrı bir dert, laf anlatmak ayrı bir dert..
 

Sixtus

Aktif üye
Katılım
8 Eki 2023
Mesajlar
290
Tepki Puanı
191
Puanları
43
Konum
İstanbul
İsim
Burak Şakar
Araç
W205 W206
3 senedir her haftasonu cuma 17:10 Ankara-ist, Pazar 21:100 İst. Ankara gidiyorum, aracım s350 ve 2009 yılından beri aynı araç. Yolu delik delik ezbere bilmekle beraber sürücü davranışları konusunda da gözlemlerimi paylaşmak isterim.
Otobanda hangi araçların hangi şeritten ve hangi hızlarla gidebileceği konusundaki kurallar nettir. Alt ve üst hız limiti kuralları da nettir, çok uzatacak bir konu değil. Bu kuralların dışına çıkmaya kurar ihlali denir, suçtur. Özellikle hız limitini aşmaya başladığında;
1- Olaylar hızlı akar, diğer araçlara ve tehlikelere daha hızlı yaklaşırsın
2- Takip mesafeni artırman gerekir
3- Trafiğin akış temposunun üzerine çıktığın için sürekli sollama yapmak durumunda kalırsın, her sollama bir risktir.
4- Öndeki araçların %80 ı, dikiz aynasından benim geliş hızımı kestiremez, bu sebeple sollamaya çıkabilir. Evet çoğu bunu kasten yapmaz.
5- Aracım güçlü, ben de ham, çiğ yada tecrübesiz biriysem, öndekinin bunu bilerek yaptığını düşünürüm, herkesin benimle beraber aynı hızda gitmesini, kural ihlali yapmasını falan beklerim, ben geçeyim de sen sonra sollama yap derim ve gereksiz eylemlere girişirim(selektör taciz küfür el hareketi vs), bu işleri daha da zora sokar. Sabır ve kurallara uymak lazım, ustalar böyle yapar.
6- Araçtaki diğer yolcular uyuyamaz, tedirgin olur.
7- Daha çok dikkat sarfetmek gerekir, daha çok yorulursun, araç daha çok yıpranır, daha çok yakıt harcarsın...
8- Hız demek, aracın üzerine biriken kinetik ve potensiyel enerji demektir, kaza demek bu enerjinin çok kısa sürede harcanması demektir. Bu enerji, metallerin, plastiklerin camların ve kemiklerin kırılması ve yamulması ile harcanır. Hız ne kadar fazla, enerji o kadar fazladır ve kaza tabiri caizse etrafa saçılır. Bundan sadece ben değil, diğer sürücüler de zarar görür. Bu zararların tıbbi, adli ve vicdani sonuçları olur. Hayatın akışı bir günde 180 derece değişir ama gideceğin yere ulaşma süren değişmez :)
O zaman neden kuralları ihlal edeyim? O zaman neden hızlı gideyim?
Biri açıklar hızlı gitmemin ve kural çiğnemenin faydası nedir? Kendimi tatmin etmekten başka? Ustalık bu mu?

- 3 senedir tüm hız kurallarına uyarak, 17:10 Ankara akıncıdan çıkarım, 20:15 Mecidiyeköy varırım, ben de yanımdakiler de rahat, 3:05 daha ne olsun :)
Hız konusunda yapmış olduğunuz uyarılara katılıyorum, ancak bunu diğer sürücülere dayatmayı ve fahri hız polisi olmayı doğru bulmuyorum. Ben uzun yolda genel olarak eğer yol da müsaitse 160-170 ile gitmeyi tercih ediyorum ki bu hız da belirlenmiş olan hız sınırının üzerinde. Ama 200-230 gibi hızlar bana tehlikeli geliyor ve o hızlarda araba kullanmak da çok yorucu ve çok gergin oluyorum o hızlarda çünkü. 1 ay önce w206 4matic’i teslim alınca Kuzey Marmara Otoyolu’nda deneme amaçlı 225 km/ye çıktım çok kısa bir süre , daha da çıkıyordu fakat ben gaz kesmeyi tercih ettim.
Bir de sizin “17:10’da çıkıyorum 20:15’de Mecidiyeköy’deyim “ dediğiniz yol 425 km ve bu yolu 3 saat 5 dakikada gidebilmek için ”ortalama hızınızın” yaklaşık 142 km/saat olması gerekir ki bu da yolun büyük kısmında 180- 190:km/saat hızla seyretmenizi gerektirir bence. Sizi yanlışlamak değil amacım ama matematik bana böyle söylüyor. Selamlar.
 

JoeGoes

Forum Sponsoru
Katılım
15 Şub 2020
Mesajlar
682
Tepki Puanı
59
Puanları
28
Konum
Ankara
Araç
C117 CLA 180 AMG
Çok güzel bir yazı olmuş. Bu sol şeridi ısrarla işgal edenlere çok sinirleniyorum. Sana ne benim kaç ile gittiğimden? Git hızına uygun şeritten yoluna devam et. Takıntılı psikopat insan çok bizde.
 

kemo5553

Aktif üye
Katılım
29 Ağu 2022
Mesajlar
147
Tepki Puanı
108
Puanları
43
Konum
samsun
İsim
kemal
Araç
W 203 2005 c180 Komp.
Şehiriçinde 82 hız sınırı olduğu yerde 70 ile gitmeyi çok normak buluyorum, zira her an sağda yolcu indiren minibüs dikkatsiz şekilde yola atlayabilir ve şehiriçi takip mesafemiz yok denecek kadar az olduğu için kazaya sebebiyet verebilir. Trafikteki herkes usta şöför olmayabilir, tüm dikkatini yola vermiyor olabilir, trafiği okuyamıyor olabilir, her aracın freni sağlıklı bir şekilde tutmuyor olabilir bunun gibi bir sürü sebepten dolayı trafiğin akışına uygun hızlarda gitmeyi daha doğru buluyorum.
Ben 82 lik yerde üç şeritli yolda sol şeridi önünde araç olmaksızın 70 le gidenleri hiç normal bulmuyorum.
 

Makifguzey

Tecrübeli Üye
Katılım
18 May 2017
Mesajlar
399
Tepki Puanı
336
Puanları
63
Yaş
31
Konum
Ankara
Araç
W124 300D (1986), W202 C200 (1998), W211 E 270 CDI (2003), W211 FL E220 CDI (2007), W210FL E200 Kom
"Kazamı yaptım, mal benim malım. Cezamı yedim, para benim param..."

Yazınızın bu kısmı haricinde kalanına katılıyorum. Ben de yılda 15-20 sefer arası Ankara-İstanbul arası gidip geliyorum. Çoğunlukla sakin kullanmayı tercih ediyorum ama 15-20 dakikada bir 180'lere doğru gidiyorum.

Durum şu ki; bizim sebep olacağımız bir kaza, tamamen kurallara uygun olarak seyir alan insanların malına ve daha önemlisine canına zarar verebilir. Yazınızdan bu bilinçte olduğunuz da anlaşılıyor ama alınan riskin olasılığı düşük görünse de, etkisi çok büyük. Bazen iyi şoför olmak yeterli olmuyor. Kaza testlerinde görüyoruz, 70 km hız sonrası duran bir nesneye çarpmak direkt ölümcül.
 

halefly

Tecrübeli Üye
Katılım
28 Ocak 2015
Mesajlar
155
Tepki Puanı
63
Puanları
28
Konum
İstanbul
İsim
hıdır
Araç
W123 240D, W220 S350
Hız konusunda yapmış olduğunuz uyarılara katılıyorum, ancak bunu diğer sürücülere dayatmayı ve fahri hız polisi olmayı doğru bulmuyorum. Ben uzun yolda genel olarak eğer yol da müsaitse 160-170 ile gitmeyi tercih ediyorum ki bu hız da belirlenmiş olan hız sınırının üzerinde. Ama 200-230 gibi hızlar bana tehlikeli geliyor ve o hızlarda araba kullanmak da çok yorucu ve çok gergin oluyorum o hızlarda çünkü. 1 ay önce w206 4matic’i teslim alınca Kuzey Marmara Otoyolu’nda deneme amaçlı 225 km/ye çıktım çok kısa bir süre , daha da çıkıyordu fakat ben gaz kesmeyi tercih ettim.
Bir de sizin “17:10’da çıkıyorum 20:15’de Mecidiyeköy’deyim “ dediğiniz yol 425 km ve bu yolu 3 saat 5 dakikada gidebilmek için ”ortalama hızınızın” yaklaşık 142 km/saat olması gerekir ki bu da yolun büyük kısmında 180- 190:km/saat hızla seyretmenizi gerektirir bence. Sizi yanlışlamak değil amacım ama matematik bana böyle söylüyor. Selamlar.
Kimseye dayatma yaptığım falan yok! Kural belli. Bizler kuralı uygulaması gereken taraftayız. Kuralı esnetmek, yorumlamak veya değiştirmek bize düşmez. Kurala uyarsın veya uymazsın. Uymazsan bedeli olur, bunu göze alıyorsan amenna. Ama şöyle bir sorun var, bu bedeli sen öderken bana da bulaşabilir.
Bu gittiğim yolda 3 yıl boyunca, meyve kasası, yatak, ters yönden gelen araç, orta şeritte tamamen durmuş araç, en solda tamamen durmuş araç, bolca lastik kaplaması, tampon parçası, yanından geçerken lastiği gümleyen dorse ile karşılaştım mevcut hız sınırlarında bile gitmek tehlikeli bu sebeple 110 ile giden adama da kızmam.
Ben soldan 140 veya 150 ile giderken 110 ile sol şeride geçen adama da kızmam, çünkü sollama yapıyor, hız kuralına uygun ve benimle aynı ustalıkta veya aynı hızda olmaz zorunda değil, ve bunu kasıtlı yapmıyor.
Ben sollarken arkadan taciz eden daha sıkıntılı. Öyle olunca da en çabuk şekilde sağa geçmeğe çalışırım zaten.
Trafikte rakip değil ortağız, trafikte herkes bizimle aynı ustalıkta, aynı beceride, aynı güçte, aynı hızda, aynı şartlarda olmak durumunda değil.
Sabırlı ve anlayışlı olmalıyız.
3 saatte akıncı mecidiyeköy tüm hız kurallarına uyarak alıyorum. Siz matematiği tekrar gözden geçirin, yok hala inanmıyorum diyorsanız bir numara atın bana size kanıtını bu akşam yollayım çünkü bugün 17 çıkacağım.
 

RealnReal

Aktif üye
Katılım
24 Şub 2017
Mesajlar
107
Tepki Puanı
52
Puanları
28
Yaş
41
Konum
Konya
Araç
W124 200E
TopSpeed
Bu kanalı takip ediyorum ve adam sürerken benim içim daralıyor. Tavsiye ederim. 😁
Sol şerit mümkün olduğunca boş bırakılması lazım. Maazallah arkanızdan linkteki gibi bir aracın geldiğini düşünsenize.
 

coldbreath

Tecrübeli Üye
Katılım
2 Ara 2015
Mesajlar
837
Tepki Puanı
1,221
Puanları
93
Konum
istanbul
Araç
Mercedes W203 C200 Komp. W204 C300 4matic-AMG W212 E350 4-matic-AMG
Günün sonunda şuana kadar gelen yorumları okuduğumda herkes aynı şeyi söylemiş. Tarzlar farklı sadece. Bu arada @halefly üyemiz doğru söylüyor. Ankara akıncılar gişeler otobana girdiğinizde hızını 140km e sabitlerseniz, istanbul çamlıca gişelere 3.5 saatte gelebiliyorsunuz. Bu olaya bende bir kac defa tanık oldugum icin yazıyorum.

Sadece yazı içerisinde yazdıgım bir kac noktayı gözden kaçırmışsınız.
1. Herkes otobanda tatil icin ya da esnek zaman dilimine sahip iş için yol almıyor. Şahsen ben / elemanlarım bazen bir gün içerisinde 3 ayrı şehirde iş yapıyoruz.
2. Kesinlikle ve kesinlikle yüksek hızlarda gitmemiz gerektiğini ve bunun bize bağlı bir durum olmadığını vurguluyorum. Başka bir konuda da yazdıgım üzere, E350 deki 260 a gelince motor kesiciyi devre dışı bıraktırmak zorunda kaldım.
3. 140-150 gitmeniz gayet normal. Sizde degil suç , bizlerde. Sadece sol şeride çıkarken aynanıza bakın. Kazaya sebebiyet vermeyin.
4. Bir araç sollayacaksanız hız limiti 140-150 diye milleti arkanızda boncuk gibi dizmeyin. Sizde sol şeridin akışına ayak uydurup çıkın, anlık kuralları çiğneyin.Aslında bu kuralı o an için çiğnemeniz, büyük kazaların önüne geçen bir davranış olacaktır.Ya da sol şeridin komple boşalmasını bekleyin.
5. Bir üyemizin yazdığı gibi yolda kimseyle inatlaşmayın ( bunu ben yazıyorum, şu an kendime inanamıyorum :) ), Mümkün mertebe YA SABIR deyin.
6. Kalabalık yolda gaz basmayın. Bakın ben istanbul'dan izmir e 2 küsür saatte iniyorum ama izmir sonrası kuşadası yoluna çıktıgımda hızım 140'ı gecmez. Kalabalık yolda kimin ne yapacağını bilemezsiniz. ve bir üyemizin dediği gibi Allah korusun ölümlü kazaya sebebiyet verebilirsiniz.

Sonuç olarak ; Yavaş gidecekseniz ya da hız limitleri dahilinde, lütfen sol şeritle işiniz bittiğinde eski şeridinize geri dönün... Bu kadar zor bir şey mi bu ?
 

Jimikeys

Tecrübeli Üye
Katılım
10 Nis 2018
Mesajlar
752
Tepki Puanı
202
Puanları
43
Yaş
34
Konum
Antalya
Araç
Seat Leon Fr 1.4tsi Rsa stage 1+
Hız konusunda yapmış olduğunuz uyarılara katılıyorum, ancak bunu diğer sürücülere dayatmayı ve fahri hız polisi olmayı doğru bulmuyorum. Ben uzun yolda genel olarak eğer yol da müsaitse 160-170 ile gitmeyi tercih ediyorum ki bu hız da belirlenmiş olan hız sınırının üzerinde. Ama 200-230 gibi hızlar bana tehlikeli geliyor ve o hızlarda araba kullanmak da çok yorucu ve çok gergin oluyorum o hızlarda çünkü. 1 ay önce w206 4matic’i teslim alınca Kuzey Marmara Otoyolu’nda deneme amaçlı 225 km/ye çıktım çok kısa bir süre , daha da çıkıyordu fakat ben gaz kesmeyi tercih ettim.
Bir de sizin “17:10’da çıkıyorum 20:15’de Mecidiyeköy’deyim “ dediğiniz yol 425 km ve bu yolu 3 saat 5 dakikada gidebilmek için ”ortalama hızınızın” yaklaşık 142 km/saat olması gerekir ki bu da yolun büyük kısmında 180- 190:km/saat hızla seyretmenizi gerektirir bence. Sizi yanlışlamak değil amacım ama matematik bana böyle söylüyor. Selamlar.
Matematik konusuna katılıyorum.
Tecrübeyle sabittir.
2016 yılında Ankara Isparta arası 405 km mesafeyi 3.05 saatte gitmiştim.
Altımdaki araç lineaydı ve 180-190-200km hız dışında ilerlemedim. Meskun mahal hariç yavaşlamadım.
Yolculuk bittiğinde ortalama hızım 137km/h idi.
Ayrıca Kürşat beyin de söylediği gibi yol kimsenin tapulu malı değil.
Limitlerde giden bir aracın diğer şeritler boşken sol şeriti işgal etmesi kazaya sebebiyet vermektir ve yargılanması gereken kişi odur.
Bu otobanda nadiren de başımıza gelse şehir içi ve çevre yolu diye tabir edilen 3-4 şeritli yollarda sıkça karşımıza çıkmaktadır.
Arabada 3 tane ayna var ve direksiyonun solunda bir kol var.
Trafiğe çıkanları emniyet kemeri takmak yerine önce araçtaki bu varlıklardan haberdar edip beyinlerine kazırcasına öğretmek gerekiyor.
Bana göre trafikte profesyonel araç sürmeyi bilenlerin sayısı %10 dur.
İleri seviyede araç sürmeyi bilen sayısı da bu %10luk dilimin içinde %3 filandır ne yazık ki.
 

maytere

Tecrübeli Üye
Katılım
14 Şub 2017
Mesajlar
447
Tepki Puanı
77
Puanları
28
Konum
Ankara
Araç
W204
Sol şeridi sürekli işgal etmek suçtur.
"Karayollarında trafiğin akışı :

Madde 46 – Karayollarında trafik sağdan akar.

Aksine bir işaret bulunmadıkça sürücüler:

a) Araçlarını, gidiş yönüne göre yolun sağından, çok şeritli yollarda ise yol ve trafik durumuna göre hızının gerektirdiği şeritten sürmek,

b) Şerit değiştirmeden önce gireceği şeritte sürülen araçların emniyetle geçişini beklemek,

c) Trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde şerit değiştirmemek,

d) Gidişe ayrılan en soldaki şeridi sürekli olarak işgal etmemek,

Zorundadırlar.

Bu maddenin ikinci fıkrasının (e) bendi hükümlerine uymayanlara 488 Türk lirası, (f), (g) ve (h) bentleri hükümlerine uymayan sürücülere 1.002 Türk lirası, bu maddenin diğer hükümlerini ihlal eden sürücülere 235 Türk lirası idari para cezası verilir. İkinci fıkranın (d) bendinin kamyon ve çekici sürücüleri tarafından ihlal edilmesi hâlinde ise 1.002 Türk lirası idari para cezası uygulanır."

Bu durumda hız ihlali yapan sürücüler kadar hız sınırlarına uyup diğer kurallardan haberi olmayıp dayak yiyen arkadaş ta suçlu.
 

halefly

Tecrübeli Üye
Katılım
28 Ocak 2015
Mesajlar
155
Tepki Puanı
63
Puanları
28
Konum
İstanbul
İsim
hıdır
Araç
W123 240D, W220 S350
Yalan borcum mu var ben anlamadım, amatör arkadaşları inandıramadık akıncı - ist(avrupa) 3 saat kardeşim ve tüm hız sınırlarına uyarak, Çamlıca gişesi falan değil, avrupa yakası.. Bu yolda gişeden gişeye radar var, mola yerlerinin çıkışlarında gezici radar var, hız sınırına uymasam duman ederler zaten. Hani bu kadar önemli konu var hız limitleri şerit ihlalleri vs. İst ankara 3 saatte gitmem ilgi çekti bu da ilginç
 

efebey

Forum Sponsoru
Katılım
4 Tem 2012
Mesajlar
2,250
Tepki Puanı
664
Puanları
113
Konum
İstanbul
İsim
Efecan
Araç
BMW 645Cİ, W208 Mercedes CLK 200K
Ben de Kartal Samandıradan Ankara Çankaya Oran sitesi yolculuklarımda hız sınırına uyarak 4-4:15 saatte gidebiliyorum. Bir sefer Ankara' dan İstanbul Kartala dönerken 3,5 saatte gelebildim. Onda da 180-190 arası hızlarda gidebildim. Tartışmayı alevlemek gibi bir derdim yok ama 420-450 km' de 3 saatte yol almak ortalama 150 km hız yapmak demek, bunda da arada duracağınız tek ışık veya yavaslamada düşmesi anlamını taşır. Bence burada uyuşamadığımız bazımız için yolculuk direkt kontak açılınca başlar ve kapanıncaya kadar devam eder, bazılarında bu gişeden gişeye değerlendirilir...
 

halefly

Tecrübeli Üye
Katılım
28 Ocak 2015
Mesajlar
155
Tepki Puanı
63
Puanları
28
Konum
İstanbul
İsim
hıdır
Araç
W123 240D, W220 S350
Muhasebe departmanının bugün farklı bir işyükü oldu sağlık olsun. Tek istisna 1.12.2023 seyahatte bir sebepten ötürü hız ihlali oldu ancak sadece akyazı kurna arasında, o yüzden 3 saatten kısa sürmüş.
hgs_bora_aralik.png
 

efebey

Forum Sponsoru
Katılım
4 Tem 2012
Mesajlar
2,250
Tepki Puanı
664
Puanları
113
Konum
İstanbul
İsim
Efecan
Araç
BMW 645Cİ, W208 Mercedes CLK 200K
Hocam bu kadar kanıta gerek yoktu :) işte benim son postta söylediğim detay da buydu; gişeden gişeye olabilir değerler ama evden eve hız sınırlarına uyarak 3 saat imkansızdı :) Aslında hepimiz aynı noktadayız da farklı yerlerden bakmışız pencereye ;)
Misal benim de otoban sürelerim genelde 3 saat oluyor ama otoban sonrası eve ulaşım ve otobana kadar gidisim de en az 1-1,5 saat daha sürenin üzerine ekliyor çünkü şehir içinde de 130-140 ile gitme ihtimalimiz yok ;)
 

Jimikeys

Tecrübeli Üye
Katılım
10 Nis 2018
Mesajlar
752
Tepki Puanı
202
Puanları
43
Yaş
34
Konum
Antalya
Araç
Seat Leon Fr 1.4tsi Rsa stage 1+
Gişeden gişeye yada evden eve mevzusu değil ki olay.
Mevzu yapılan yol/gidilen saat.
Diyorum ya 420 km yolu 3 saatte gidebilmeniz için ortalama hızınız 140km/h saat olmalı.
Eski otoban hız sınırına göre de zaten bu hız limitlerin üzerinde.
Kaldı ki 140 km hızı sabitleyip hiç durmadan, önünüze hiç tır çıkmadan, hiç başka bir aracın sollamasını beklemeden, hiç gişelerde yavaşlamadan, hiç tuvalet molası vermeden gitmeniz lazım ki oda imkansız.
 

coldbreath

Tecrübeli Üye
Katılım
2 Ara 2015
Mesajlar
837
Tepki Puanı
1,221
Puanları
93
Konum
istanbul
Araç
Mercedes W203 C200 Komp. W204 C300 4matic-AMG W212 E350 4-matic-AMG
Gişeden gişeye yada evden eve mevzusu değil ki olay.
Mevzu yapılan yol/gidilen saat.
Diyorum ya 420 km yolu 3 saatte gidebilmeniz için ortalama hızınız 140km/h saat olmalı.
Eski otoban hız sınırına göre de zaten bu hız limitlerin üzerinde.
Kaldı ki 140 km hızı sabitleyip hiç durmadan, önünüze hiç tır çıkmadan, hiç başka bir aracın sollamasını beklemeden, hiç gişelerde yavaşlamadan, hiç tuvalet molası vermeden gitmeniz lazım ki oda imkansız.
Selamlar,

Bana özelden cep numaranı gönderebilir misin rica etsem? , sana dehşet bir video gönderecegim... V6 3.0 motora tam gaz yaptıgında aracın kaputunun altında v6 ne yapıyor onu göreceksin. Video bizzat benim tarafımdan çekildi. Sadistlik diz boyu :))))

Saygılar,

Kursat.
 

REY

Üye
Katılım
21 May 2021
Mesajlar
87
Tepki Puanı
53
Puanları
18
Konum
istanbul
Araç
w207 FL
Şimdi kızı bugün evlenicek olan babayı çam yarması gibi adam veya adamlar dövüyor var sayalım ki bana göre haklı olan babanın ( sol şeritle isterse 300lede gider kimseyi bağlamaz ) aracında veya belinde silah olsa anlık olarak sinirlense ne olacaktı. Bende katılıyorum burası Türkiye hiç belli olmaz.
 

Sixtus

Aktif üye
Katılım
8 Eki 2023
Mesajlar
290
Tepki Puanı
191
Puanları
43
Konum
İstanbul
İsim
Burak Şakar
Araç
W205 W206
Kimseye dayatma yaptığım falan yok! Kural belli. Bizler kuralı uygulaması gereken taraftayız. Kuralı esnetmek, yorumlamak veya değiştirmek bize düşmez. Kurala uyarsın veya uymazsın. Uymazsan bedeli olur, bunu göze alıyorsan amenna. Ama şöyle bir sorun var, bu bedeli sen öderken bana da bulaşabilir.
Bu gittiğim yolda 3 yıl boyunca, meyve kasası, yatak, ters yönden gelen araç, orta şeritte tamamen durmuş araç, en solda tamamen durmuş araç, bolca lastik kaplaması, tampon parçası, yanından geçerken lastiği gümleyen dorse ile karşılaştım mevcut hız sınırlarında bile gitmek tehlikeli bu sebeple 110 ile giden adama da kızmam.
Ben soldan 140 veya 150 ile giderken 110 ile sol şeride geçen adama da kızmam, çünkü sollama yapıyor, hız kuralına uygun ve benimle aynı ustalıkta veya aynı hızda olmaz zorunda değil, ve bunu kasıtlı yapmıyor.
Ben sollarken arkadan taciz eden daha sıkıntılı. Öyle olunca da en çabuk şekilde sağa geçmeğe çalışırım zaten.
Trafikte rakip değil ortağız, trafikte herkes bizimle aynı ustalıkta, aynı beceride, aynı güçte, aynı hızda, aynı şartlarda olmak durumunda değil.
Sabırlı ve anlayışlı olmalıyız.
3 saatte akıncı mecidiyeköy tüm hız kurallarına uyarak alıyorum. Siz matematiği tekrar gözden geçirin, yok hala inanmıyorum diyorsanız bir numara atın bana size kanıtını bu akşam yollayım çünkü bugün 17 çıkacağım.
“Siz matematiği tekrar gözden geçirin, yok hala inanmıyorum diyorsanız….” demişsiniz fakat bunun benim inanmamla alakası yok. Eğer siz 425 km yolu 185 dakikada gittiyseniz ortalama hızınızın tam olarak saate 137.83 km olması gerekir. Bu ortalama hızı ise otoyolda 140 km/saat hız sınırını ve yine otoyol dışı daha da düşük olan hız sınırlarını aşmadan, yani kuralları çiğnemeden tutturmak mümkün değil. Çünkü önünüze araba çıktığında yavaşlamanız lazım, otoyol dışında veya meskün mahallerde hızınızı düşürmeniz lazım, köprü trafiğinde hızınızın düşmüş olması lazım, Mecidiyeköy‘e giderken kırmızı ışıklarda durmanız lazım…. Matematik hiç bir zaman inançla ölçülecek kadar basit bir şey değil .
 

coldbreath

Tecrübeli Üye
Katılım
2 Ara 2015
Mesajlar
837
Tepki Puanı
1,221
Puanları
93
Konum
istanbul
Araç
Mercedes W203 C200 Komp. W204 C300 4matic-AMG W212 E350 4-matic-AMG
Şimdi kızı bugün evlenicek olan babayı çam yarması gibi adam veya adamlar dövüyor var sayalım ki bana göre haklı olan babanın ( sol şeritle isterse 300lede gider kimseyi bağlamaz ) aracında veya belinde silah olsa anlık olarak sinirlense ne olacaktı. Bende katılıyorum burası Türkiye hiç belli olmaz.
Bu dediginize kesinlikle katılıyorum. Bundan yıllar yıllar yıllar önce, bir kış gecesi, bolu dağında bir tırcıyla girdigim münekaşa sonucunda adam bacağıma tornavida saplamıştı. O zamandan beri bizde torpido gözümüzde ruhsatlı delikli demir taşıyoruz. Haaa kac defa kullandım sıfır. Hiç ihtiyacım olmadı. Başkası bize karşı kullanmak istemedi mi ?, evet istedi. Bende kendime hakim olmak için çok basit bir çözüm buldum. Daha doğrusu eşim buldu. Bir aile resmimizi, tüm arabalarımızın şöför tarafındaki güneşiliğin iç cebine yerleştirdi. Ne zaman delirsem, o resmi güneşlik cebinden hafif dışarı çeker bakarım. Beni sakinleştirir...
Sizlerede tavsiye ederim.

Saygılar,

Kursat.
 

halefly

Tecrübeli Üye
Katılım
28 Ocak 2015
Mesajlar
155
Tepki Puanı
63
Puanları
28
Konum
İstanbul
İsim
hıdır
Araç
W123 240D, W220 S350
“Siz matematiği tekrar gözden geçirin, yok hala inanmıyorum diyorsanız….” demişsiniz fakat bunun benim inanmamla alakası yok. Eğer siz 425 km yolu 185 dakikada gittiyseniz ortalama hızınızın tam olarak saate 137.83 km olması gerekir. Bu ortalama hızı ise otoyolda 140 km/saat hız sınırını ve yine otoyol dışı daha da düşük olan hız sınırlarını aşmadan, yani kuralları çiğnemeden tutturmak mümkün değil. Çünkü önünüze araba çıktığında yavaşlamanız lazım, otoyol dışında veya meskün mahallerde hızınızı düşürmeniz lazım, köprü trafiğinde hızınızın düşmüş olması lazım, Mecidiyeköy‘e giderken kırmızı ışıklarda durmanız lazım…. Matematik hiç bir zaman inançla ölçülecek kadar basit bir şey değil .
Değerli sixtus, bu inanamadığın mümkün değil dediğiniz konu gerçek ve mümkün. Matamatik önemli ilkokul öğretmenim sayılar konuşunca tanrılar susarmış derdi.
Ama bir istisna var, sayılar doğru ise! Sayılar yanlış, varsayımlar yanlış ise sonuç yanlış olması kaçınılmaz. Siz bu Ankara istanbul yolunu tam olarak bildiğinizden emin misiniz?Mesafe 425 değil, ortalama hız limiti 140 değil, 143 hiç değil ve ben 1 saniyeliğine bile yasal limitin üzerine çıkmıyorum. 180 falan yapmıyorum. Ortalama hızı bu sefer doğru hesaplamışınız ona da 142 diyodunuz matamatikte ilerleme var😉 Bi arkadaş da Isparta yolu 2016 falan demiş, Isparta yolu ile İst Ankara yolunun sadece etrafındaki doğa güzellikleri kıyaslanabilir onun dışında alakaları olmaz, Buna sizi inandıramadım, buyrun bir gün bana katılın bari :) Bu arada Sayın @coldbreath Beyin " trafikte başını nasıl derde sokarsın" konulu başlığı bu şekilde sulandırdığımız bi nevi limon sıktığımız için kendi adıma özür dilerim artık yazmıycam
 

Sixtus

Aktif üye
Katılım
8 Eki 2023
Mesajlar
290
Tepki Puanı
191
Puanları
43
Konum
İstanbul
İsim
Burak Şakar
Araç
W205 W206
Değerli sixtus, bu inanamadığın mümkün değil dediğiniz konu gerçek ve mümkün. Matamatik önemli ilkokul öğretmenim sayılar konuşunca tanrılar susarmış derdi.
Ama bir istisna var, sayılar doğru ise! Sayılar yanlış, varsayımlar yanlış ise sonuç yanlış olması kaçınılmaz. Siz bu Ankara istanbul yolunu tam olarak bildiğinizden emin misiniz?Mesafe 425 değil, ortalama hız limiti 140 değil, 143 hiç değil ve ben 1 saniyeliğine bile yasal limitin üzerine çıkmıyorum. 180 falan yapmıyorum. Ortalama hızı bu sefer doğru hesaplamışınız ona da 142 diyodunuz matamatikte ilerleme var😉 Bi arkadaş da Isparta yolu 2016 falan demiş, Isparta yolu ile İst Ankara yolunun sadece etrafındaki doğa güzellikleri kıyaslanabilir onun dışında alakaları olmaz, Buna sizi inandıramadım, buyrun bir gün bana katılın bari :) Bu arada Sayın @coldbreath Beyin " trafikte başını nasıl derde sokarsın" konulu başlığı bu şekilde sulandırdığımız bi nevi limon sıktığımız için kendi adıma özür dilerim artık yazmıycam
Ankara -Akıncılar ile Mecidiyeköy arasını google maps ‘e yazın 425 km çıkıyor, bu konuda elimden bir şey gelmez. İlk önce yaklaşık olarak hızınız 142 demiştim aklımdan hesaplayarak çünkü önmeli değildi ama sonra sizin gerçekten anlayamadığınızı görünce tam ortalama hızınızı yazdım. İlkokuldaki matematik öğretmeninize çok selamlar, hakkı ödenmez…
 

kemo5553

Aktif üye
Katılım
29 Ağu 2022
Mesajlar
147
Tepki Puanı
108
Puanları
43
Konum
samsun
İsim
kemal
Araç
W 203 2005 c180 Komp.
Gidin birlikte çözün bu işi bizde bilgilenelim.Böyle durumalar iyi arkadaşlıklarla sonuçlanır.
 

RealnReal

Aktif üye
Katılım
24 Şub 2017
Mesajlar
107
Tepki Puanı
52
Puanları
28
Yaş
41
Konum
Konya
Araç
W124 200E
Selamlar,

Bana özelden cep numaranı gönderebilir misin rica etsem? , sana dehşet bir video gönderecegim... V6 3.0 motora tam gaz yaptıgında aracın kaputunun altında v6 ne yapıyor onu göreceksin. Video bizzat benim tarafımdan çekildi. Sadistlik diz boyu :))))

Saygılar,

Kursat.
Valla merak etmedim değil. 😊
 

Gudikcik

Emektar Üye
Katılım
6 Nis 2010
Mesajlar
7,978
Tepki Puanı
9,094
Puanları
113
Konum
Ankara - Kocaeli
Web Sitesi
mbclubtr.com
Araç
Mercedes Benz
Selamlar,

Bana özelden cep numaranı gönderebilir misin rica etsem? , sana dehşet bir video gönderecegim... V6 3.0 motora tam gaz yaptıgında aracın kaputunun altında v6 ne yapıyor onu göreceksin. Video bizzat benim tarafımdan çekildi. Sadistlik diz boyu :))))

Saygılar,

Kursat.

Geçen sabah siste kazanın yaşandığında Ankara ya doğru yol aldım akşam döndüm.

119 dk Akıncı Gişelerden İzmit gişeler

IMG_2995.jpeg

OM642 farklı bir makine.
Gazı kestin mi sen ne yapıyorsun diyor.

OM642 ler çok görüyorum.
Enjektör kökük
Manifoldlar bitmiş
Turbo bağırıyor
DPF dolu
Katalizatör bitmiş.

Masraftan kaçmam 642 de.
Geçen ay daha döşedim yeni enjektörü 6 tane

Ben sellektör atıp kimseyi uyandırmıyorum.
Zaten 1 sn geçmeden sağından geçmiş oluyorum.
Sellektör atmak en büyük hatadır. Öndekini uyandırırsan arkadan gelen roketi görünce saçmalayıp fren yaparak kendini sağa atmaya çalışır.

Kuzey Marmara da hız sınırı uygulanmıyor sanırım. 2 yıldır hiç gelmedi
devlet otobanından çok geliyor trafik cezası.
Gelir şimdi gidiş dönüş
 

yasin91

Tecrübeli Üye
Katılım
30 Ağu 2021
Mesajlar
510
Tepki Puanı
216
Puanları
43
Konum
ERZURUM
Araç
W202 (1995)
3 senedir her haftasonu cuma 17:10 Ankara-ist, Pazar 21:100 İst. Ankara gidiyorum, aracım s350 ve 2009 yılından beri aynı araç. Yolu delik delik ezbere bilmekle beraber sürücü davranışları konusunda da gözlemlerimi paylaşmak isterim.
Otobanda hangi araçların hangi şeritten ve hangi hızlarla gidebileceği konusundaki kurallar nettir. Alt ve üst hız limiti kuralları da nettir, çok uzatacak bir konu değil. Bu kuralların dışına çıkmaya kurar ihlali denir, suçtur. Özellikle hız limitini aşmaya başladığında;
1- Olaylar hızlı akar, diğer araçlara ve tehlikelere daha hızlı yaklaşırsın
2- Takip mesafeni artırman gerekir
3- Trafiğin akış temposunun üzerine çıktığın için sürekli sollama yapmak durumunda kalırsın, her sollama bir risktir.
4- Öndeki araçların %80 ı, dikiz aynasından benim geliş hızımı kestiremez, bu sebeple sollamaya çıkabilir. Evet çoğu bunu kasten yapmaz.
5- Aracım güçlü, ben de ham, çiğ yada tecrübesiz biriysem, öndekinin bunu bilerek yaptığını düşünürüm, herkesin benimle beraber aynı hızda gitmesini, kural ihlali yapmasını falan beklerim, ben geçeyim de sen sonra sollama yap derim ve gereksiz eylemlere girişirim(selektör taciz küfür el hareketi vs), bu işleri daha da zora sokar. Sabır ve kurallara uymak lazım, ustalar böyle yapar.
6- Araçtaki diğer yolcular uyuyamaz, tedirgin olur.
7- Daha çok dikkat sarfetmek gerekir, daha çok yorulursun, araç daha çok yıpranır, daha çok yakıt harcarsın...
8- Hız demek, aracın üzerine biriken kinetik ve potensiyel enerji demektir, kaza demek bu enerjinin çok kısa sürede harcanması demektir. Bu enerji, metallerin, plastiklerin camların ve kemiklerin kırılması ve yamulması ile harcanır. Hız ne kadar fazla, enerji o kadar fazladır ve kaza tabiri caizse etrafa saçılır. Bundan sadece ben değil, diğer sürücüler de zarar görür. Bu zararların tıbbi, adli ve vicdani sonuçları olur. Hayatın akışı bir günde 180 derece değişir ama gideceğin yere ulaşma süren değişmez :)
O zaman neden kuralları ihlal edeyim? O zaman neden hızlı gideyim?
Biri açıklar hızlı gitmemin ve kural çiğnemenin faydası nedir? Kendimi tatmin etmekten başka? Ustalık bu mu?

- 3 senedir tüm hız kurallarına uyarak, 17:10 Ankara akıncıdan çıkarım, 20:15 Mecidiyeköy varırım, ben de yanımdakiler de rahat, 3:05 daha ne olsun :)
Çok güzel açıklama yapmışsınız hocam. Akl-ı selim, sabırlı ve belirtilen kurallara uyabilen sürücü, en sağlıklı sürücüdür. Usta sürücü falan demiyorum bakın, en sağlıklı sürücüdür...
 

hosmy

Aktif üye
Katılım
16 Nis 2019
Mesajlar
145
Tepki Puanı
212
Puanları
43
Konum
Sakarya
Araç
2017 Passat B8 1.6Tdi R Line-2024 T-Cross FL 1.0 Tsi Style 115 Ps
'' Kullandığın yolun max. hız sınırında seyrediyorsan, sol şeridi esir alabilirsin, daha hızlı gidene yol vermek zorunda değilsin, benden hızlı gidenler sağımdan geçsin gitsin ''

mantığı ile
yaşayan ve hareket eden, bir çok şizofren var canım ülkemde..



..
 

coldbreath

Tecrübeli Üye
Katılım
2 Ara 2015
Mesajlar
837
Tepki Puanı
1,221
Puanları
93
Konum
istanbul
Araç
Mercedes W203 C200 Komp. W204 C300 4matic-AMG W212 E350 4-matic-AMG
Geçen sabah siste kazanın yaşandığında Ankara ya doğru yol aldım akşam döndüm.

119 dk Akıncı Gişelerden İzmit gişeler

Ekli dosyayı görüntüle 6541

OM642 farklı bir makine.
Gazı kestin mi sen ne yapıyorsun diyor.

OM642 ler çok görüyorum.
Enjektör kökük
Manifoldlar bitmiş
Turbo bağırıyor
DPF dolu
Katalizatör bitmiş.

Masraftan kaçmam 642 de.
Geçen ay daha döşedim yeni enjektörü 6 tane

Ben sellektör atıp kimseyi uyandırmıyorum.
Zaten 1 sn geçmeden sağından geçmiş oluyorum.
Sellektör atmak en büyük hatadır. Öndekini uyandırırsan arkadan gelen roketi görünce saçmalayıp fren yaparak kendini sağa atmaya çalışır.

Kuzey Marmara da hız sınırı uygulanmıyor sanırım. 2 yıldır hiç gelmedi
devlet otobanından çok geliyor trafik cezası.
Gelir şimdi gidiş dönüş
Fatih bey,

Merhaba,

Ben sadece w212 de degil diğer tüm arabalarımda da özellikle yürüyen aksamlarını mümkün mertebe sıfır gibi tutmaya çalışırım. Ama dediğiniz gibi OM642, başka bir dünya... Rabbim herkese bir om642 nasip etsin ki ne demek istedigimizi anlasınlar. Özellikle gaza çok hafif basmanıza rağmen hani sırtınızı koltuga yapıstırıyor ya o hareketi çok hoşuma gidiyor. Birde aracın rolantideyken dışardan gelen sesi. Birde 120 den 200 e çıkarken kadranı harş diye çevirmesi. Daha çok birde yazasım var ama cidden anlatılmaz yaşanır bu makina.
E350 nin yol tutuşuna şimdiye kadar hiç bir arabamda denk gelmedim. Belki 4 ceker olduğu için bilmiyorum ama mesela w205 altımdan bir anda kayıp gidecek gibi bir his veriyor bana, w212 ye göre. Yahu bilemedim vallaha... Bu arada tamda 642 nin sevdigi hızlarda gitmişsiniz. Güzel bu., motor sağlığı açısından. 220-260 arası uzunyolda E350 derim, oyna dur... Kimileri uzunyolu gidilmesi gereken uzak mesafe yol olarak görür, bense yolda resmen E350 ile ilişki yaşıyorum, zevk alıyorum. Kimse kusura bakmasın. Başka tabir bulamadım.
Artık yazmayacagım, yeter. biri bana dur desin.

Saygılar,

Kursat.
 

disbeliever

Tecrübeli Üye
Katılım
25 Ağu 2014
Mesajlar
134
Tepki Puanı
79
Puanları
28
Konum
Almanya
Araç
X253 GLC 300 4MATIC
Kurallar hemen her ülkede aynidir saniyorum. Tek farki kurallarin uygulanmasi yönünde.

Örnegin Almanyada sürekli sol serit kullanimi yasaktir. Ancak arkanizdan sizden daha hizli bir arac gelmiyorsa sorun olmaz. Sizden hizli giden bir aracin gecmesi icin ilk firsatta sag seride gecip yol vermelisiniz.
Orta seritte ilerleyen bir arac önündeki araci sollamak icin sol seride cikarken, sol seritten gelen araca fren yapmak zorunda birakmiyorsa hic bir sorun yok.
Otobanlarda sivil otoban polisleri sürekli seyahat ederler. Takip mesafesini bile ihlal etsen hemen cezayi yersin.

Türkiyede gördügüm; Istanbul tarafi otobanlarda herkes sol seritten gidiyor, tirlar bile. Sag seritler hemen hemen bos ve hizlilar saglayarak ilerliyor. Ankara-Istanbul arasi kalabalikti ve hizli gidenler icin sürekli sol serit kullanilmasi normal. Ancak problem sag serit bosaldigi halde yol vermeyen sürücüler oluyor.
 

W124 200D

Tecrübeli Üye
Katılım
10 Eyl 2019
Mesajlar
262
Tepki Puanı
103
Puanları
43
Konum
Ankara ve diğer
Araç
W124 200D
Selamlar. Ekonomik sürüş tercih ettiğim için sağ şeride uygun hızda seyrederim. Rampada bayılma olursa arkadan hızlı gelen kamyonlar taciz eder ve orta şeride geçmek zorunda kalırım. Kamyon kullansaydım taciz etmeyip beni sollarlardı. Bunu garip buluyorum.
 

doom

Aktif üye
Katılım
11 Kas 2023
Mesajlar
114
Tepki Puanı
131
Puanları
43
Konum
Istanbul
Araç
w206- avantgarde
225 kmh hız ile saniyede 60 metre yol alırsınız. 300 kmh ile giderken göz kırpmanız= 25 metre yol almanızla sonuçlanır. aracınızın iyi/kötü akıllı zeki olması pek önemli değil. olası bir aksilikte beynimizin işlem kapasitesi ile refleksleri devre alma gecikmesi limitlerinin çok üstünde bu zaman dilimi.

Tabelaları okumanız, öndeki aracın ışıklarının yanıp yanmadığını anlamanız güç, fren yaptıysa ne kadar hızla yaklaştığını anlamanız güç. Sinyal vermeden yola atlayan birinden kaçmanız güç. aquaplaning i anlamanız güç. çukur tümsek eğim vs anlamanız güç. Zaten bu nedenle tunnel effect oluşur. kişi, tek noktaya ortalama 200 metre önüne odaklanır küçük bir nokta...şeridin devamlılığını bile algılaması düşer. Güçleşen şartlarda ise kurtulma şansınız o hızlarda %10'un altında. Bu %10 ile de başkasına zarar verme olasılığınızda çok yüksek.

Özetle, hız piste yapılır. pistin her noktası bilinir. eğimler ortalama viraz limit hızları vs, rally de ondan copilot vardır. dünyanın en iyi şöförleri de olsalar insan işlem limitine takılırlar.
 

Kavanca

Hümanist
Katılım
3 Mar 2013
Mesajlar
4,705
Tepki Puanı
795
Puanları
113
Konum
İstanbul
Araç
98 E 320/2000 E 320/2003 E 320/2006 CLS 350/2005 S 350/2001 E 320
225 kmh hız ile saniyede 60 metre yol alırsınız. 300 kmh ile giderken göz kırpmanız= 25 metre yol almanızla sonuçlanır. aracınızın iyi/kötü akıllı zeki olması pek önemli değil. olası bir aksilikte beynimizin işlem kapasitesi ile refleksleri devre alma gecikmesi limitlerinin çok üstünde bu zaman dilimi.

Tabelaları okumanız, öndeki aracın ışıklarının yanıp yanmadığını anlamanız güç, fren yaptıysa ne kadar hızla yaklaştığını anlamanız güç. Sinyal vermeden yola atlayan birinden kaçmanız güç. aquaplaning i anlamanız güç. çukur tümsek eğim vs anlamanız güç. Zaten bu nedenle tunnel effect oluşur. kişi, tek noktaya ortalama 200 metre önüne odaklanır küçük bir nokta...şeridin devamlılığını bile algılaması düşer. Güçleşen şartlarda ise kurtulma şansınız o hızlarda %10'un altında. Bu %10 ile de başkasına zarar verme olasılığınızda çok yüksek.

Özetle, hız piste yapılır. pistin her noktası bilinir. eğimler ortalama viraz limit hızları vs, rally de ondan copilot vardır. dünyanın en iyi şöförleri de olsalar insan işlem limitine takılırlar.
Bu dostun yazdıklarına ben de imzamı koyuyorum.
Konuyla ilgili ve de sınırlı olarak, Kürşat dostun, düşünce ve paylaşımlarının bir kısmına katılıyor bir kısmına da hiç katılmıyorum!
(Kusura da bakmasın)
Kişiye özel değil, genel manada yazıyorum: Sürücü olarak, Max Verstappen’de olsanız, 180/200/220 km. hız ile sürdüğünüz araçta, artık o sürücünün, sürüş yeteneği veya refleks kabiliyetinin önemi kalmaz!
O hızla giden aracın, beklenmedik bir durumda artık reflekslerinize cevap verme şansı da kalmamıştır.
Zaten çok yüksek süratlerde araç kullanmanın, keyif almaktan ziyade, kendinize stres yüklemek olduğunu da unutmamak lazım.
Kürşat dostu tanımam, akıl verecek/nasihat edecek değilim.
Yine de forumdaş bir dost (ve abi) olarak şunu söylemek isterim: İşleri ve toplantıları planlarken, bunları daha bir geniş zamana yayarsa, daha sakin ve keyifli (stressiz) sürüşler yapar…
Selamlar…
Alaattin KILIÇ
NOT: Ankara/İstanbul arasını, 3 saatte gelmenin veya gitmenin marifetmiş gibi yansıtılmasına da katılmıyorum!
 

coldbreath

Tecrübeli Üye
Katılım
2 Ara 2015
Mesajlar
837
Tepki Puanı
1,221
Puanları
93
Konum
istanbul
Araç
Mercedes W203 C200 Komp. W204 C300 4matic-AMG W212 E350 4-matic-AMG
Bu dostun yazdıklarına ben de imzamı koyuyorum.
Konuyla ilgili ve de sınırlı olarak, Kürşat dostun, düşünce ve paylaşımlarının bir kısmına katılıyor bir kısmına da hiç katılmıyorum!
(Kusura da bakmasın)
Kişiye özel değil, genel manada yazıyorum: Sürücü olarak, Max Verstappen’de olsanız, 180/200/220 km. hız ile sürdüğünüz araçta, artık o sürücünün, sürüş yeteneği veya refleks kabiliyetinin önemi kalmaz!
O hızla giden aracın, beklenmedik bir durumda artık reflekslerinize cevap verme şansı da kalmamıştır.
Zaten çok yüksek süratlerde araç kullanmanın, keyif almaktan ziyade, kendinize stres yüklemek olduğunu da unutmamak lazım.
Kürşat dostu tanımam, akıl verecek/nasihat edecek değilim.
Yine de forumdaş bir dost (ve abi) olarak şunu söylemek isterim: İşleri ve toplantıları planlarken, bunları daha bir geniş zamana yayarsa, daha sakin ve keyifli (stressiz) sürüşler yapar…
Selamlar…
Alaattin KILIÇ
NOT: Ankara/İstanbul arasını, 3 saatte gelmenin veya gitmenin marifetmiş gibi yansıtılmasına da katılmıyorum!
Alaattin Bey,

Merhaba,

Ne güzel yazmışsınız, okurken hem güldüm hemde hak verdim. Ama gelin görün ki bazen bazı şeyler bizlerin elinde değil. Şöyle izah edeyim ; özellikle bizim türk müşterilerinde başımıza çok geliyor. Herkezin işi acil. Yahu yoldayım geliyorum diyorsunuz. Pat, sözleşme gereği cezai maddeleri devreye sokuyorlar, ilginç rakkamlarda cezalar ödeniyor. Bazen biz erken gidiyoruz, aaa erken gelmişsiniz deyip, çalışma saatini bekletiyorlar. Yani müşteriyi memnun etmek cidden zor. Ama yurtdışı müşterilerimizde tam tersi. Müşteri çalışma öncesinde zamandan daha önemlisi olan hazırlıklar tamammı diye yaklaşıyor olaya. Mesela bir firewall ( güvenlik duvarı ) değişimi yapılacak. Yabancı müşteri soruyor. Konfigurasyon yedekleri alındı mı?, güç kabloları ayrı ayrı UPS lerden beslendi mi ?, kablo yedekleri hazır mı ?... elbetteki bizlerin bir check-list'i var. Madde madde kontrol ederek listedeki maddelerin üzerini çiziyoruz. Tıpkı bir uçağın kalkış öncesi kontrol edilmesi gibi düşünebilirsiniz. Dünya genelinde bana bağlı çalışan elemanların yaptıkları kazalara bakınca en çok kazanın ülkemize ait olduğu görülüyor. Sebep ; müşteri beklemeyi sevmiyor. Bu çalışmaların planlamaları o kadar milimetrik ayarlanıyor ki, inanamazsınız. Tüm hafta sonum, bir sonraki hafta yapılacak çalışmalara kimler gidecek. Saat kacta orada olmalı, çalışma kaç saat olacak, çalışmayı yapan ekip arkadaşımızın çalışma sonrası uyuması, kaç saat uyumalı, bir sonraki müşteri için yola kaçta çıkmalı. Hatta ve hatta yolda gitmesi gereken hızı avaraj olarak hesaplayıp , kendilerine teslim ediyoruz. Şirketimizin istanbul'daki ofisinde çalışan bazı elemanlarsa sürekli saha personelinin araçlarını takip eder. Arac yola cıkması gereken saatte halen yerinde duruyorsa, hemen ilgili mühendis aranır, sorun nedir öğrenilir. Aracta sorun varsa ya da mühendisimizin çalışması uzamışsa, diger müşterinin lokasyonuna gitmesi için yedek personel hemen yola çıkar.............bla,bla,bla.....
Herkesin atladıgı bir nokta var. O da alışkanlıklar. Bakın şimdi; ben ve personellerim sürekli yüksek hızlarda araç kullanığımız için , 200 üzeri bir hız bize göre normal geliyor. Yani bir örnek vereyim ; 210 ile giderken direksiyonda kahvemizi içip bazen kahvaltımızı yapıyoruz. Ama buna beyin mi dersiniz yoksa refleksmi bilmiyorum, gözlerimiz ve beyinlerimiz bu hızlara alışmış durumda. Kaç defa 200 üzeri giderken yolumuza köpek çıktı ya da inekler çıktı, sayısını biz unuttuk ama o anda yapacagımız hareket, sizin 120 ile giderken yaptıgınız hareketle aynı oluyor.Yani arac bizim için sanki 100 ile gidiyor gibi geliyor. Tam anlatamadım ama neyse. Yani kullanığımız araçlarda üst seviye araclar olması sebebiyle benim 200 ile giderken yaptıgım bir harekete araç anında tepki veriyor.
Haaa bu dogru demiyorum, ya da bu bu şekilde gelmiş böyle gidecek demiyorum. Yazdıklarınızda o kadar haklısınız ki... Yüksek hızlarda araba kullanan biri olarak bana birisi sorsa en güzel hız 110-120 dir. Acelem olmadığı zamanlarda ister inanın ister inanmayın 120-130 arası giderim uzunyolda. Ama iş için yoldaysam o zaman yolun kalabalıklık durumuna göre en düşük gittiğimiz hız 180-190 oluyor.
Birde şundan bahsetmek isterim lafı fazla uzatmadan; hızlı giderken yaşadığınız stress demiş bazı üyelerimiz. Bakın orada şuna dikkat edin, kullandıgınız araclar düşük ya da orta segment araclarsa evet, hızı belli ediyor, gerek motor sesi gereksede ön camın acısından kaynaklı hızı birebir kullanıcıya yansıtıyor. Bizim şirketteki personelin altındaki araclara baktıgınızda neredeyse en düşük kullanılan araç E250. Yani yanlış anlamayın lütfen çok rica ediyorum bunlar biraz kalburüstü arabalar. Yani bir C kasa ile giderken aldıgınız hissiyat ile bir E kasadaki hissiyat farklı. Hatta konuyu biraz daha içinden çıkılmaz hale getireyim ; oturduğunuz koltuğun, araç tabanına yakın ya da 5 cm yukarıda bile olması astimat sebebiyle beyninize o kadar farklı iletiliyor ki... Ne çok aşağıda olmalısınız ne de arabanın her yerini göreyim diye fazla yukarıda. Tam orta seviyelerde oturmanız gerekir. Tıpkı bilgisayar monitorünün karşısında oturuyormuş gibi. Yüksekliğine dikkat etmelisiniz.Bu arada benim altımdaki araç W212 E350 , personelimin kullandıgı araçlar içinde orta segment kalıyor. Bazı çalışanlarımda E55, CL55 gibi araçlarda mevcut. Başka bir örnek dubai ve diğer arap ülkelerindeki elemanlarımın altıdaki araçların çoğu V8.
Sonuç olarak diyeceğim şudur ki ; Merak etmeyin bizler çok iyi biliyoruz kuralları, kanunları. Sadece şunu bilmenizi isterim ; hiç bir koşulda gidilen yolda 4'den fazla araç varsa hemen hız keseriz. Yolun gidişine göre yavaşlarız, önümüz açıldıgı zaman tekrar basarız. Ama bu konunun baslıgı olan GEREKSIZ YERE SOL SERITTE GITME inadı sebebiyle bizlerde zor durumda kalıyoruz.

Alaattin abi, sen büyüğümüzsün. İstemeden kırdıysam aff ola...

Saygılar,

Kursat.
 
Üst