722.6 Şanzıman Resetleme

z edition

VIP Üye
Katılım
1 Ocak 2012
Mesajlar
3,490
Tepki Puanı
8
Puanları
38
Yaş
45
Konum
Ankara
Araç
1996 W140 S320 2004 W211 E320 1984 C126 500SEC 2006 CLK200K 2008 CLK200k
722.6 Şanzıman Resetleme

Bilindiği üzere mercedes 1996 haziran ayından itibaren ürettiği otomatik vites tüm araçlarda 722.6 kodlu tam elektronik ve sürücünün sürüş tarzına göre kendini adapte eden akıllı şanzımanı kullanmakta. Bu şanzıman bir önceki kardeşi 722.5 'e göre çok daha az sıkıntı çıkarması ve en başından itibaren 5 ileri vites olarak tasarlandığı için bir kaç ufak ve ucuz sorunu dışında güvenilir bir ünite olarak bilinmekte. c serisinden s serisine kadar tüm mercedesler'dede kendine kullanım alanı bulmaktadır.

Bu şanzıman ile ilgili çok fazla özel mesaj yada telefon aldığım için foruma bir konu açıp kullanıcıları bilgilendirmek istedim. Bana hemen hemen en fazla gelen soru youtube üzerinde yada kulaktan kulağa dolaşan meşhur gaz pedalına basılı tutarak yapılan resetleme işleminin nasıl yapıldığı ve bir işe yarayıp yaramadığı.

Konuyu detaylıca yazmadan önce şunu belirteyimki aslında bu şanzımanın beyni zaten sürücünün son yaptığı km lerde ki sürüş tarzına göre sürekli kendini adapte ediyor. Yani teoride aslında reset işlemine ihtiyacı yok çünkü sizin reset atmaktaki asıl amacınız olan hafızadaki verileri silme işlemi zaten siz sürüş yaptıkça eski verileri silip yerine yenisini koyacak şekilde yapılıyor ama pratikte malesef durum böyle değil. Pratikte bu işlem sizin sürüş tarzınıza ve yaptığınız km ye göre oldukça uzun sürebiliyor yada sürekli aynı sürüş tarzında kullanılıyorsa belli bir müddet sonra beyin sürekli aynı programı uygulamaya başlıyor.

mesela kendimden örnek vereyim. geçtiğimiz 1,5-2 aylık süre zarfında ankara sabahları -10 derecelere kadar düşen bir soğuk hava gördü. benimde iş yerim evime 4 km mesafede olduğu ve hiç trafik görmeden işe ulaştığım için araba işe geldiğimde harareti 60-65 dereceleri ancak görüyordu. Bu hem motor açısından hemde arabanın içinin ısınamıyor oluşu açısından sıkıntı doğuruyor. Motor tam ısınmadan kapatmak istemediğim içinde işe gelmeme rağmen arabayı hararet 80-85 lere gelene kadar kapı önünde çalıştırmaya devam ediyordum. Bende bu süre zarfında arabanın daha çabuk ısınması için sabahları evimden ana caddeye kadar yaklaşık 600m şanzımanı manuel olarak 1. vitese alarak sadece o viteste. ana caddeye çıkınca gene 600-700m kadar 2. viteste daha sonra ilk ışıklara kadar yaklaşık 1km sadece 3. vitese kadar atmasına müsaade ederek motoru biraz daha yüksek devir çevirmeye zorlayıp daha çabuk ısınmasını sağlamayı çalıştım. başarılıda oldum. bu işlem sonucunda artık işe geldiğimde hararet 80 lere gelmiş oluyordu.

fakat belli bir süre bu kullanımdan sonra fark ettim ki şanzıman kendini bu duruma adapte etti ve normal zamanlarda da 1 2 ve 3 vites değişimlerini yüksek devirlerde ve sert değiştirmeye başladı. normalde 1900-2100 devir arası vites değiştiren araba 3000 devirlere kadar viteste kalmaya başladı. şanzımanım zaten yeni olduğu için bunun şanzımanın adapte olması sebebine bağladım. aslında bu işlemi yapmasam arabayı bir süre normal kullansam elbet program kendini yenileyecekti ama benim mesafemin kısa oluşu bu süreyi oldukça uzatacak yada sırf bu işi bir an önce yapmak için arabayı bir kaç gün boş boş şehirde uzun süre kullanmam gerekecekti. beklememek adına reset işlemi için harekete geçtim.

youtube da videoları olan reset işlemi ile ilgili kafamda bazı şüpheler vardı. bu işlemin gerçekten işe yarayıp yaramadığından emin değildim. yurtdışı forumlarda kimisi işe yaradığını kimisi hiç bir işe yaramadığını yazmıştı. ama denemekten de zarar gelmeyeceğini düşünerek işlemi yaptım. işlemin prosedürleri ile ilgili bir çok değişik video var ve belki de 3-4 değişik yöntem var. ben aşağıda videosunu koyduğum şekilde yaptım.

https://www.youtube.com/watch?v=_FjX2Yl42t4


sonuçlarına gelince; bu işlem sonucunda beklediğim etkiyi görmedim. yapmadan önceki halinden sanki daha farklı gibiydi normal bir kullanıcıyı oldukça tatmin edecek, gerçekten bir faydası olacak iyileşme vardı. ama şanzımanın yeni olduğunu ve ilk yapıldığı andaki şiir gibi geçişlerini ve tepkilerini çok iyi bildiğimden beni pek mutlu etmedi. sanki şanzıman programı tamamen silmemişte daha önce kaydettiği başka bir programı devreye almış gibiydi. öncekine göre bariz iyileşme vardı ama ilk günkü gibide değildi.

bu işe kafayı takarak şanzımanı yaptırdığım nevzat ustama ulaştım. ustam sağ olsun her zamanki kadirşinaslığını göstererek şanzımandan memnun değilsen gel yeniden yapalım boyutuna vardırdı olayı :) uzun telefon konuşmamız neticesinde video da anlatılan yöntem konusunda onunda negatif görüşleri olduğunu bir kez daha öğrenerek bu işin doğrusu nasıl yapılır onu araştırdım. ve istediğim sonuca beni götürecek bir prosedür olduğunu gördüm.

işlem bildiğimiz xentry diagnos cihazı ile araca bağlanıp el ile reset atma işlemi. w211 kasalarda menü yazacağım gibi ama c, clk, s, ml, gibi 96 haziran sonrası üretilen bu şanzımanı kullanan her kasaya uyar.

control units - drive transmission - control unit adaptations - display and reset of adaptation data - resetting of adapdation data. bu menü altında şanzımanın asıl reset işlemi yapılıyor. yaklaşık 30-40 saniye sürüyor.

sonucuna gelince. şanzıman ilk günkü haline dönüyor. bu işlem gerçekten reset atıyor ve beyinde hafızada ne var ne yok siliyor. araba eğer şanzımanınızda mekanik yada elektronik bir sorun yoksa bayiden çıktığı gibi oluyor. bende hem mekanik hemde elektronik hiç bir sorun olmadığı için müthiş işe yaradı. şu anda vites geçişlerini hissetmiyorum, tam istediğim anda tam istediğim şekilde vites atıyor. gaz tepkileri bile çok fark etti. beyin hafızası sıfır olduğu için yaklaşık 40km boyunca sürüşüme dikkat ederek yeni bir program yaratmasına imkan tanıdım. ne çok sert nede çok yumuşak kullanmıyorum. normal bir seyir halindeyim. böylece beyin optimum bir program hazırlıyor.

bu işlemi ne zaman yapmalıyız yada hangi durumlarda yapılır sorusuna gelince.

baştan şunu yazmak lazım bu işlem bir sihirli değnek değil. eğer şanzımanınızda mekanik yada elektronik bir sorun varsa bu işlem hiç bir işe yaramaz. hatta daha beter bile edebilir. çünkü hafızadaki program şanzımanın bazı sıkıntılarını mümkün olduğu kadar tolere edebilecek bir program geliştirmiş olabilir ve siz reset atınca sıfır beyin sorunlu şanzımanı yüklü olan asıl program ile çalıştırmaya kalkıp işi daha sorunlu hale getirebilir. şanzımana asla zarar vermez ama konforu dahada bozabilir. bu sebepten öncelikle şanzımanın sorunsuzluğundan emin olun ki sonuçta beklenen etki gelmez ise hayal kırıklığı yaşamayın.

ne durumda yapılması sorusuna gelirsek.

- eğer şanzımanın özellikle düşük vites geçişlerinden memnun değilseniz. yani sert, bazen bekleyerek, bazen sarsarak yada zamansız vites arttırma yada düşürme yapıyorsa.
- çok uzun süre dur kalk trafikte kullanılmış ve bazı durumlarda şanzıman kararsız kalıyorsa. 1 den 2 ye alması gerekirken almıyor yada almaması gerekirken alıyorsa.
- çok uzun süre uzun yolda kullanılmış ve şehir içi dur kalk trafikte sorunlar yaşanıyorsa
- benzin ekonomisi yapmak için çok az gaz vererek kullanıldıysa ve araba sanki güçten düşmüş gibi davranıyor gerektiği zamanda gazı köklemenize rağmen vites düşürmeleri geç yapıyorsa gaz tepkisi azaldıysa
- sürekli performans sürüşleri yapıldıysa ve viteslerde araba uzun süre bekliyor her an gazlamaya hazır bir şekilde yüksek devir çevirmeye istekli ise
- w ve s (yada bazı kasalarda e ve c, s ve c) modu arasında belirgin bir fark göremiyorsanız.
- şanzımanda bir sorun var gibi düşünülüyor ama yapılan tüm kontrollerde ne mekanik nede elektronik bir sorun tespit edilemedi ve usta deyimi ile bu modeller böyle abi gibi saçma bir cevap alındıysa
- yada kafanıza estikçe

bu işlem güvenle yapılabilir. tek dikkat edilmesi gereken reset işlemi sırasında elektronik olarak yani akü kaynaklı bir kesinti olmamasına dikkat etmek. çünkü ana program komple uçabilir. bu işlem beynin ana programına asla müdahale etmiyor. zaten menünün en son aşaması resetting of adapdation data olarak geçiyor. yani adapte verilerini resetleme. ana programa her hangi bir müdahelede bulunmuyor. bazı yerlerde bu işlem sonrası yola çıkıp arabanın vites atmasını istediği devirlerde kendiniz manuel olarak atın bunu hafızaya alsın diye yazıyor ama öyle bişey yok. reset ten sonra d ye alın (s modunda yada arabasına göre c , ama asla w yada e değil) 40km civarı araba uzun vadede nasıl olsun istiyorsanız öyle kullanın. şanzıman beyni bu programı hafızaya alır ve hem s modunu hem w modunu (bazı araçlarda s ve c yada c ve e modu olabilir) bu ana hafıza işlemine göre kendi ayarlar. eğer arabanız performans sürüşleri yapsın isterseniz adapte süresi boyunca gazlı kullanın, eğer sakin kalsın isterseniz sakin kullanın. böylece şanzıman sizin tarzınızı öğrensin ve adapte olsun. yada benim gibi karma kullanım yapın her iki durumda da optimum verim alın.

elimizde xentry yok bulunduğumuz ilde hiç bir ustada bu cihaz yok akü kutupbaşını söksem olurmu sorusunu asla sormayın. hem akü sökülse bile adapte programı genede hafızada kalıyor hemde akü sökmek diğer elektronik aksamlara zarar verebilir. mutlaka cihaz bulun yada video daki yöntem ile idare etmeye çalışın. keza sadece video daki yöntemi uygulayarakta iyi sonuçlar aldığını iddia edenler var.
 

Qxygene

VIP Üye
Katılım
7 Ara 2016
Mesajlar
181
Tepki Puanı
0
Puanları
16
Yaş
37
Konum
İzmit
Araç
W204 C220 CDI
merhaba

çok güzel ve detaylı bir paylaşım olmuş teşekkürler.

ben manuel resetleme yapmıştım ayakla. vites geçişlerim çok devirliydi. bu resetlemeyi duyduğumda çok hoşuma gitmişti.yaptım.videodakine benzer sadece süreler farklı şekilde yaptım. belki psiklojiktir ama bir değişim oldu sanırım. bu son zamanlarda 2 den 3 geçişte aragaz verir gibi yapıyor. yazının tamamını okudum. aracın 3. sahibiyim doğal olarak geçmişini net bilmediğim için xentry ile resetleme yapmaktan şuan çekindim.
 

z edition

VIP Üye
Katılım
1 Ocak 2012
Mesajlar
3,490
Tepki Puanı
8
Puanları
38
Yaş
45
Konum
Ankara
Araç
1996 W140 S320 2004 W211 E320 1984 C126 500SEC 2006 CLK200K 2008 CLK200k
merhaba

çok güzel ve detaylı bir paylaşım olmuş teşekkürler.

ben manuel resetleme yapmıştım ayakla. vites geçişlerim çok devirliydi. bu resetlemeyi duyduğumda çok hoşuma gitmişti.yaptım.videodakine benzer sadece süreler farklı şekilde yaptım. belki psiklojiktir ama bir değişim oldu sanırım. bu son zamanlarda 2 den 3 geçişte aragaz verir gibi yapıyor. yazının tamamını okudum. aracın 3. sahibiyim doğal olarak geçmişini net bilmediğim için xentry ile resetleme yapmaktan şuan çekindim.

burak bey 722.6 şanzımanlarda ara gaz gibi bir durum yok. sadece bazen balata aşınmasından kaçırma yapıyor o durumda sizin bahsettiğiniz ara gaz verir gibi bir işlem oluyor. aracın km çok yüksek değilse ve genel durumu iyi ise ve şanzıman ile ilgili tek derdiniz yazdığınız ara gaz olayı ise yapmanızda bir sakınca olacağını düşünmüyorum. yazıda yazdığım gibi ciddi bir mekanik yada elektronik sorun yoksa gönül rahatlığı ile yapabilirsiniz.
 

muratduran

VIP Üye
Katılım
13 Ağu 2016
Mesajlar
3,841
Tepki Puanı
4
Puanları
36
Konum
Ankara
Araç
W204 FL 1.8 CGI Fascination
Hocam elinize sağlık, harika bir bilgilendirme olmuş. Ben yazının en başında aktardığınız bir konuya takıldım, aracın motoru tamamen ısınmadan neden aracı stop etmek istemiyorsunuz? Ben de Kavaklıdere'de oturuyorum, iş yerim Ulusta, en fazla 4 km yapıyorum ve kışın araç en fazla 50-60 dereceye çıkıyor işe vardığımda. Bunun araca zararı nedir?
 

badlizard

Tecrübeli Üye
Katılım
4 May 2016
Mesajlar
286
Tepki Puanı
1
Puanları
18
Konum
-
Araç
w210 E200 Elegance
burak bey 722.6 şanzımanlarda ara gaz gibi bir durum yok. sadece bazen balata aşınmasından kaçırma yapıyor o durumda sizin bahsettiğiniz ara gaz verir gibi bir işlem oluyor. aracın km çok yüksek değilse ve genel durumu iyi ise ve şanzıman ile ilgili tek derdiniz yazdığınız ara gaz olayı ise yapmanızda bir sakınca olacağını düşünmüyorum. yazıda yazdığım gibi ciddi bir mekanik yada elektronik sorun yoksa gönül rahatlığı ile yapabilirsiniz.

Aracımın vites geçişleri güzel ancak 2 den 1 e düşerken araç silkeleniyor. Bazen de Burak Bey'in bahsettiği gibi 2 den 3 e geçerken ara gazı verir gibi hissettiriyor. Birde beni en rahatsız eden; yokuş çıkarken ayağımı gazdan çekip tekrar bastığımda sanki bir yerlerde boşluk varmış gibi vuruntu yapıyor. Bu vuruntu bazen sesli bazen sadece sarsılma şeklinde oluyor. Resetleme olayı çok kafama yattı ancak dediğiniz gibi anlattıklarım mekanik yada elektronik bir problem midir yada değil midir bilemediğimden cesaret edemiyorum.

Ayrıca çok faydalı paylaşımlarınızdan ötürü teşekkürlerimi sunarım.
 
Son düzenleme:

MuratAli

VIP Üye
Katılım
22 Eyl 2013
Mesajlar
4,706
Tepki Puanı
2
Puanları
38
Konum
Istanbul
Araç
2013 E350 BLUETEC AMG//
Elinize emeğinize sağlık çok faydalı bir bilgilendirme olmuş
 

z edition

VIP Üye
Katılım
1 Ocak 2012
Mesajlar
3,490
Tepki Puanı
8
Puanları
38
Yaş
45
Konum
Ankara
Araç
1996 W140 S320 2004 W211 E320 1984 C126 500SEC 2006 CLK200K 2008 CLK200k
Hocam elinize sağlık, harika bir bilgilendirme olmuş. Ben yazının en başında aktardığınız bir konuya takıldım, aracın motoru tamamen ısınmadan neden aracı stop etmek istemiyorsunuz? Ben de Kavaklıdere'de oturuyorum, iş yerim Ulusta, en fazla 4 km yapıyorum ve kışın araç en fazla 50-60 dereceye çıkıyor işe vardığımda. Bunun araca zararı nedir?

araç ideal çalışma ısısına ulaşmadığı için ve soğuk havalarda çabuk soğuduğu için metal yorgunluğu daha çok oluyor. yakıt artıyor. üstelik benim motor gibi bir motor tipine sahipseniz yani motor içinde oluşan yüksek yağ basıncı buharı külbütör vasıtası ile atılıyorsa motor tam sıcaklığa ulaşmadığı için yağ içinde bulunan su buharı yeterli basınca ulaşamayıp külbütör havalandırmadan çıkamıyor ve motor içinde kalıyor. bu su buharı zamanla yağ doldurma kapağu ağzında birikip motor yağı ile karışıp tahinimsi bir kalıntı bırakıyor. bu kalıntıda bu tazr motoru bilmeyen için motor yağa su karıştırıyor yani contası yanık imajı bırakıyor. uzun vadede ise motor yağına karışan su buharı yağın daha çabuk özelliğini yitirmesine dolayısı ile yağ yakmasına ve daha erken yağ değişimi yada yağ ekleme işlemine ihtiyaç duyuyor.
 

Qxygene

VIP Üye
Katılım
7 Ara 2016
Mesajlar
181
Tepki Puanı
0
Puanları
16
Yaş
37
Konum
İzmit
Araç
W204 C220 CDI
burak bey 722.6 şanzımanlarda ara gaz gibi bir durum yok. sadece bazen balata aşınmasından kaçırma yapıyor o durumda sizin bahsettiğiniz ara gaz verir gibi bir işlem oluyor. aracın km çok yüksek değilse ve genel durumu iyi ise ve şanzıman ile ilgili tek derdiniz yazdığınız ara gaz olayı ise yapmanızda bir sakınca olacağını düşünmüyorum. yazıda yazdığım gibi ciddi bir mekanik yada elektronik sorun yoksa gönül rahatlığı ile yapabilirsiniz.

hmm anladım aracımın km si 266 bin yüksek yani fakat herhangi bir sorunu yok. fakat geçmişte bir sorunu oldumu bilmediğim için aslında cesaret edemedim. ama ilk fırsatta şansımı denemek isterim. ilk önce pedaldan sıfırlama yapıcam tekrar. ben sıfırlama sorası çok uygun kullanmamışta olabilirm. eğer düzelmesse xentry den yapmak isterim.
 

z edition

VIP Üye
Katılım
1 Ocak 2012
Mesajlar
3,490
Tepki Puanı
8
Puanları
38
Yaş
45
Konum
Ankara
Araç
1996 W140 S320 2004 W211 E320 1984 C126 500SEC 2006 CLK200K 2008 CLK200k
Aracımın vites geçişleri güzel ancak 2 den 1 e düşerken araç silkeleniyor. Bazen de Burak Bey'in bahsettiği gibi 2 den 3 e geçerken ara gazı verir gibi hissettiriyor. Birde beni en rahatsız eden; yokuş çıkarken ayağımı gazdan çekip tekrar bastığımda sanki bir yerlerde boşluk varmış gibi vuruntu yapıyor. Bu vuruntu bazen sesli bazen sadece sarsılma şeklinde oluyor. Resetleme olayı çok kafama yattı ancak dediğiniz gibi anlattıklarım mekanik yada elektronik bir problem midir yada değil midir bilemediğimden cesaret edemiyorum.

Ayrıca çok faydalı paylaşımlarınızdan ötürü teşekkürlerimi sunarım.

ilker bey, w210 kasalarda vites düşmelerde yada arttırıken silkelemeler genelde şanzıman değil vites çubuğu kaynaklı olur. vites topuzunun bağlı olduğu çubuk nedense zamanla eğiliyor ve siz d ye aldığınızda bazen gerçekten d ye tam oturmamış oluyor. şanzıman vites atacağı zaman yapısı gereği sürekli vitesin d de olup olmadığını kontrol etmeye programlı olduğu için kol eğer tam oturmamışsa vitesleri sert atıyor. bunu denemek için aracı d ye alın şanzıman hafif sarsar ya arabayı orda anlarız ki araba d ye tan oturdu. o esnada kolu hiç bırakmayın aynı yerde sabit tutarak bahsi geçen sürüşleri yapın. bakın bakalım gene silkeleme yada sert geçme yapacakmı. eğer yapmaz her şey sorunsuz ilerlerse sorun vites kol çubuğunda yada altta şanzımana bağlandığı yerdeki segmandadır.

bazı vitesler arası ara gazı verir gibi hissettirme hidrolik beyin kaynaklı bir sorun. eğer km çok yüksek değilse ve ara gaz olayı sadece soğukken yapıyor motor ısınınca kesiliyorsa balatadan şüphelenmeye gerek yok. bununda şiddeti önemli eğer motor soğukken çok hafif belli belirsiz 1saniye gibi bunu yapıyorsa soğuk yağın katılaşması sebebiyle hidrolik beyinde tam basınç yapamıyor oluşundan. bu sorunda ısınınca geçer. ama ısınınca bile yapıyor bu işlem 2-3 saniye gibi sürüyor ve araba güçten düşüp burnunu indiriyorsa o zaman hidrolik beyin ve balataya bakmak gerekecek.

eğer hiç bir değişklik olmaz ise sizi nevzat ustaya yönlendiririm şanzımanda mekanik bir sorun varmı ona bakar.
 

z edition

VIP Üye
Katılım
1 Ocak 2012
Mesajlar
3,490
Tepki Puanı
8
Puanları
38
Yaş
45
Konum
Ankara
Araç
1996 W140 S320 2004 W211 E320 1984 C126 500SEC 2006 CLK200K 2008 CLK200k
hmm anladım aracımın km si 266 bin yüksek yani fakat herhangi bir sorunu yok. fakat geçmişte bir sorunu oldumu bilmediğim için aslında cesaret edemedim. ama ilk fırsatta şansımı denemek isterim. ilk önce pedaldan sıfırlama yapıcam tekrar. ben sıfırlama sorası çok uygun kullanmamışta olabilirm. eğer düzelmesse xentry den yapmak isterim.

km niz çok yüksek değil. araç sanırım w203 kasa. şimdiye kadar düzgün kullanıldıysa bu km lerde 722.6 kolay kolay sorun çıkarmaz. motor olarakta çok kuvvetli bir motorunuz olmadığı için şanzımana çok yük binecek bir durum yok. yukarıda ilker beye yazdığım gibi sizinde soğukta oluyor ısınınca geçiyorsa sorun etmeyin. yağ değişim periyotlarına sıkıca uyun yetecektir.
 

badlizard

Tecrübeli Üye
Katılım
4 May 2016
Mesajlar
286
Tepki Puanı
1
Puanları
18
Konum
-
Araç
w210 E200 Elegance
ilker bey, w210 kasalarda vites düşmelerde yada arttırıken silkelemeler genelde şanzıman değil vites çubuğu kaynaklı olur. vites topuzunun bağlı olduğu çubuk nedense zamanla eğiliyor ve siz d ye aldığınızda bazen gerçekten d ye tam oturmamış oluyor. şanzıman vites atacağı zaman yapısı gereği sürekli vitesin d de olup olmadığını kontrol etmeye programlı olduğu için kol eğer tam oturmamışsa vitesleri sert atıyor. bunu denemek için aracı d ye alın şanzıman hafif sarsar ya arabayı orda anlarız ki araba d ye tan oturdu. o esnada kolu hiç bırakmayın aynı yerde sabit tutarak bahsi geçen sürüşleri yapın. bakın bakalım gene silkeleme yada sert geçme yapacakmı. eğer yapmaz her şey sorunsuz ilerlerse sorun vites kol çubuğunda yada altta şanzımana bağlandığı yerdeki segmandadır.

bazı vitesler arası ara gazı verir gibi hissettirme hidrolik beyin kaynaklı bir sorun. eğer km çok yüksek değilse ve ara gaz olayı sadece soğukken yapıyor motor ısınınca kesiliyorsa balatadan şüphelenmeye gerek yok. bununda şiddeti önemli eğer motor soğukken çok hafif belli belirsiz 1saniye gibi bunu yapıyorsa soğuk yağın katılaşması sebebiyle hidrolik beyinde tam basınç yapamıyor oluşundan. bu sorunda ısınınca geçer. ama ısınınca bile yapıyor bu işlem 2-3 saniye gibi sürüyor ve araba güçten düşüp burnunu indiriyorsa o zaman hidrolik beyin ve balataya bakmak gerekecek.

eğer hiç bir değişklik olmaz ise sizi nevzat ustaya yönlendiririm şanzımanda mekanik bir sorun varmı ona bakar.

Yaklaşık 4 - 5 ay önce vites çubuğuyla alakalı bir sorunum olmuştu. Araç P yada N konumunda gaza 3000 devirde sabit basılı tuttuğumda vites çubuğu titreyip şırıl şırıl ses yapıyordu. Usta yüzük gibi bir parçayı değiştirip sorunu çözmüştü. Cevaplarınız için teşekkür ederim, vites kolunu elimle destekleyerek deneyeceğim.
 

z edition

VIP Üye
Katılım
1 Ocak 2012
Mesajlar
3,490
Tepki Puanı
8
Puanları
38
Yaş
45
Konum
Ankara
Araç
1996 W140 S320 2004 W211 E320 1984 C126 500SEC 2006 CLK200K 2008 CLK200k
Yaklaşık 4 - 5 ay önce vites çubuğuyla alakalı bir sorunum olmuştu. Araç P yada N konumunda gaza 3000 devirde sabit basılı tuttuğumda vites çubuğu titreyip şırıl şırıl ses yapıyordu. Usta yüzük gibi bir parçayı değiştirip sorunu çözmüştü. Cevaplarınız için teşekkür ederim, vites kolunu elimle destekleyerek deneyeceğim.

sorununuz aşağı yukarı belli oldu. 2.tahmininde yazdığım gibi kolun segmana bağlandığı yerin ayarsızlığı. ustanızın değiştirdiği parça koldan gelen çubuğu şanzımandan gelen kola bağlandığı noktanın contası. o conta şıkırtı sesini kesmek için. ve o contayı takmak için iki kolu birbirinden ayırmak gerekiyor. ayırırkende sıkı geçme ve birleşim yerinde segman olan bu iki kolu zorlamadan çıkarmak lazım. çok zorlanırsa ya üst kısmın ya alt kısımda ayar bozulması veya eğrilme olabiliyor. sizde muhtemelen bu olmuş ve ayar bozulmuş.
 

tolga06

Emektar Üye
Katılım
31 Mar 2013
Mesajlar
2,569
Tepki Puanı
0
Puanları
36
Konum
...
Araç
...
Ben de merak ediyordum şu sıralar gayet popüler bir konu şikayetim yok da zararı olmaz herhalde diyerek deneyecektim kullanıma göre hafızaya aldığına ben de şahidim mesela benim sürüş şeklime göre kikcdown veya dipgaz yapmazsam gayet sakin geçişler
 

atikket

Emektar Üye
Katılım
30 Ağu 2010
Mesajlar
8,455
Tepki Puanı
11
Puanları
38
Yaş
49
Konum
istanbul
Araç
w210k w208k
ilker bey, w210 kasalarda vites düşmelerde yada arttırıken silkelemeler genelde şanzıman değil vites çubuğu kaynaklı olur. vites topuzunun bağlı olduğu çubuk nedense zamanla eğiliyor ve siz d ye aldığınızda bazen gerçekten d ye tam oturmamış oluyor. şanzıman vites atacağı zaman yapısı gereği sürekli vitesin d de olup olmadığını kontrol etmeye programlı olduğu için kol eğer tam oturmamışsa vitesleri sert atıyor. bunu denemek için aracı d ye alın şanzıman hafif sarsar ya arabayı orda anlarız ki araba d ye tan oturdu. o esnada kolu hiç bırakmayın aynı yerde sabit tutarak bahsi geçen sürüşleri yapın. bakın bakalım gene silkeleme yada sert geçme yapacakmı. eğer yapmaz her şey sorunsuz ilerlerse sorun vites kol çubuğunda yada altta şanzımana bağlandığı yerdeki segmandadır.

bazı vitesler arası ara gazı verir gibi hissettirme hidrolik beyin kaynaklı bir sorun. eğer km çok yüksek değilse ve ara gaz olayı sadece soğukken yapıyor motor ısınınca kesiliyorsa balatadan şüphelenmeye gerek yok. bununda şiddeti önemli eğer motor soğukken çok hafif belli belirsiz 1saniye gibi bunu yapıyorsa soğuk yağın katılaşması sebebiyle hidrolik beyinde tam basınç yapamıyor oluşundan. bu sorunda ısınınca geçer. ama ısınınca bile yapıyor bu işlem 2-3 saniye gibi sürüyor ve araba güçten düşüp burnunu indiriyorsa o zaman hidrolik beyin ve balataya bakmak gerekecek.

eğer hiç bir değişklik olmaz ise sizi nevzat ustaya yönlendiririm şanzımanda mekanik bir sorun varmı ona bakar.

Bahsedilen segman arizali ise zaten topuzda boşluk vardir.en kisa yöntem olarak ordan başlangıç yapılabilir
 

wankel

Emektar Üye
Katılım
9 Kas 2010
Mesajlar
1,554
Tepki Puanı
0
Puanları
36
Yaş
44
Konum
sivas
Araç
w201 250D OTM.
Ozan arkadaşımıza bu başlığı için öncelikle teşekkür ederim. aslında bu konunun ilk mesajı sabitlense daha iyi olmaz mı?
 

Qxygene

VIP Üye
Katılım
7 Ara 2016
Mesajlar
181
Tepki Puanı
0
Puanları
16
Yaş
37
Konum
İzmit
Araç
W204 C220 CDI
km niz çok yüksek değil. araç sanırım w203 kasa. şimdiye kadar düzgün kullanıldıysa bu km lerde 722.6 kolay kolay sorun çıkarmaz. motor olarakta çok kuvvetli bir motorunuz olmadığı için şanzımana çok yük binecek bir durum yok. yukarıda ilker beye yazdığım gibi sizinde soğukta oluyor ısınınca geçiyorsa sorun etmeyin. yağ değişim periyotlarına sıkıca uyun yetecektir.

aracım w204 kasa. bu aralar hep soğukta kullandım sıcakta kullandığımda dikkat etmedim bi takib edicem bakiyim.geçmişinde şanzıman yağı değiştimi veya ne düzenlilikte değişti bilmiyorum inşallah kullanan arkadaşlar önemsemişlerdir :)
 

badlizard

Tecrübeli Üye
Katılım
4 May 2016
Mesajlar
286
Tepki Puanı
1
Puanları
18
Konum
-
Araç
w210 E200 Elegance
Ozan arkadaşımıza bu başlığı için öncelikle teşekkür ederim. aslında bu konunun ilk mesajı sabitlense daha iyi olmaz mı?

Aynı fikirdeyim, bu değerli bilgilere ihtiyacı olan o kadar çok insan var ki.
 

okanmpx220

Tecrübeli Üye
Katılım
27 Tem 2015
Mesajlar
946
Tepki Puanı
1
Puanları
16
Konum
ankara
Araç
w211 e320
ozan bey cok tesekkurler konu sabitlenirse cok daha faydali olur.
 
C

Cem-ARMUTCU

Guest
Ozan bey yine cok guzel bir anlatim ile degerli bilgiler vermissiniz forum ailesine. Bence de konu sabitlenmeli.

LG-D802 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

yıldıran

Tecrübeli Üye
Katılım
20 Nis 2016
Mesajlar
142
Tepki Puanı
1
Puanları
18
Yaş
50
Konum
izmir
Araç
Mercedes W220 S350 2004 MODEL
Ozan bey bir de benim yaşadığım şanzımana su karışması üzerine konu açsanız iyi olurmuş gibi geldi.Emeklerinize sağlık saygılar.
 

z edition

VIP Üye
Katılım
1 Ocak 2012
Mesajlar
3,490
Tepki Puanı
8
Puanları
38
Yaş
45
Konum
Ankara
Araç
1996 W140 S320 2004 W211 E320 1984 C126 500SEC 2006 CLK200K 2008 CLK200k
Ozan bey bir de benim yaşadığım şanzımana su karışması üzerine konu açsanız iyi olurmuş gibi geldi.Emeklerinize sağlık saygılar.

bu konuyu aslında detaylı resimleri ile birlikte e320 yeni proje konusunda yazmıştım.
birde su karışması ile konu açarsak bu şanzımanın her sorununa açmak lazım gelir. konuya da şu şekilde bakmak lazım. su karışması bakımı kontrolleri ihmal edilmiş arabaların başına geliyor aslında kronik bir sorun değil yani. 60bin km de bir yağ değişirken şanzıman yağ soğutucuda değişse asla olmaz bu olay. pahalı parçada değil. ben en son 140tl ye değiştirmiştim. ama bizde ihmal edilip soğutucu patlayana kadar kimsenin bakmayı düşünmediği bir parça olduğu için ancak başınıza gelince önemini anlıyorsunuz.
 

Qxygene

VIP Üye
Katılım
7 Ara 2016
Mesajlar
181
Tepki Puanı
0
Puanları
16
Yaş
37
Konum
İzmit
Araç
W204 C220 CDI
Hocam simdi araci kullanirken vites D deyken vites dusurdum yukselttim falan manuel gibi kullandim biraz. Araba 2. Vitesde bayir cikarken vitesi 3 e geciriyorum. Kombi gostergede Assagida D3 yaziyo fakat arac 2. Viteste kaliyo. Fatih abi AMG kombi gosterge yukledi vitesi ordan takip ediyorum. Bu bi sorunmudur ? Birde manuele almakla D deyken vites buyultup kucultmenin ne farki var ? @z_edition
 

z edition

VIP Üye
Katılım
1 Ocak 2012
Mesajlar
3,490
Tepki Puanı
8
Puanları
38
Yaş
45
Konum
Ankara
Araç
1996 W140 S320 2004 W211 E320 1984 C126 500SEC 2006 CLK200K 2008 CLK200k
Hocam simdi araci kullanirken vites D deyken vites dusurdum yukselttim falan manuel gibi kullandim biraz. Araba 2. Vitesde bayir cikarken vitesi 3 e geciriyorum. Kombi gostergede Assagida D3 yaziyo fakat arac 2. Viteste kaliyo. Fatih abi AMG kombi gosterge yukledi vitesi ordan takip ediyorum. Bu bi sorunmudur ? Birde manuele almakla D deyken vites buyultup kucultmenin ne farki var ? @z_edition

hayır bu bir sorun değil. bu şanzıman aslında eski den olan p r n d 4 3 2 diziliminin sadece rakam yerine + - koyulmuş hali. yani aslında sizin her komutunuzu anında yerine getirmeye programlı değil. eğer aracınızda direksiyondan vites değiştirmeye imkan tanıyan kulakçıklar yoksa ve vites kolonunda m modu yoksa her istediğinizde vites büyültmez. eğer aracın o anki deviri hızı yük ve yol durumu uygunsa büyültür yada küçültür. siz 2. viteste giderken + yapıp 3 yaptığınızda uygunsa geçer uygun değilse bunu bir sıraya koyar ve uygun olduğu anda değiştirir.
eğer kulakçıklar varsa arabayı 1.viteste kaldırıp hemen 6. vitese alıp arabayı devirsiz bir sürüşe getirebilir yada aynı anda 6. viteste - - yaparak 3-4 vites birden inebilirsiniz. şanzıman size itaat eder.
 

Qxygene

VIP Üye
Katılım
7 Ara 2016
Mesajlar
181
Tepki Puanı
0
Puanları
16
Yaş
37
Konum
İzmit
Araç
W204 C220 CDI
hayır bu bir sorun değil. bu şanzıman aslında eski den olan p r n d 4 3 2 diziliminin sadece rakam yerine + - koyulmuş hali. yani aslında sizin her komutunuzu anında yerine getirmeye programlı değil. eğer aracınızda direksiyondan vites değiştirmeye imkan tanıyan kulakçıklar yoksa ve vites kolonunda m modu yoksa her istediğinizde vites büyültmez. eğer aracın o anki deviri hızı yük ve yol durumu uygunsa büyültür yada küçültür. siz 2. viteste giderken + yapıp 3 yaptığınızda uygunsa geçer uygun değilse bunu bir sıraya koyar ve uygun olduğu anda değiştirir.
eğer kulakçıklar varsa arabayı 1.viteste kaldırıp hemen 6. vitese alıp arabayı devirsiz bir sürüşe getirebilir yada aynı anda 6. viteste - - yaparak 3-4 vites birden inebilirsiniz. şanzıman size itaat eder.

benim aracta kulakcikta var M moduda var hocam. D de araci surerken + yaptigimda D3 yazio fakat 3 e gecmio. Bidaha bastgmda D4 yazio ama hala 2 de vites. Normalde yukselmesmi lazimdi ozman vitesin? Cunku siz eger kulakcik ve M modu yoksa hafizaya alir varsa itaat eder demistinizya oyuzden tekrar sordum. 2009 model benim aracim
 

z edition

VIP Üye
Katılım
1 Ocak 2012
Mesajlar
3,490
Tepki Puanı
8
Puanları
38
Yaş
45
Konum
Ankara
Araç
1996 W140 S320 2004 W211 E320 1984 C126 500SEC 2006 CLK200K 2008 CLK200k
benim aracta kulakcikta var M moduda var hocam. D de araci surerken + yaptigimda D3 yazio fakat 3 e gecmio. Bidaha bastgmda D4 yazio ama hala 2 de vites. Normalde yukselmesmi lazimdi ozman vitesin? Cunku siz eger kulakcik ve M modu yoksa hafizaya alir varsa itaat eder demistinizya oyuzden tekrar sordum. 2009 model benim aracim

arabayı m moduna alın ve kulakçıkla yada vitesteki + -ile deneyin m modunda iken ne derseniz onu yapar. ama m modunda değilken artı eksi yapsanız dahi durum uygunsa yapar değilse yapmaz.
 

byalican

Tecrübeli Üye
Katılım
4 Ocak 2017
Mesajlar
74
Tepki Puanı
6
Puanları
8
Konum
Ankara
Araç
Mercedes E200 (W213)
Elinize sağlık bende bugün yaptım, psikolojik midir değil midir daha akıcı geldi vites geçişleri.
 

alp_58

Çaylak üye
Katılım
24 Ocak 2019
Mesajlar
1
Tepki Puanı
0
Puanları
1
Yaş
61
Konum
İstanbul
Araç
yok
hocam özelden mesaj attımda bi bakabilir misiniz rica etsem :)
 

Blu1487

Çaylak üye
Katılım
7 Şub 2020
Mesajlar
5
Tepki Puanı
0
Puanları
1
Yaş
37
Konum
Bolu
Araç
C180 kompresör
Ozan bey merhaba Nevzat ustanin telefonunu rica etsem alabilirmiyim.
 

yunusboluk

Çaylak üye
Katılım
22 Haz 2017
Mesajlar
14
Tepki Puanı
0
Puanları
1
Konum
BUKRES
Araç
mercedes w210 e230
Merhaba aradan zaman gecmis ama bahsettiginiz vuruntu meselesi benimde basimda var sorunu cozebildiniz mi acaba ?
 

Tanju38

Çaylak üye
Katılım
28 Eyl 2019
Mesajlar
10
Tepki Puanı
0
Puanları
1
Yaş
36
Konum
Kayseri
Araç
W210
Merhaba 96 model Şanzıman: 722440 03 930530 kodlu şanzıman resetleme varmı varsa videodaki gibimidir
 

Karakuş35

Çaylak üye
Katılım
7 Eyl 2020
Mesajlar
27
Tepki Puanı
0
Puanları
1
Yaş
29
Konum
İzmir
Araç
E350
W212 e350 cdi 4 matic

Bilindiği üzere mercedes 1996 haziran ayından itibaren ürettiği otomatik vites tüm araçlarda 722.6 kodlu tam elektronik ve sürücünün sürüş tarzına göre kendini adapte eden akıllı şanzımanı kullanmakta. Bu şanzıman bir önceki kardeşi 722.5 'e göre çok daha az sıkıntı çıkarması ve en başından itibaren 5 ileri vites olarak tasarlandığı için bir kaç ufak ve ucuz sorunu dışında güvenilir bir ünite olarak bilinmekte. c serisinden s serisine kadar tüm mercedesler'dede kendine kullanım alanı bulmaktadır.

Bu şanzıman ile ilgili çok fazla özel mesaj yada telefon aldığım için foruma bir konu açıp kullanıcıları bilgilendirmek istedim. Bana hemen hemen en fazla gelen soru youtube üzerinde yada kulaktan kulağa dolaşan meşhur gaz pedalına basılı tutarak yapılan resetleme işleminin nasıl yapıldığı ve bir işe yarayıp yaramadığı.

Konuyu detaylıca yazmadan önce şunu belirteyimki aslında bu şanzımanın beyni zaten sürücünün son yaptığı km lerde ki sürüş tarzına göre sürekli kendini adapte ediyor. Yani teoride aslında reset işlemine ihtiyacı yok çünkü sizin reset atmaktaki asıl amacınız olan hafızadaki verileri silme işlemi zaten siz sürüş yaptıkça eski verileri silip yerine yenisini koyacak şekilde yapılıyor ama pratikte malesef durum böyle değil. Pratikte bu işlem sizin sürüş tarzınıza ve yaptığınız km ye göre oldukça uzun sürebiliyor yada sürekli aynı sürüş tarzında kullanılıyorsa belli bir müddet sonra beyin sürekli aynı programı uygulamaya başlıyor.

mesela kendimden örnek vereyim. geçtiğimiz 1,5-2 aylık süre zarfında ankara sabahları -10 derecelere kadar düşen bir soğuk hava gördü. benimde iş yerim evime 4 km mesafede olduğu ve hiç trafik görmeden işe ulaştığım için araba işe geldiğimde harareti 60-65 dereceleri ancak görüyordu. Bu hem motor açısından hemde arabanın içinin ısınamıyor oluşu açısından sıkıntı doğuruyor. Motor tam ısınmadan kapatmak istemediğim içinde işe gelmeme rağmen arabayı hararet 80-85 lere gelene kadar kapı önünde çalıştırmaya devam ediyordum. Bende bu süre zarfında arabanın daha çabuk ısınması için sabahları evimden ana caddeye kadar yaklaşık 600m şanzımanı manuel olarak 1. vitese alarak sadece o viteste. ana caddeye çıkınca gene 600-700m kadar 2. viteste daha sonra ilk ışıklara kadar yaklaşık 1km sadece 3. vitese kadar atmasına müsaade ederek motoru biraz daha yüksek devir çevirmeye zorlayıp daha çabuk ısınmasını sağlamayı çalıştım. başarılıda oldum. bu işlem sonucunda artık işe geldiğimde hararet 80 lere gelmiş oluyordu.

fakat belli bir süre bu kullanımdan sonra fark ettim ki şanzıman kendini bu duruma adapte etti ve normal zamanlarda da 1 2 ve 3 vites değişimlerini yüksek devirlerde ve sert değiştirmeye başladı. normalde 1900-2100 devir arası vites değiştiren araba 3000 devirlere kadar viteste kalmaya başladı. şanzımanım zaten yeni olduğu için bunun şanzımanın adapte olması sebebine bağladım. aslında bu işlemi yapmasam arabayı bir süre normal kullansam elbet program kendini yenileyecekti ama benim mesafemin kısa oluşu bu süreyi oldukça uzatacak yada sırf bu işi bir an önce yapmak için arabayı bir kaç gün boş boş şehirde uzun süre kullanmam gerekecekti. beklememek adına reset işlemi için harekete geçtim.

youtube da videoları olan reset işlemi ile ilgili kafamda bazı şüpheler vardı. bu işlemin gerçekten işe yarayıp yaramadığından emin değildim. yurtdışı forumlarda kimisi işe yaradığını kimisi hiç bir işe yaramadığını yazmıştı. ama denemekten de zarar gelmeyeceğini düşünerek işlemi yaptım. işlemin prosedürleri ile ilgili bir çok değişik video var ve belki de 3-4 değişik yöntem var. ben aşağıda videosunu koyduğum şekilde yaptım.

How to reset automatic transmission 722.6 Mercedes/ Reset Mercedes W211 722.6 automatic transmission - YouTube


sonuçlarına gelince; bu işlem sonucunda beklediğim etkiyi görmedim. yapmadan önceki halinden sanki daha farklı gibiydi normal bir kullanıcıyı oldukça tatmin edecek, gerçekten bir faydası olacak iyileşme vardı. ama şanzımanın yeni olduğunu ve ilk yapıldığı andaki şiir gibi geçişlerini ve tepkilerini çok iyi bildiğimden beni pek mutlu etmedi. sanki şanzıman programı tamamen silmemişte daha önce kaydettiği başka bir programı devreye almış gibiydi. öncekine göre bariz iyileşme vardı ama ilk günkü gibide değildi.

bu işe kafayı takarak şanzımanı yaptırdığım nevzat ustama ulaştım. ustam sağ olsun her zamanki kadirşinaslığını göstererek şanzımandan memnun değilsen gel yeniden yapalım boyutuna vardırdı olayı :) uzun telefon konuşmamız neticesinde video da anlatılan yöntem konusunda onunda negatif görüşleri olduğunu bir kez daha öğrenerek bu işin doğrusu nasıl yapılır onu araştırdım. ve istediğim sonuca beni götürecek bir prosedür olduğunu gördüm.

işlem bildiğimiz xentry diagnos cihazı ile araca bağlanıp el ile reset atma işlemi. w211 kasalarda menü yazacağım gibi ama c, clk, s, ml, gibi 96 haziran sonrası üretilen bu şanzımanı kullanan her kasaya uyar.

control units - drive transmission - control unit adaptations - display and reset of adaptation data - resetting of adapdation data. bu menü altında şanzımanın asıl reset işlemi yapılıyor. yaklaşık 30-40 saniye sürüyor.

sonucuna gelince. şanzıman ilk günkü haline dönüyor. bu işlem gerçekten reset atıyor ve beyinde hafızada ne var ne yok siliyor. araba eğer şanzımanınızda mekanik yada elektronik bir sorun yoksa bayiden çıktığı gibi oluyor. bende hem mekanik hemde elektronik hiç bir sorun olmadığı için müthiş işe yaradı. şu anda vites geçişlerini hissetmiyorum, tam istediğim anda tam istediğim şekilde vites atıyor. gaz tepkileri bile çok fark etti. beyin hafızası sıfır olduğu için yaklaşık 40km boyunca sürüşüme dikkat ederek yeni bir program yaratmasına imkan tanıdım. ne çok sert nede çok yumuşak kullanmıyorum. normal bir seyir halindeyim. böylece beyin optimum bir program hazırlıyor.

bu işlemi ne zaman yapmalıyız yada hangi durumlarda yapılır sorusuna gelince.

baştan şunu yazmak lazım bu işlem bir sihirli değnek değil. eğer şanzımanınızda mekanik yada elektronik bir sorun varsa bu işlem hiç bir işe yaramaz. hatta daha beter bile edebilir. çünkü hafızadaki program şanzımanın bazı sıkıntılarını mümkün olduğu kadar tolere edebilecek bir program geliştirmiş olabilir ve siz reset atınca sıfır beyin sorunlu şanzımanı yüklü olan asıl program ile çalıştırmaya kalkıp işi daha sorunlu hale getirebilir. şanzımana asla zarar vermez ama konforu dahada bozabilir. bu sebepten öncelikle şanzımanın sorunsuzluğundan emin olun ki sonuçta beklenen etki gelmez ise hayal kırıklığı yaşamayın.

ne durumda yapılması sorusuna gelirsek.

- eğer şanzımanın özellikle düşük vites geçişlerinden memnun değilseniz. yani sert, bazen bekleyerek, bazen sarsarak yada zamansız vites arttırma yada düşürme yapıyorsa.
- çok uzun süre dur kalk trafikte kullanılmış ve bazı durumlarda şanzıman kararsız kalıyorsa. 1 den 2 ye alması gerekirken almıyor yada almaması gerekirken alıyorsa.
- çok uzun süre uzun yolda kullanılmış ve şehir içi dur kalk trafikte sorunlar yaşanıyorsa
- benzin ekonomisi yapmak için çok az gaz vererek kullanıldıysa ve araba sanki güçten düşmüş gibi davranıyor gerektiği zamanda gazı köklemenize rağmen vites düşürmeleri geç yapıyorsa gaz tepkisi azaldıysa
- sürekli performans sürüşleri yapıldıysa ve viteslerde araba uzun süre bekliyor her an gazlamaya hazır bir şekilde yüksek devir çevirmeye istekli ise
- w ve s (yada bazı kasalarda e ve c, s ve c) modu arasında belirgin bir fark göremiyorsanız.
- şanzımanda bir sorun var gibi düşünülüyor ama yapılan tüm kontrollerde ne mekanik nede elektronik bir sorun tespit edilemedi ve usta deyimi ile bu modeller böyle abi gibi saçma bir cevap alındıysa
- yada kafanıza estikçe

bu işlem güvenle yapılabilir. tek dikkat edilmesi gereken reset işlemi sırasında elektronik olarak yani akü kaynaklı bir kesinti olmamasına dikkat etmek. çünkü ana program komple uçabilir. bu işlem beynin ana programına asla müdahale etmiyor. zaten menünün en son aşaması resetting of adapdation data olarak geçiyor. yani adapte verilerini resetleme. ana programa her hangi bir müdahelede bulunmuyor. bazı yerlerde bu işlem sonrası yola çıkıp arabanın vites atmasını istediği devirlerde kendiniz manuel olarak atın bunu hafızaya alsın diye yazıyor ama öyle bişey yok. reset ten sonra d ye alın (s modunda yada arabasına göre c , ama asla w yada e değil) 40km civarı araba uzun vadede nasıl olsun istiyorsanız öyle kullanın. şanzıman beyni bu programı hafızaya alır ve hem s modunu hem w modunu (bazı araçlarda s ve c yada c ve e modu olabilir) bu ana hafıza işlemine göre kendi ayarlar. eğer arabanız performans sürüşleri yapsın isterseniz adapte süresi boyunca gazlı kullanın, eğer sakin kalsın isterseniz sakin kullanın. böylece şanzıman sizin tarzınızı öğrensin ve adapte olsun. yada benim gibi karma kullanım yapın her iki durumda da optimum verim alın.

elimizde xentry yok bulunduğumuz ilde hiç bir ustada bu cihaz yok akü kutupbaşını söksem olurmu sorusunu asla sormayın. hem akü sökülse bile adapte programı genede hafızada kalıyor hemde akü sökmek diğer elektronik aksamlara zarar verebilir. mutlaka cihaz bulun yada video daki yöntem ile idare etmeye çalışın. keza sadece video daki yöntemi uygulayarakta iyi sonuçlar aldığını iddia edenler var.










Bu bahsettiğiniz olay w212 kasa E350 cdi 4 matic araçlardada mevcut mu ?
 
Üst