Hocam çok güzel ve şık görünüyor, benim hala soru işaretlerim var kaplama konusunda. Mesela yaptıranlar hep yeni yaptıran kişiler mesela 4 -5 senedir kullananların yorumlarını merak ediyorum diğer yönden madem böyle bir koruma yöntemi var mercedes kendi neden fabrika çıkışlı yapmıyor. Artı mesela benim bulunduğum şehir karasal iklim yazın 45 derece görüyoruz kışın eksilerdeyiz bu malzeme nasıl tepki verecek denenmemiş, 2 sene önce en iyisi tph dı şimdi tpu seneye eminim başka bişe çıkacak en iyisi budur diyecekler.
Ben uygulamacıyım. Yanıltığım düşünülebilir. Düne kadar seramik kaplama en iyi koruma yöntemiydi. Artık Folyo çıktı seramik kaplama güncelliğini yitirdi . Folyo ile kıyaslarsak korumuyor. O günün şartları ve teknolojisinde seramik iyiydi.
Bir çok araçtan tph folyo söktüm. Kendi içinde tph ürünlerde de kalite basamakları mevcut Bazıları 1. yılın sonunda sararıp, çatlıyor. yüzeyinden katman kopuyor. Bazıları 6,7 yıl sonra sadece sararmış vaziyette geliyor. Folyoyu söktüğümüzde altı temiz kalmış oluyor.
Günümüze gelecek olursak TPU (Yani poliüretan folyo (Kendi içinde yine kaliteleri mevcut ) ) yaptırmak gerekiyor.
İddia ediyorum ve gelen araçlardan gözlemledim ki bildiğiniz tüm markalar SARARIR. Buradaki sararma miktarı önemli olan. İyi kalite olanlarda sararma çok az olur. Beyaz renk araç hariç anlayamazsınız.
Bir uygulamacı olarak müşterilerime bundan bahseder ve % 20 ye kadar sararma normaldir benim için.(Beyaz harici anlaşılmaz. )
Mercedes iyi bir şey olsa fabrikasyon yapmaz mıydı ? Mercedesin işi bu değil. Öyle olsa tüm arabaları full paket yaparlardı. Koltuk soğutmasından ısıtmasına, otonom sürüşten ısıtmalı sileceğe.
Yanı fabrikasyon hiçbir firma bu işi yapmıyor, yapmacak. Çünkü onlar optimumun pesinde. Bazı araçları ekonomik tutup , bazılarında da lüksü önemserler.
Otobus,kamyon, çekiçi 3-5 milyon km yaparken otomobiller 200-400 k km de motor istiyor.
Son kullanıcı olarak dikkat etmeniz gereken 2 nokta mevcut.
1. Dürüst esnaf
2. Poliüretan folyo
Poliüretan folyoları kötü şartlarda 3 yıl sorunsuz kullanırsınız . (Aşırı sıcak, Aşırı soğuk ,Kötü yıkama, çok sık yıkama, çok km , tozlu ortam (Bazı sokaklar aşırı tozludur,rüzgarla birlikte araca sürekli toz,kum çarpar zımpara etkisi yapar ) sürekli kimyasala maruz kalma (Beton şantıyesi veya tuzla sanayı civarındaki araçlar .) gibi bir çok etmene bağlı olarak malzemenin ömrü etkilenir.
Benim gözlemlediğim araçlarda müşteriler ilk 3 yıl içinde 1-4 parça arası değişmeye geliyorlar. O sebeple ben genelde 5 yıllık yaptırıp değişim maliyetini düşük tutmalarını sağlıyorum. Yapılan bir araştırmada da Ülkemiz insanı 3 yılda 1 araç değiştiriyor. Bu durumda yine 5 yıllık folyo makul oluyor.
Folyoyu yaptırdıktan sonra ilk 2 yıl sorun yaşamazsınız. 3. yıldan sonra yılda bir kez yaptırdığınız yere uğrayın . Ustanız genel durumuna baksın. Sonuçta verilen ömürler labravatuar ortamında yapılan testler. Gözlem sonucu kullanır veya devam edersiniz.
Uygulama kısmında hazır kesim bazı araçlarda gerekli. Ancak kapı , kaput, camurluk , tavan gibi yerkerde içeriye kıvrılan parçalarda hazır kesime gerek yok. Hazır kesim genelde tamponda iş yapıyor. (Güncel fransızlarda vs . Düz aşırı detay olmayanlarda gerek yok ) Hazır kesimde açıklıklar kalabiliyor. Elle kesimde ustanızın el alışkanlığı iyiyse zaten aracınızı çizmez. Evet falçata veya neşter kullanıyoruz ancak tecrübeniz var işe ucu folyoyu geçip metale deydiğinde hissedebiliyorsunuz.
İnternette tüm araçların kapı kolu söküm videoları mevcut. Kapı kolu sökmek çok basit. Mercedesler hele en basiti. Bunun dısında marka model yazıları , logoları sökeriz. Buda yine müşteri isteğine bağlıdır. Kusursuz olmasını istiyorsanız sökülecek. Ben ufak tefek kusura takılmam diyorsanız sökmeden de yapılır.
Biz genelde 4 kapı kolu,4 cam çıtası ve aracına göre stopları sökeriz. Bunun haricinde sökme taraftarı değiliz. Bu parçalar sök tak sonrası ses yapmaz. Bilinçli sökülünce kırılmaz.
Ankara için
Dby Detailing
Vintage detailing
Detaycı Adam
Team Car garage
Benim tanıdığım , işçiğini bildiğim yerler. Sorun yaşamazsınız.