Sevgili
@delicavus size uzmanlığınızla ilgili bir soru soracağım. Mevcut dişlileri sökünce farkettiğim bir şey oldu, bizim ses yapan egzoz dişlisinin civatalarında kararma oluşmuş, örneğin emme dişlisinde böyle bir durum kesinlikle yok, ikisinin birlikte olduğu fotoğrafı ekliyorum, üstteki egzoz, alttaki emme dişlisi. Bu durumda acaba düşündüğümüz gibi Türkiyede satılan dişli kalitesini sorgulamalı mıyız, yoksa yine düşündüğümüz gibi reman parça olasılığını güçlendirir mi. Civataların yakından fotoğrafını da ekliyorum. Hatta dişliyi açıp içerisine de bakacağım.
Ekli dosyayı görüntüle 9567Ekli dosyayı görüntüle 9568Ekli dosyayı görüntüle 9569Ekli dosyayı görüntüle 9570
@chipset Hocam sadece kararma üzerinden bu konuda bir çıkarım yapmak isabetli olmayabilir.
Yağ içinde çalışan bağlantı elemanlarında eğer savunma sanayinde kullanılmıyorsa veya yüksek ısıya maruz kalmıyorsa genellikle üst kaplama gerekmez.
Otomotiv firmaları genellikle yağlamanın yoğun olduğu bölgelerde bağlantı elemanlarına kaplama yapmıyor, çok nadir durumlarda nikel kaplama veya dacromet kaplama tercih ediliyor.
Bu takım dişlilerinde her hangi bir üst kaplama tercih edilmemiş görünüyor.
Kararma olarak adlandırdığımız egzoz dişli kısmındaki TORX Başlı Vidalar ısıl işleme tabi tutularak yağ ile anodize (kontrollü paslanma) edilmiş gibi görünüyor. Bu anodizasyon işlemi ısıl işlem sonrası (sertleştirme veya su verme denir) yağ ile hızlıca soğutma sağlarken ürünün etrafında oluşan hızlı pasın yağ ile bir top coat oluşturmasıyla kısa süreli kaplama sağlar.
Eğer siz ürünü takarken bu şekilde cıvataların kara olmadığını net hatırlıyorsanız. Burada da diğer bir tezim var fakat pek ihtimal vermiyorum. Şundan dolayı;
Eğer ürüne orijinaliden anodizasyon yapılmamış ise (yapılmamış olabilir sonuçta yoğun yağ içerisinde çalışacak) egzos dişlisi üzerine haddinden fazla ısı uygulanırsa motor yağı zamanla bu anodizasyon işlemini doğal olarak yapar. Fakat ihtimal vermediğim nokta ise bu sertlikte bir cıvatanın anodizasyon işlemi için gereken ısı miktarı minimum 300 santigrat derecenin üzerinde gerçekleşmesidir. Bu dişli uzerine bu kadar ısı ulaşamaz/ulaşmamalı ulaşırsa tavlanarak zaman içerisinde sertliğini kaybeder.
Farklı teoriler üretilebilir.
• iki ürün farklı üreticilere yaptırılmış olabilir.
• cıvataları oluşturan hammaddenin alaşımından kaynaklı anodizasyon için gereken ısı miktarı farklı olabilir.
• Egzoz dişlisindeki cıvatalar ekstra sertliğe sahip olabilir
Bu arada bir cıvata mağazasına gitsem mesela;
Satıcıya desem ki “ bana 8 adet M8x50 ISO 7380 TX CL 10.9 cıvata verirmisin? “
Satıcı önüme sizin görsellerdeki gibi iki farklı cıvata çıkarsa biri parlıyor diğeri kara “hangisini isterseniz “ dese. Kararmış olanı alırdım. Görsel olarak iki ürünün yalnızca renk farkı var ama siyah olanın ısıl işlemsel tarafı daha iyi sonuç vermiş gibi duruyor diye düşünerek onu tercih ederim.
Aslında şunu söylemek istiyorum.
Isıl işlemden sonra kararan cıvataları dekoratif amaçlı ham rengine getirmek için asit vs. gibi solüsyonlarla banyo prosesine solarak temizlenir. Fakat bir eksantrik dişlisindeki cıvata için böyle bir proses hem maliyeti arttırır hemde gereksiz olurdu.
Almanya ve Türkiye’deki bu dişlilerin kalite bakımından bir farkı olmamalı diye düşünüyorum. Tahminimce bu ürünlerin üretildiği ülke ile tedarik edilecek ülke arasındaki gümrük ilişkilerinden dolayı vergilendirme gibi işlemlerden kaynaklı fiyat politikasının oluşturulduğunu düşünüyorum.
Eğer Almanya’da satılan ürün orada üretiliyor, Türkiye’de satılan ürün de burada üretiliyorsa, üretim gider ve maliyetlendirme kaynaklı buradaki ürünün Almanya’ya göre uygun fiyatlı olması normal.
Bir diğer örnek verirsek;
Mesela talaşlı imalatçıların kullandığı S235JR kalite alaşımlı çelik dünyanın her yerinde aynı kalitedir. Bir standardı olduğu için standarda bağlı olarak alaşımlarının oranınca numaralandırılır.
Mercedes buradaki üreticisine derki “ teknik çizim bu, hammadde bu, sadece dişli kısmına şu kadar ısı da bu kadar süre bölgesel ısıl işlem uygulanacak, ısıl işlem sonrası hedeflenen sertlik bu, kullanılacak bağlantı elemanı bu, sıkma torku şu kadar, yıllık ön görülen üretim adedi bu. Bize bu ürün için fiyat veriniz“
Bu tarife göre dünyanın her yerinde üretim kalitesi çok küçük sapma toleranslarının haricinde bire bir aynı olur.
Haaa firma der ki “ Uganda’ya şu kalite, Burkina Faso’ya bu kalite, Mogadişu’ya da bu kalite “ işte böyle bir şey varsa 😏 olabilir mi ? Çok düşük bir ihtimal ama sanmıyorum. Bu kadar basit bir şey için yıldızın kaymasını göze alacağını sanmıyorum.