E320 CDI ÇALIŞMIYOR-ECU SORUNU?

Ahmed Gülsu

Çaylak üye
Katılım
21 Kas 2022
Mesajlar
1
Tepki Puanı
0
Puanları
1
Konum
KAYSERİ
İsim
AHMED GÜLSU
Araç
W210 E 320 CDİ SW
Merhaba değerli forum üyeleri.

Bir süredir severek ve keyifle kullandığım 2000 model E320 CDI aracımda son zamanlarda bazı problemler yaşamaya başladım.
Problemin başlarında aracım, belli bir motor sıcaklığını geçince stop ediyor ve sıcaklık düşmeden tekrar çalışmıyordu. Çalışmadığı zamanlarda hiç krank çevirmiyor yani kontağa tepki vermiyordu. Normal şekilde kontak açılıyor ancak çalıştırmak için bastığımda araç cevap vermiyordu. Sonrasında aracın bu durum olduğunda hararet göstergesini de açmadığını fark ettim. Yani kontağı açtığımda yakıt göstergesi yükseliyor yanması gereken ışıklar yanıyor ama hararet göstergesi hareket etmiyordu. Ne zaman ki motor biraz soğuyor ve araç çalışacak oluyor, o zaman hararet göstergesi de geri geliyordu.
Sonra Kayseri'de gittiğim bir elektrikçi aracın beyninde sorun olabileceğini söyleyip, beyin soketlerini çıkardı ve soket üzerinde hafif bir yağlanma olduğunu gördük. Sorunun bundan kaynaklı olduğunu kablodan beyne yağ geldiği için arızalandığını söyleyerek soketleri temizleyip geri taktı ve araç bir kaç günlüğüne normale döndü. Sonra sorun ortaya çıkınca yağlanma oluşan soketi çıkarıp yağı temizleyip taktığımda tekrar düzeliyordu. Kayseri'de sokete yağın nereden ve hangi kablodan geldiğini tespit edecek ve bakmaya yanaşacak hiç bir usta bulamadım. Sonrasında ilginç bir şekilde yağlanma da kesildi, artık sokete yağ gelmiyor.
Ancak sonrasında bu sorun yeni sorunlarla birlikte sıklaşmaya başladı son günlerde aracımı sabah soğuk havada çalıştırmak istediğimde kızdırma bujileri devreye girmemeye ve araç çalışmamaya başladı. Yine aynı şekilde araç kontağa cevap vermiyor. 1-2 saat sonra denediğimde ise normal şekilde çalışıyor. (Bunun havanın ısınması ile alakası var mıdır bilmiyorum) Bununla birlikte aracı motor sıcakken stop edince saatler geçmesine ve soğuk havada motorun soğumasına rağmen hararet göstergesi 80-85 civarlarında kalıyor.

Dün aracı tekrar elektrikçiye götürdüm ve yine sorunun beyinde olduğu söylendi. Beynin haricinde başka bir şeyden yapma ihtimali olabilir mi diye düşünüyorum. Bir sürü şey yapıldı edildi ama yine de araç beynini kurcalatmadan önce baktırmam gereken bir yer var mıdır? Arızayı yaşamak çok sinir bozucu ama anlatmak da bir o kadar sinir bozucu. Kime anlatsam uzaylı görmüş gibi yüzüme bakıyor, hiç duymadık görmedik böyle bir arıza diyorlar.
Bu arada ihtimaller üzerine aracın termostatı hararet müşürüyle birlikte komple değişti. Dış sıcaklık sensörü değişti. Fan sıcaklık beyni ESG 300 isimli bir parça değişti, EZS komple değişti.
Ama sorunu en ufak çözecek bir işe yaramadı hiç biri.

Uzattım kusura bakmayın ama bu sorunu nasıl çözebilirim?
Bir fikir verebilecek olan var mı?
 

halefly

Tecrübeli Üye
Katılım
28 Ocak 2015
Mesajlar
155
Tepki Puanı
63
Puanları
28
Konum
İstanbul
İsim
hıdır
Araç
W123 240D, W220 S350
Tesisat içerisinde yağ yürümesi, otomotivde genel bir problem ve mercedes araçlarda da bu problem var. Motor - şanzıman yağı ile direkt veya dolaylı temas halinde olan parçalardan (egzantrik sensörü, aktüatörü, yağ sensörleri, şanzıman elektroniği vb.) ısınma soğuma döngüleri sebebiyle tesisattaki havanın genleşmesi ve büzüşmesi yoluyla yağ tesisat içerisinde yürüyor. Bu yağ, ECU'ların içerisine bile ulaşabiliyor. Temiz hali elektriksel olarak yalıtkan olmasına rağmen kirli motor yağı karbon içeriği sebebi ile iletken hale gelebiliyor ve bulaştığı yerleri kısa devre ettiriyor.
Öncelikle bu konuda yetkili servise gidin, onlar bu tip problemler hangi modelde daha kronik bilirler, mesela m271 motorda bu durum kroniktir, egzantrik sensöründen tesisata yağ girer.
 
Üst