İlandaki aracın işaretlenen özellikleri doğru mu?

atikket

Emektar Üye
Katılım
30 Ağu 2010
Mesajlar
8,455
Tepki Puanı
4
Puanları
38
Yaş
49
Konum
istanbul
Araç
w210k w208k
Esp 2000 model ve sonrasinda olur.asr var.gelismisi esp diyelim.
 

tolgasecki06

Tecrübeli Üye
Katılım
25 Ara 2014
Mesajlar
1,558
Tepki Puanı
2
Puanları
38
Yaş
25
Konum
ANKARA
Araç
BMW 5.20i Premium / Volvo S60 T3 Advance
Esp mercedeste 1987'den beri var diye biliyorum. O yuzden esp olabilir ancak airmatic falan isaretlemis onlar yoktur.


Sent from my iPhone using Tapatalk

06 TDH 77
06 DS 2850
 

brsk

Aktif üye
Katılım
19 Tem 2014
Mesajlar
3,421
Tepki Puanı
25
Puanları
38
Konum
Istanbul/Antalya
Araç
W203 C200K 04/ W204 C180K
Imkan varsa 210fl lere baksanız çok iyi olur


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Punctum

Tecrübeli Üye
Katılım
13 Nis 2014
Mesajlar
1,159
Tepki Puanı
11
Puanları
38
Konum
Ankara
Araç
2000 CLK 200 K Avantgarde (W208)

Fotoğraflardan çok net anlaşılmıyor ancak bunu öğrenmenin pratik bir yolu var. Araç sahibine araçta ESP iptal tuşu olup olmadığını sorun. Eğer bu tuş varsa araçta ESP sistemi de bulunmaktadır.

Esp mercedeste 1987'den beri var diye biliyorum. O yuzden esp olabilir ancak airmatic falan isaretlemis onlar yoktur.


Sent from my iPhone using Tapatalk

06 TDH 77
06 DS 2850

Bu bilginin biraz eklentiye ihtiyacı var;

1987 yılında Mercedes-Benz, BMW ve Toyota firmaları ilk çekiş kontrol sistemlerini (traction control system) tanıtmışlardır. Çekiş Kontrol Sistemi, her bir tekerleğe ayrı ayrı fren uygulayan ve araç kalkarken çekişi korumak için gazı kesmeye yarayan bir sistem olarak çalışıyordu. Ancak bu sistem, ESP (veya ESC) sistemindeki gibi aracın yönlendirilmesine yardımcı bir sistem olarak tasarlanmamıştı.

ESP sistemine benzer ilk çalışmalar 1990'lı yıllarda yapılmaya başlanmış. Farklı otomotiv firmaları kendi sistemlerini geliştirmeye çalışmışlar. Örneğin Mitsubishi, günümüzdeki Active Skid and Traction Control (ASTC) (Aktif Patinaj ve Çekiş Kontrol) sitemini o yıllarda geliştirmeye başlamış. BMW, Robert Bosch GmbH ve Continental Otomotiv Sistemleri ile ortaklaşa geliştirdiği araçtaki kontrol kaybını önlemek için motor torkunu azaltıcı bir sistemi 1992 yılında bazı modellerine uygulamış. GM (General Motors), Delphi Corporation ile birlikte çalışarak "StabiliTrak" olarak adlandırdığı kendi ESC versiyonunu 1997 yılında bazı Cadillac modellerinde kullanmış. Ford "AdvanceTrac" olarak isimlendirdiği ESC versiyonunu 2000 yılında piyasaya sürmüş. Daha sonra bu versiyona, "devrilme denge sistemi" olarak çevirebileceğimiz Roll Stability Control sistemini ekleyerek bunu da 2003 yılında Volvo'yu tamamen satın aldıktan sonra ilk olarak Volvo XC90'da kullanmış.

Kısa tarihsel gelişimi hikayesi böyle sayılır;

1995 yılında ise bugün bildiğimiz anlamda ESC Electronic Stability Control (Elektronik Denge Kontrolü) sistemi üç otomobil üreticisi tarafından piyasaya sürülmüştür. Bunlar Mercedes-Benz, BMW ve Toyota'dır.

Mercedes-Benz, Bosch tarafından tedarik edilen ve Elektronisches Stabilitätsprogramm (İngilizcesi Electronic Stability Programme-ESP/ Türkçesi Elektronik Denge Programı) olarak adlandırarak tescil ettirdiği bu sistemi ilk defa S 600 Coupé aracında kullanmıştır.

Aynı yıl BMW Bosch ve ITT Otomotiv (daha sonra Continental Otomotiv Sistemleri tarafından satın alınmış) tarafından tedarik edilen bu sistemi BMW 7 serisinde piyasaya sürmüş.

Toyota ise Vehicle Stability Control-VSC (Araç Denge Kontrol) olarak adlandırdığı sistemi (bu sistem 2004 yılından itibaren Vehicle Dynamics Integrated Management-VDIM / Araç Dinamik Entegre Yönetimi olarak önleyici bir sistem olarak tanımlanır olmuş) 1995 yılında Crown Majesta modelinde kullanmış.

Audi ise 1997 yılında ilk ESP sistemi ile üretilmiş araçları olan dört çeker A6 ve A8 araçlarını piyasaya sürmüş.

Volvo ise kendi ESC versiyonu olan ve Dynamic Stability and Traction Control-DSTC (Dinamik Denge ve Çekiş Kontrol) olarak isimlendirdiği sistemi 1998 yılındaki yeni S80 modelinde uygulamaya başlamış.

Neyse, çok uzatmayalım...

Bu sistem aslında sanılanın aksine çok da eski değildir. Gelişen teknoloji ile birlikte ilk generasyonlarından itibaren birçok değişikliğe uğramıştır ve çok hızlı bir yayılma göstermiştir. İlk zamanlarda hızlı, pahalı ve güçlü araçlarda kullanılıyorken, günümüzde neredeyse standart donanım haline gelmiştir. Yine de araç kullanılırken en önemli güvenlik unsuru, sürücünün kendisidir :)
 

tolgasecki06

Tecrübeli Üye
Katılım
25 Ara 2014
Mesajlar
1,558
Tepki Puanı
2
Puanları
38
Yaş
25
Konum
ANKARA
Araç
BMW 5.20i Premium / Volvo S60 T3 Advance
İlandaki aracın işaretlenen özellikleri doğru mu?

Elektronik stabilite program ESP[emoji768], 1995 yılında S-Serisi’nde ilk kez kullanıldı. Profesör Fritz Nallinger, Daimler-Benz AG’nin mühendis şefi ve yönetim kurulu üyesi, henüz 1959 yılında motora, şanzımana veya frene müdahale ederek tahrikli tekerleklerin patinaj yapmasını önleyecek bir “ayar tertibatının” patentini almıştı.
Ancak bu iyi fikir, uzun süre sadece teoride kaldı. Çünkü ne gerekli olan sensörler vardı ne de saniyeler içinde stabilize eden müdahaleyi gerçekleştirebilecek kumanda kutuları. Ancak mikro elektroniği bu gelişmenin hayata geçirilebilmesini sağlayabildi. Mikro elektroniği, 1978 yılında ilk kez S-Serisi’nde kullanılan anti blokaj sistemi ABS ile günlük kullanıma uygun olduğunu göstermiştir. ABS aynı zamanda, başka sistemlerin geliştirilmesi için bir temel teşkil ediyordu. Bunu temel alarak, tekerlekler arasındaki uç boşluk arasını sadece frenlemede değil, aynı zamanda ilk kez hızlanmada da ayarlayan ve bu sırada hem frene hem de motor torkuna etki eden anti patinaj kumandası (ASR, seri üretim başlangıcı 1981) geliştirildi. Daha sonra otomatik diferansiyel kilidi (ASD, 1985) ve yenilikçi sürekli tüm tekerleklerden çekiş sistemi 4MATIC (1985) geliştirildi. Bu sistemlerin ortak özelliği, bir otomobilin boylamasına dinamizmi iyileştirmek için patinajı, modern mikro elektroniği ve hidrolik ile algılaması ve sınırlamasıdır.

Ancak Mercedes-Benz mühendisleri bununla tatmin olmadı. Bir sonraki hedefleri, tüm durumlarda sürüş emniyetini iyileştirmekti – yani yüksek bir savrulma tehlikesi barındıran virajlarda, kaçış manevralarında veya başka çapraz dinamik araç hareketlerinde. Bunun için yeni bir iddialı geliştirme projesi başlatıldı: Mühendisler, “çapraz patinaj ayarı” ismi altında, bir binek aracın savrulma hareketlerini algılamanın ve yürüyen aksamda, motorda ve şanzımanda gerçekleştirilen bilinçli müdahaleler ile bunları azaltmanın teknik olanaklarını araştırdılar. Kapsamlı bilgisayar simülasyonlarından ve ön araştırmaların sonunda 1987 yılında ilk deney araçları böyle bir sistem ile test sürüşlerine başladı ve birkaç yıl boyunca binlerce test kilometreleri geride bıraktı. Aynı zamanda, Berlin’deki sürüş simülatörü kullanılabilirliğini kanıtlamıştı: Mercedes-Benz mühendisleri, bu simülatörde 80 sürücünün 100 km/h’lik bir hızla sanal bir şehirler arası yolda yapmasını sağladı ve bu yoldaki dört virajda, %70’ten daha az yol tutuşu sağlayan gizli buzlanma tuzakları bulunmaktaydı. Test sonucu: ESP[emoji768] olmadan sürücülerin % 78’i aracı kontrol etme şansı yoktu ve art arda üçe kadar savrulma kazası gerçekleştirdi. Aktif sürüş emniyet sistemi ile yapılan tüm test sürüşleri savrulma ve kaza olmadan tamamlandı. Bu nedenle, geliştirenlerin ESP[emoji768] ‘yi pratikte de denemek için daha fazla beklemediğine şaşmamak lazım. Seri geliştirme 1992 yılında başladı. 40’tan fazla Mercedes-Benz ve Bosch çalışanı, geleceğe yön verecek bu proje üzerinde birlikte çalıştı ve 1995 yılında seri üretime başlandı.

Kaynakca: mercedes-benz.com.tr

Sent from my iPhone using Tapatalk

06 TDH 77
06 DS 2850
 

Punctum

Tecrübeli Üye
Katılım
13 Nis 2014
Mesajlar
1,159
Tepki Puanı
11
Puanları
38
Konum
Ankara
Araç
2000 CLK 200 K Avantgarde (W208)
Ben çeviri yapacağım diye uğraşırken Tolga bey cevabı yapıştırmış :D

Birbirini tamamlayan iyi bir kaynakça olmuş...teşekkürler.
 
Üst