Klima fanı sanırım çalışmıyor.

aricituncay

Tecrübeli Üye
Katılım
11 Tem 2011
Mesajlar
93
Tepki Puanı
0
Puanları
6
Yaş
42
Konum
ARICI
Araç
Artik yok.
Klima fanı sanırım çalışmıyor.

Arkadaşlar dün aracıma bakarken fark ettim. Klimayı açtım radyatötün de önünde fan devreye girmedi kapattım yine birşey yok. Hararet 80 ile doksan arasındaydı.

Klimayı açınca hemen bu fan devreye girmez mi. Ben mi yanlış tahmin ediyorum.eğer devreye girmesi gerekiyorsa nedeni nedir sizce.
 

farukcagsak

Tecrübeli Üye
Katılım
6 Nis 2010
Mesajlar
707
Tepki Puanı
2
Puanları
18
Konum
istanbul
Araç
'97 V40
klima çalısmıyor klima sogutuyor mu peki?
klima gazı az oluncu sogutmaz fan da devreye girmez baska ihtimallerde olabilir ama en basiti olabilecek arıza budur.
 

aricituncay

Tecrübeli Üye
Katılım
11 Tem 2011
Mesajlar
93
Tepki Puanı
0
Puanları
6
Yaş
42
Konum
ARICI
Araç
Artik yok.
şöyle ki klimaya benden önceki sahibi yeni bakım yaptırmış. 4 ay önce filan. Arabanın klimasını hiç kullanmadım desem yeridir.

Geçenlerde açtığımda araç hızlı giderken soğutuyordu ama yavaşlayınca o soğutması gidiyordu. şimdi aklıma geliyor acaba fan çalışmadığı için mi
 

Gudikcik

Emektar Üye
Katılım
6 Nis 2010
Mesajlar
8,043
Tepki Puanı
9,533
Puanları
113
Konum
Ankara - Kocaeli
Web Sitesi
mbclubtr.com
Araç
Mercedes Benz
şöyle ki klimaya benden önceki sahibi yeni bakım yaptırmış. 4 ay önce filan. Arabanın klimasını hiç kullanmadım desem yeridir.

Geçenlerde açtığımda araç hızlı giderken soğutuyordu ama yavaşlayınca o soğutması gidiyordu. şimdi aklıma geliyor acaba fan çalışmadığı için mi

klima gazı az ise devreye girmez.

rolantede soğutmuyor ise gaz azdır. ayrıca o fan sadece klima radyatörü çok ısındığı zaman devreye girer. sürekli çalışmaz.
 

yilmazer3535

Tecrübeli Üye
Katılım
26 Ocak 2015
Mesajlar
125
Tepki Puanı
0
Puanları
16
Yaş
40
Konum
İzmir
Araç
W202 C200 Elegance
Benim aracımda da klima çok az soğutuyor. Dikkat ettim de klima fanı da devreye girmiyor klima açıkken. Gazına baktırdım sıkıntı yok.

Ayrıca da gaza basıp bıraktığımda içeride bir ıslık gibi bir ses duydum.Torpido gözünün altından geldiğini farkettim sesin. Polen filitresinin yanındaki kutunun içinde küçük bi fan var sanırım ondan yapıyor. Klima açık olsa da olmasa da aynı ses var ve üfleme şiddetinde dengesizlik var. Daha önce bu arıza ile karşılaşan oldu mu? Masrafı falan ne kadardır tahminen....

Konuyu hortlattım ama artık kusura bakmayın...
 

w124e200

Tecrübeli Üye
Katılım
14 Şub 2011
Mesajlar
375
Tepki Puanı
0
Puanları
16
Konum
İstanbul
Araç
W124E200
Klima gazının normal şartlarda her yıl yenilenmesi gerekir.
Çünki klima kompresörünün içinde serçe parmak ucu büyüklüğünde pistonlar var ve bunlar klima gazının yağı ile çalışır.
Kaliteli bir yerde klima gazı basılırken eski yağı ve boruları temizler vakumlar ve yeni yağ ve gaz basar.
Bazı hayvanlarda lpg basar
Her 3 yılda bir klima kurutucusunun değiştirilmeside gerekir ve tapasını açar açmaz takılması ve sonrasında vakit kaybetmeden gaz basılması gerekir..
Klima gazı yokken 124 lerde klima kompresörü devreye girmez dolayısıyla fan açmaz
Otomatik klimalı 124 lerde hava sirküle şiddeti değişkenlik göstermesi normaldir.
Kontak açıkken veya araç çalışırken gelen ses küçük pervane sesidir ve 124 lerde sağ ön kolonun altındadır. Kaucuk hortumla tavan lambasının yanındaki ızgaraya bağlıdır.
Ve bu motor elektronik bir cihaz eşliğinde iç ısıyı ayarladığınız ısıya getirmekle hükümlüdür..
içerdeki havayı temizliyo vs öyle bişey yok
 

yilmazer3535

Tecrübeli Üye
Katılım
26 Ocak 2015
Mesajlar
125
Tepki Puanı
0
Puanları
16
Yaş
40
Konum
İzmir
Araç
W202 C200 Elegance
Eyvallah hocam.
Peki o küçük pervane sesini nasıl kesebiliriz ? :)
 

halefly

Tecrübeli Üye
Katılım
28 Ocak 2015
Mesajlar
155
Tepki Puanı
63
Puanları
28
Konum
İstanbul
İsim
hıdır
Araç
W123 240D, W220 S350
Kısaca aracınızdaki klimanın çalışma sisteminden bahsedeyim. Klima gazı "gaz halde" kompresöre girer ve basınçla, çoğunluğu sıvı halde, kompresörden çıkarak kurutucuya (dırayır) gider. Kurutucuda nemi tutulan ve filtre edilen gaz aracın önündeki yoğunlaştırma radyatörüne (kondensır) girer, adı üzerinde gaz burada yoğuşur yani büsbütün sıvı faza geçer. Buradan çıkan sıvı haldeki gaz, aracın içerisindeki buharlaştırıcı (evaporatör) denilen büyük radyatöre gider. Buharlaştırıcının girişinde "genleşme valfi" (ekspenşın valf) denilen dar bir meme vardır. Bu memenin kesiti ve dolayısıyla ne kadar klima gazını sevkedeceği, buharlaştırıcı çıkışındaki gazın sıcaklığı ile ayarlanan bir civalı kontrol düzeneği ile kontrol edilir. Buharlaştırıcıdan çıkan gaz yeterince soğuk değilse, bu kesit genişler ve daha çok klima gazı, buharlaştırıcıya girerek soğutma kuvvetlendirilir veya tam tersi olur. Bu genleşme valfini arızası sık rastlanan bir durumdur. Tamamen ya da kısmen tıkanabilir, soğutma gerçekleşmez, tamamen tıkanırsa kompresör zorlanır ve genelde bozulur, kavraması yanabilir, kayışı sıyırabilir kopabilir. Ya da tamamen açılır, koyverir bu da yine soğutmanın olmaması demektir. Kompresör emiş ve basma hatlarına bağlanan manifold manometreler ile bu valfin sağlığı hakkında bilgi sahibi olunur. Bu valf çok önemlidir, ucuzdur ve klimanın sağlıklı çalışması konusunda bir can damarıdır. Bu arada araç içerisindeki soğumanın gerçekleştiği "buharlaştırıcının" üzerinden fan hava üfler ve bu hava kabini soğutur. Buharlaştırıcını üzerinden geçen havadaki nem hemen buharlaştırıcı üzerinde yoğunlaşarak su oluşturur. Buharlaştırıcı sürekli su ile ıslak halde çalışır ve kendisinin 0 derecenin altına düşmemesi gerekir çünkü bu durumda üzerindeki su donar ve buzlanma karlanma oluşarak buharlaştırıcı ile üzerinden geçen hava arasındaki ısı alışverişi zayıflar, soğutma kötüleşir. Buharlaştırıcı sıcaklığını ölçen bir sensör, kritik sıcaklığın altına düşülürse kompresörü devreden çıkarır, durum düzelince tekrar devreye alır böylece donmaya engel olunur.
Buharlaştırıcının içerisinde sıvı halden gaz hale geçen klima gazı, bu hal değişimi sırasında etrafından ısı alarak soğuma yaratır. Buharlaştırıcıdan çıkan gaz, genleşme valfinin kontrol bölmesinden geçerek kompresöre döner ve çevrimini tamamlar.
Kurutucuya dönelim, motor bölmesinde sol ön farın arkasındadır. Üzerinde 2 adet basınç sensörü bulunur. Bir tanesi 1.5 - 2 bar civarında devreyi tamamlar, bu sistemde gaz var mı yok mu için. Gaz yoksa basınç da yoktur ve sistem çalışmaz. Diğer sensör ise öndeki soğutma fanını çalıştırmak içindir. Klimanın en verimli çalışabilmesi için kompresörün giriş ve çıkışında belli değerde bir basınç farkı olması gerekir.
Gaz ısındıkça basınç farkı artar, gerekli değerin üzerine çıkarsa soğutma kötüleşir, bu değer R22 gazı için 20 bar civarındadır. Kurutucu basıncı (yani kompresör çıkış basıncı) 20 bara ulaşırsa öndeki fan devreye girer ve basınç düşmeye başlar, arkasından fan devreden çıkar. Bu fan bir de motor sıcaklığı 105 dereceye ulaşırsa devreye girer koruma amaçlı, o ayrı bir durum. Klima için fan yavaş devirde çalışır, koruma amaçlı ise yüksek devirde çalışır. Bu işlemleri yapan 2 adet röle, ön soldaki sigorta kutusunun içerisindedir. Fanı yavaş çalıştırmak için voltaj düşürücü rezistans ta oralarda bir yerde olması lazım, bu rezistans ye da röleler arızalanırsa da fan çalışmayabilir.
Şimdi burada ince bir nokta var, 90 model öncesi araçlarda kullanılan genel klima gazı R22 olarak anılıyor. Bu gazın kullanımı artık yasak ozon tabakasını deldiği için. Bunun yerine artık R134a denen gaz kullanılmakta. R134 ün en verimli çalışma basıncı ise 12 bar. Buraya dikkat ! R22 nin 20 bar, R134 ün 12 bar. Şunu da söyleyebiliriz, R134, R22 ye göre epey düşük basınçlı bir gaz. Eğer sisteminiz R22 için tasarlanmışsa ve R134 e dönüşümü yapılmamışsa, o öndeki fan hiçbir zaman çalışmayacaktır çünkü 20 bar gibi bir basınç R134 de yok. Ya bu sensör r134 için değiştirilecek ya da fan ile klima kompresör beraber çalışacak şekilde bağlantılar değiştirilecektir.
R22 den R134 e geçiş için , sistemin dolum cihazına bağlantısını sağlayan siboplar, sistemin üzerindeki bu sensör ve komple kurutucu değişmelidir. Sistemin içerisindeki yağ tamamen boşaltılıp sistemin içerisi komple yıkanmalı ve bu yağdan arındırılmalıdır çünkü R22 de mineral ya da akilbenzen yağ kullanılırken R134 de poe tipi yağ kullanılmalıdır, bu 2 yağ birbirine düşmandır. Gaz miktarları da farklıdır, örnek olarak R22 de 1000g gaz alan bir sistem, R134a da 1150 g civarında gaz almalıdır. Dönüşümden sonra yeni gazı ve miktarını bildiren etiket gerekli bölgeye yapıştırılmalıdır. Gramaja uymak önemlidir ancak en güzeli aracın soğuk hava çıkış ızgarasına termometre koyarak, termometrenin en düşük sıcaklığı yakaladığı noktayı bulacak şekilde sisteme kademeli olarak gaz eklemek veya sistemden gaz çekmektir. Kalorifer fanı orta kademede çalışırken ızgaradan çıkan hava sıcaklığı rölanti halinde ve 22 - 24 derece dış sıcaklık şartlarında 12 - 14 derece, seyir halinde ise 7-9 derece civarında olmalıdır. Genelde ne yapılıyor " olur abi 2 gaz da aynı zaten sorun olmaz denerek basılıyor" nerede bunları bilen usta nerede bunları yapan usta, allah kolaylık versin.
 

yilmazer3535

Tecrübeli Üye
Katılım
26 Ocak 2015
Mesajlar
125
Tepki Puanı
0
Puanları
16
Yaş
40
Konum
İzmir
Araç
W202 C200 Elegance
Çok teşekkürler hocam...

"".........Gaz ısındıkça basınç farkı artar, gerekli değerin üzerine çıkarsa soğutma kötüleşir, bu değer R22 gazı için 20 bar civarındadır. Kurutucu basıncı (yani kompresör çıkış basıncı) 20 bara ulaşırsa öndeki fan devreye girer ve basınç düşmeye başlar, arkasından fan devreden çıkar. Bu fan bir de motor sıcaklığı 105 dereceye ulaşırsa devreye girer koruma amaçlı, o ayrı bir durum. Klima için fan yavaş devirde çalışır, koruma amaçlı is model e yüksek devirde çalışır. Bu işlemleri yapan 2 adet röle, ön soldaki sigorta kutusunun içerisindedir. Fanı yavaş çalıştırmak için voltaj düşürücü rezistans ta oralarda bir yerde olması lazım, bu rezistans ye da röleler arızalanırsa da fan çalışmayabilir..........""""

Benim aracın fanına dikkat ettimde hiç çalışmıyor. Otobanda klima oldukça iyi soğuturken şehiriçine girince performans düşüyo soğutmuyor. Üstelik gaz bastıktan sonra gerçekleşti bu problem... İlk iş sigortaya bakıcam sonra klima fanı motorunun sağlam olup olmadığına.. En sonun da artık o gazın ne tür basıldığına...
Bu arada aracım 1995 model c200.
 

halefly

Tecrübeli Üye
Katılım
28 Ocak 2015
Mesajlar
155
Tepki Puanı
63
Puanları
28
Konum
İstanbul
İsim
hıdır
Araç
W123 240D, W220 S350
Çok teşekkürler hocam...

"".........Gaz ısındıkça basınç farkı artar, gerekli değerin üzerine çıkarsa soğutma kötüleşir, bu değer R22 gazı için 20 bar civarındadır. Kurutucu basıncı (yani kompresör çıkış basıncı) 20 bara ulaşırsa öndeki fan devreye girer ve basınç düşmeye başlar, arkasından fan devreden çıkar. Bu fan bir de motor sıcaklığı 105 dereceye ulaşırsa devreye girer koruma amaçlı, o ayrı bir durum. Klima için fan yavaş devirde çalışır, koruma amaçlı is model e yüksek devirde çalışır. Bu işlemleri yapan 2 adet röle, ön soldaki sigorta kutusunun içerisindedir. Fanı yavaş çalıştırmak için voltaj düşürücü rezistans ta oralarda bir yerde olması lazım, bu rezistans ye da röleler arızalanırsa da fan çalışmayabilir..........""""

Benim aracın fanına dikkat ettimde hiç çalışmıyor. Otobanda klima oldukça iyi soğuturken şehiriçine girince performans düşüyo soğutmuyor. Üstelik gaz bastıktan sonra gerçekleşti bu problem... İlk iş sigortaya bakıcam sonra klima fanı motorunun sağlam olup olmadığına.. En sonun da artık o gazın ne tür basıldığına...
Bu arada aracım 1995 model c200.

Sizin klima r134 için uyumlu , yağ olarak da pag46 tipi yağ öneriliyor. Dolayısıyla fana odaklanmakta yarar var, seyir esnasında önden gelen rüzgar yeterlidir o sebeple fan çalışmaz ama dururken çalışmazsa klima soğutmaz.
 

yilmazer3535

Tecrübeli Üye
Katılım
26 Ocak 2015
Mesajlar
125
Tepki Puanı
0
Puanları
16
Yaş
40
Konum
İzmir
Araç
W202 C200 Elegance
Klima fanı arada bi çalıştığını farkettim bu gün. Ayrıca içerideki torpido gözünün altındaki fanın ses yaptığı da kesinleşti. Gaza basıp bıraktığımda devri değişiyor bu fanın... Bakalım ne olacak sonu

Tahminim şu; yanlış gaz bastılar basıncı düşük olduğu için klima fanı gereği kadar çalışmıyor ve bu yüzden yeteri kadar soğutmuyor.

İçerideki fanın ses yapması ve gazdan ayağımı çekince devrinin kendiliğinden artması ise klima açık YADA kapalıyken yine de oluyor (havalandırma açık olduğu sürece oluyor yani)
 

halefly

Tecrübeli Üye
Katılım
28 Ocak 2015
Mesajlar
155
Tepki Puanı
63
Puanları
28
Konum
İstanbul
İsim
hıdır
Araç
W123 240D, W220 S350
Gaz eksik basılmış olabilir, en kolayı ve sağlıklısı gramında gaz basmak, kaputun altındaki etiketlerden birinde hem gaz tipi hem de gramajı yazar.
Torpidonun o tarafta küçük bir fan var, sonda fanı bu, bu fan emiş yaparak kabinin tavan bölümünden hava alıyor ve kabin sıcaklık sensörünün üzerinden hava geçmesini sağlayarak kabin sıcaklığının sağlıklı olarak algılanmasını sağlıyor. Küçük bir motoru vardır genelde yatakları ses yapar, sökülüp yağlansa düzelecektir.
 

yilmazer3535

Tecrübeli Üye
Katılım
26 Ocak 2015
Mesajlar
125
Tepki Puanı
0
Puanları
16
Yaş
40
Konum
İzmir
Araç
W202 C200 Elegance
Gaz eksik basılmış olabilir, en kolayı ve sağlıklısı gramında gaz basmak, kaputun altındaki etiketlerden birinde hem gaz tipi hem de gramajı yazar.
Torpidonun o tarafta küçük bir fan var, sonda fanı bu, bu fan emiş yaparak kabinin tavan bölümünden hava alıyor ve kabin sıcaklık sensörünün üzerinden hava geçmesini sağlayarak kabin sıcaklığının sağlıklı olarak algılanmasını sağlıyor. Küçük bir motoru vardır genelde yatakları ses yapar, sökülüp yağlansa düzelecektir.

Eyvallah hocam..
Ben yarın bir ara sökeyim onu. :)
 
Üst