w124 4Matic Sistemi hakkında

W124_300TD

Forum Sponsoru
Katılım
6 Tem 2016
Mesajlar
528
Tepki Puanı
11
Puanları
18
Konum
Ankara
Araç
S124
w124 4Matic Sistemi hakkında

2004 yıında Rusya’ ya çalışmaya gitmiştik. 1989 model bir 260E almıştım. Mercedes hastalığım onunla başladı. Kış geldi araba ışıklarda durunca yerinden kalkamıyordu. Lastikleri çivili kışlık lastik alıp meseleyi çözmüştüm. Ama o zamanların kışları da çetin geçiyordu. Kışın yerden kar eksik olmazdı. Çivili lastik olmadan o arabayı yürütmem çok zordu. Aradan yıllar geçti hep şirket aracı kullandım. Sonrasında sene 2018 şansıma memlekette 124 olarak ilk aracım 4matic denk geldi. Ancak sanayiye gittiğimde hangi ustaya denk geldim ise aldığıma pişman etti. 4matic’ ten anlayan adam olmadığı gibi bu araca ellemeye korkan ustalar da çıktı. Hatta en son arkadaki 4matic robotunun üzerindeki basınç swichinden yağ kaçağı var diye usta kaçağı kesmek için müşürün ortasına vida sıkmış ve ondan sonra da 4matic arızaya geçti ve bir daha çalışmadı. Çünkü müşürü memlekette bulamadık. O günden sonra araca 2 sene daha binip sattım. Alan kişi Gürcistan’ dan robot kısmını komple getirtti, sadece müşürü değiştirdi ve 4matic yine devrede. Adam keyifle biniyor şu anda.
4matic ya da asd bence bir w124 için en gerekli özelliklerden birisi. 4matic arızalı iken bir seferinde kar yağmıştı ve apartmanın bahçesinden arabayı çıkartamadım.
Bundan sonra 3 araç daha aldım ve hepsi 4matic. Bir station aldım 4matic çalışıyordu. Sonra oğluma bir sedan aldık 4matic arızalı idi. Biz alınca kendimiz çalıştırdık ve 2 sene kullandı. Sonra kendi station wagonumu sattım ve yeni bir toplamalık wagon aldım. Şimdi onunla uğraşıyorum, bunun da 4matic sistemi çalışmıyor. Ama artık benim için 4matic sorun değil. Aracın diğer eksiklerini yapınca 4matic’i çalıştıracağımdan şüphem yok. (yazıyı yazdıktan bir ay sonra sıra 4çekere geldi, yağını koyup resetledim ve çalıştı. Hiç uğraştırmadı)
Şu bir gerçek 4matic aracın 4çeker ve ön düzenek ile ilgili parçalarını ülkemizde bulmak çok zor ve bazen de mümkün değil. Ben bir keresinde Amerikadan şanzıman keçesi getirttim ama sonradan anladım ki gerek te yokmuş, boşuna masraf etmişim. Bir keresinde de sol ön akisi değişmemiz gerekiyordu onu da Gürcüden getiren birisinden aldık. Akisteki abs sensörünün okuduğu dişliler paslanmıştı. Belki düzgünce temizlesek de olurdu ama çıkma ile yeniledik.
W124 4matic sisteminde ABS sensörleri herhangi bir tekerin kayma eğiliminde olduğunu anladığı zaman hidrolik sistem vasıtası ile önce ön çekişi sonra ön-arka 50% 50% kilit işlemini ve sonrada arka defransiyeli de kitleyerek işlemler gerçekleşiyor.
4matic sistemi iki ön ve bir arka defransiyelde bulunan ABS sensörlerinden, direksiyondan ve fren pedalındaki switch’ ten komut alır.
İlk kalkış her zaman 4 tekerden çekiş ve 35%-65% olarak gerçekleşir. Sonra araç hızlandıkça ABS sensörleri arasında herhangi bir fark yok ise araba sadece arkadan itiş olarak devem eder. 4Matic sisteminin çalışabilmesi için ABS beyninin de çalışıyor olması gerekiyor. ABS beyni tekerlek hızlarındaki fark %2’ den fazla ise 4Matic beynine komut gönderir ve 4matic tekrar devreye girer. ilk devreye girme yine 35-65 oranında olur. Tekerlek hızları eşitlenene kadar da devam eder. Hız eşitlenirse devreden çıkar. Eşitlenmez ise ve fark devam ederse 50-50 olarak çalışmaya geçer. Bu durumda araç 38km altında ise ilave olarak birde arka defransiyel kilidi devreye girer.
Fren pedalına basıldığı anda 4matic devreden çıkar.
Direksiyon sensörü vasıtası ile araç 30km üzerinde ise virajlarda herhangi bir kayma yoksa bile 4matic devreye alınır. Bu araçların direksiyonlarının altındaki bakır yolların kenarında çentikler var. Dolayısı ile diğerlerinden farklı.
4matic sistemi ZHM yağının sistemde 3 adet selenoid vana ile 4matic şanzımanında ilgili yerlere açılıp kapatılması ile çalışmaktadır. Dolayısı ile sistemde yağ yok ise 4matic çalışması mümkün değildir.
4matic sisteminde herhangi bir arıza tespit edilmiş ise 4matic beyni göstergedeki 4matic arıza lambasını yakıyor. Bu arızanın ne olduğunu basit bir devre ile anlayabiliyoruz ve yine aynı devre ile resetleyebiliyoruz. Bu devrede bir buton ve bir led var, o kadar basit.
Yazdıklarımın bir kısmını internetten ve çoğunu da şemaları inceleyerek, test ederek ve deneyerek öğrendim. Maksadım 4matic sisteminin aslında çok basit ve net bir sistem olduğunu açıklamak. Malzeme sıkıntısı dışında korkulacak hiçbir yanı yok. Yağını koy yoluna git. Borularda da herhangi bir ezik vs. yoksa kolay kolay arıza yapacak bir sistem değil.
 

şaman

Üye
Katılım
11 Ağu 2021
Mesajlar
86
Tepki Puanı
10
Puanları
8
Konum
KONYA
Araç
W212 E350 CDİ 4MATİC
Yazı için teşekürler, sistemin nasıl çalıştığını ve sorunlu mu değil mi diye merak ediyordum bu iyi oldu.
 
Üst