Far Dış Yüzeyi Yenileme

SUKRU

Forum Sponsoru
Katılım
17 Eyl 2016
Mesajlar
3,799
Tepki Puanı
516
Puanları
113
Konum
Kayseri - Ankara
Araç
-
Far Dış Yüzeyi Yenileme

Tüm büyüklerime ve küçüklerime selamlar.

Bugün far yüzeyinin temizlenmesi ve çiziklerin giderilmesiyle ilgili edindiğim bilgi ve deneyimleri çalışmalarımın görselleriyle birlikte naçizane sizlerle paylaşmak istedim.

Öncelikle @byplt 'ye ve detailturkey ailesine bu konudaki desteklerinden ötürü çok teşekkür ederim.

Tüm işlemlerden önce farımızı güzelce temizlememiz gerekiyor. (Ben sulandırılmış izopropil alkolle cila ve ipanın çözebileceği pisliklerden arındırmak için güzelce temizledim. Sonrasında yapışmış ve tabiri caizse fara işlemiş diğer pisliklerden arındırmak için de kil hamuru ile temizlik yaptım.)

Farımızın etrafını; polisaj pedinin temas edebileceği kaporta panellerini maskeleme bandıyla maskeliyoruz.

Ardından polisaj işlemine geçiyoruz.

Aynı boyada olduğu gibi sırasıyla farda çoktan aza doğru aşındırma yapmamız gerekiyor. Farın durumu çok kötüyse bu aşındırma düzeyi duruma göre ince 2000-3000-4000-5000 zımpara kullanımını dahi gerektirebilir. (Ben aşağıda görmüş olduğunuz farlarda zımpara kullanmadım. Bundan dolayı ön farlardaki derin çizikleri ve derin taş izlerini gideremedim.)



Ben aşağıda gördüğünüz ilk far grubunda farların durumu çok kötü olduğu için biraz hor davranabileceğimi düşündüm ve sanayi tipi naylon telli, yün olmayan keçeyle menzerna 2500 uyguladım. Elimde Menzerna 400 olsaydı onu kullanırdım. Sonrasında da finishing pedle DYO Perfect Polish ile finishing yaptım. Sonuç umduğumdan çok daha iyiydi. Zımpara kullansaydım çok daha iyi olurdu.

ÖNCE;














SONRA;











Bundan sonraki görsellerdeki farlarda biraz daha titiz çalıştım. Önce Scholl yün pedle Menzerna 2500 uyguladım. Çiziklerin tamamı gitmemişti. Israrcı olsam gidecekti fakat bu noktada @byplt'nin tavsiyesini uyarak yün pedle Meguiars Plastx denedim. Sanki çizikleri gidermede Menzerna 2500'den daha başarılı oldu. Ayrıca yün pedle uyguladıktan sonra daha parlak bir görünüme ulaştı böylece zannımca finishing'i de kolaylaştırdı. Sonrasında arka farları ve sonraki görsellerdeki ön farları bir miktar 2500 ile plastx'i karıştırarak polisaj yaptım. Bu noktada @byplt sağ olsun. Böyle bir uygulama hiç aklımda yoktu. Ardından Menzerna 3800 ve Lake Country Siyah pedle polisaj yaparak daha da parlaklık kazandırdım. Son olarak farları Soft99 Authentic Premium Wax ile kısa süreli korumaya almış oldum.



















ÖNCE;




SONRA;

Sağ far üzerinde çalıştıktan sonra far sonradan değiştirilmiş gibi oldu. :)





Ön farların önceki hali;









Ön farların sonraki hali;












Bu arada ön farların üst kısımlarının bir kısmını ön kaput kapattığı için ve uygulamanın daha kolay ve etkili olması için ön kaputu açtıktan sonra çalışma yaptım. Pasta tozlarının motoru kirletmemesi için motoru örtüyle kapattım.

 
Son düzenleme:

Gudikcik

Emektar Üye
Katılım
6 Nis 2010
Mesajlar
8,071
Tepki Puanı
9,675
Puanları
113
Konum
Ankara - Kocaeli
Web Sitesi
mbclubtr.com
Araç
Mercedes Benz
siz bu işlemi yaptınız ama farların üstündeki koruma katmanını incelttiniz.
Farlar çok daha çabuk sararacak şimdi.

Acil olarak ön farlara ve arka stoplara kalın şeffaf taş koruma filmi çekin. Bildiğimiz kaput korucuyu filmlerden.

Bir daha taş izi olmaz ve kararmaz.

piyasada far temizliği yapıyorum diyenler günü atlatıp cebine atıyor parayı sonra olan size oluyor.

en üst katmanı yok etti sen mutlaka üzerine onun özel verniğini tekrar atman gerekiyor. Hemde dalgasız olarak. Beceremez isen ışık dağılır
 

SUKRU

Forum Sponsoru
Katılım
17 Eyl 2016
Mesajlar
3,799
Tepki Puanı
516
Puanları
113
Konum
Kayseri - Ankara
Araç
-
Valla muhtesem olmus benimde yapmam lazim farlar onumu gostermiyor

Teşekkür ederim.

siz bu işlemi yaptınız ama farların üstündeki koruma katmanını incelttiniz.
Farlar çok daha çabuk sararacak şimdi.

Acil olarak ön farlara ve arka stoplara kalın şeffaf taş koruma filmi çekin. Bildiğimiz kaput korucuyu filmlerden.

Bir daha taş izi olmaz ve kararmaz.

piyasada far temizliği yapıyorum diyenler günü atlatıp cebine atıyor parayı sonra olan size oluyor.

en üst katmanı yok etti sen mutlaka üzerine onun özel verniğini tekrar atman gerekiyor. Hemde dalgasız olarak. Beceremez isen ışık dağılır

Fatih abi aslında haklısınız. Ben de zaten en üstteki araç haricinde Vito ve W205 araçlarımızda bu söylediğiniz hususa son derece dikkat ederek bu işlemleri yaptım. En üstteki araçta ise zaten farlar ölmüş durumdaydı. Kendimce deneme yapmak istedim ve umduğumdan çok daha iyi sonuç aldığımı söyleyebilirim. İnanın gerek şeffaf folyo kaplama gerekse de vakit buldukça paylaşacağım diğer detailing işlemleri için aylarca araştırma yaptım. Bu işin uzmanlarıyla görüştüm. Detailturkey de bu işin duayeni olarak görülen kişilerin mesajlarını ekran alıntısı yapıp not ettim. :) Ben de bunlardan çıkarımımı sizlere aktarmak isterim:

Farın üstündeki bahsettiğiniz katman oldukça kalın bir katman, normal boya verniğinden bile çok daha kalın bir katman abi. Yanlış işlem yapıldığı taktirde ve zamanla deforme olarak katmerleşerek soyulması mümkün. Yani farın orjinalinde bulunan bu katman aslında bir vernik değil. Ama bu katman inceldiğinde ve yok olduğunda gerekli olan dayanıklılığı, berraklığı, saydamlığı tekrar kazandırmak için vernik kullanıyorlar. Farın eskiliğine, yapılan işlemlerdeki özensizliğe ve daha önce defalarca ağır aşındırmaya maruz kalmış olmasına bağlı olarak bu katmanın son derece inceltilmesi ve hatta söylediğiniz gibi bu katmanı tamamen yok etme ihtimali var. Öyle ki benim kullanmış olduğum en aşındırıcı olan ürünler Menzerna 2500, Meguiars Plastx ki bu ürünler oldukça düşük düzeyde aşındırıcılar. Hatta zaman zaman en kılcal çizikleri almak için bile uzun süre polisaj yapmanız gerekiyor. Hatta öyle ki detailing forumlarında birkaç defa 2000 zımpara uygulamanın bile tekrar vernik gerektirmeyeceği söyleniyor.

Yani kısaca demek istediğim araç verniğinin 80-100 mikron civarında olduğunu, araç boyasında ağır aşındırıcılarla yapılan pasta işleminin bile boya verniğinden 1-2 mikron çaldığını, benim kullandığım ürünlerin menzerna 2500, 3800, plastx gibi ürünler olduğunu ve farlar üzerinde bulunan tabakanın çok daha kalın ve polisajla daha zor aşınan bir tabaka olduğunu göz önünde bulundurursak benim yukarıdaki görsellerdeki w205 aracın farlarının bahsettiğimiz katmanda yaptığım inceltme devede kulak bile değil, ihmal edilebilecek seviyede. Zaten bu sebepten ki far üzerindeki taş izlerini ve kıyasla daha derin olan çizikleri gideremedim.

Fatih abi, benim araştırdığım bu şekilde. Bu mevzuya ben de takılmıştım ve iyi bir araştırma yaptığımı, bunun için çok vakit ayırdığımı söyleyebilirim. Bu konuda bana güvenebilirsiniz. Sonuç olarak araç farındaki polisaj işlemlerinin son derece güvenli olduğu kanısına vardım. Hatta farın durumu kötüyse uygulanabilecek 3000-4000-5000 su zımparası bile bu katmana kayda değer miktarda zarar vermiyor ki zaten ben de zımpara tasvip etmiyorum. İyi ve doğru ürünlerle doğru bir şekilde yapılacak polisaj işlemi yeteri kadar yenileme sağlıyor. Son olarak bu işlemleri zaten şeffaf folyo yapıştırmak amaçlı yaptım ancak ne yazık ki folyo kesim bandım bitti. Diğer türlü güzel yapışmadığı ve daha zor olduğu için yapıştıramadım böylece kaldı. Ancak aracı değiştirmezsem vakit bulduğumda folyo kesim bandı alıp farları da şeffaf folyoyla kaplayacağım.
 
Üst