Merhaba,
Ben de konu ile ilgili bilgimi paylaşayım. Kapanan konularda da yazmıştım. Hukuki bir sorumluluk taşımadığından yeniden paylaşmakta bir sakınca görmüyorum.
Konuyu CİMER vasıtası ile BTK'ya danıştım. Gelen cevabı aşağıda paylaşıyorum. Cevaptan da göreceğiniz üzere BTK karar tarihi 22.01.2018. Yani Mercedes'in sistemi kapatmasından neredeyse bir yıl önce. Bu bir yıl içinde Mercedes Benz Türk A.Ş. ilgili mevzuata aykırı olarak yüzlerce araç ithal etmiş ve yine mevzuata aykırı olarak 15.01.2019 tarihine kadar kullandırmıştır. Oysa ki şu an bile sosyal medya hesaplarına helen tepkilere verdiği cevap ile BTK'nın bu kararı yeni aldığı izlemini vermektedir.
Hizmeti ücret almadan sunuyor olması ve sözleşmeye dayandırarak feshetmesinin herhangi bir hukuki yaptırımı olmaması ayrı bir konu, bu özellikleri anlatarak satış yapan bayilerin olması ayrı bir konudur. Neticede bu özelliklere para vermemiş olmak araçları tercih etmemizde bir etken olmadığı anlamına gelmiyor.
Bunun yanında "Mücbir sebep kapsamında değerlendirilmek yerine" şeklinde başlayan cümle lütuf hissi uyandırıyor. Bu bir lütuf değil müşteri memnuniyetinin gereğidir. Sistem kapatılır, bir süre böyle cevaplarla insanlar geçiştirilir sonra nasılsa unutur diye düşünülüyorsa gerçekten komik. İnsanlar bunu unutmaz. Diğer firmaların uzaktan erişim hizmeti devam ediyorken Mercedes'in bunu çözmeye çalışmaması zaten bir süre sonra satışların da bundan etkilenmeye başlaması demek.
Her yerde reklamı hala yapılan Lungatronic bile hiçbir işe yaramıyor Me kapatılınca. Sözde yapay zeka olacaktı babamı her Cuma ararsam bir süre sonra aramak ister misin diye sormaya başlayacaktı falan. Hiçbir söyleneni anlamayan aptal bir sistem haline geldi. Eğer aksi şekilde hala süper çalışmaya devam eden varsa ben kullanamıyorumdur lütfen uyarın.
Ben şahsen bu duruma düşmek için tercih etmedim Mercedes'i. Alacak olanlar da tabi ki bunları okuyup ona göre değerlendirecektir.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) yapmış olduğunuz Bilgi Edinme Başvurunuz ilgisi nedeniyle Kurumumuza yönlendirilmiş olup, başvurunuz ile ilgili olarak Kurumumuzun ihtisas birim(ler)inden alınan bilgi “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu'nun 22/01/2018 tarihli ve 2018/DK-YED/27 sayılı Kararı ile;
"1) 112 tabanlı araç içi acil çağrı (eCall) sisteminde SIM kart, eSIM (embedded SIM/gömülüSIM) kart veya SIM kart özelliğini taşıyan bir modül vb. bulunmaması veya eCall çağrısının yapıldığı anda abonesi olunan işletmecinin şebekesine bağlantı sağlanamaması halinde, söz konusu çağrıyı alan işletmeci tarafından eCall çağrısının ilgili Acil Çağrı Merkezine aktarılmasını teminen işletmeciler tarafından gerekli tedbirlerin alınması, söz konusu modüllerin sadece eCall çağrısı yapmak amacıyla kullanılması halinde ülkemizdeki mobil işletmecilerden temin edilmesi veya söz konusu işletmeciler tarafından kontrol edilebilecek şekilde programlanabilir olması, bununla birlikte bu kapsamdaki haberleşme modülleri için abonelik sözleşmesi tesis edilmesine gerek olmadığı, ancak işletmeciler tarafından bu modüllerin sadece 112'yi arayabilmesi ve 112 tarafından geri aranabilmesi için gerekli tüm tedbirleri alınması,
2) 112 Acil Çağrı Servisi Tabanlı Araç İçi Acil Çağrı Sistemin Yerleştirilmesi ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliği'ne uygun olarak ülkemizde kullanılmak üzere üretilen veya ithalat yoluyla satılan araçlardaki eCall ile birlikte katma değerli hizmet sunumuna imkan sağlayan haberleşme sistemlerinde; SIM kart, eSIM kart veya SIM kart özelliğini taşıyan bir modül vb. kullanılması halinde, söz konusu SIM kartların, eSIM kartların veya SIM kart özelliğini taşıyan modül vb.nin ülkemizde mobil elektronik haberleşme hizmeti sunmak üzere yetkilendirilmiş işletmecilerden temin edilmesi veya söz konusu işletmeciler tarafından kontrol edilebilecek şekilde programlanabilir olması ve abonelik işlemlerinin ilgili mevzuata uygun olarak yapılması, anılan sistemin yapısı gereği ilgili mevzuatta tanımlanan makinelerarası iletişim cihaz ve aboneliği kapsamında bulunmadığı,
3) 112 Acil Çağrı Servisi Tabanlı Araç İçi Acil Çağrı Sistemin Yerleştirilmesi ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliği'ne uygun olarak ülkemizde kullanılmak üzere üretilen veya ithalat yoluyla satılan araçlardaki eCall ile birlikte katma değerli hizmet sunumuna imkan sağlayan haberleşme sistemlerinde hizmet verecek sunucuların başta 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununda belirtilen milli güvenlik ve kamu düzenine ilişkin hükümler ile ilgili diğer mevzuata uygun olarak ülkemizde bulundurulması ve sistemdeki kişisel verilerin ilgili kişinin açık rızası olmaksızın yurt dışına çıkartılmaması"
hususları karara bağlanmıştır. Söz konusu karar Motorlu Araçlar Teknik Komitesi'nin (MARTEK) sekretaryasını yürüten ve motorlu araçların tip onaylarına ilişkin mevzuattan sorumlu olan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile mobil işletmecilere 26/01/2018 tarihinde tebliğ edilmiştir.
Ayrıca ithalat süreçleri açısından Ticaret Bakanlığı'nın görüşlerinin de alınmasının yerinde olacağı değerlendirilmektedir.
Bilgilerinizi rica ederiz.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu
Tüketici ile İlişkiler Müdürlüğü